Eset Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'de Ramazan Bayramı döneminde seyahatlerin ve kişisel bilgisayar kullanımının artması nedeniyle kullanıcıların siber suç kurbanı olmaması çağrısında bulundu.

Tatile çıkmadan önce kullanıcıların bilgisayarını virüslere karşı taramasını isteyen Akkoyunlu, USB aygıtları ve diğer hafıza kartlarının da virüslere karşı kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.

 

USB AYGITLARA DİKKAT

Akkoyunlu, taşınabilir belleklerin özellikle tatilde çok önemli bir ihtiyacı karşıladığını kaydederek, ancak pek çok virüsün de bu belleklerle bulaştığını ve yaygınlaştığını, tatil dönemlerinde artan kullanımla beraber, bulaşma riski ve çapının da genişleyebildiğini vurguladı.

 

 

Bu yüzden kişinin kendisi ya da başkasının belleğini kullanmadan önce güncel bir virüs tarayıcı ile taraması gerektiğini ifade eden Akkoyunlu, ayrıca USB belleği takınca virüslerin bulaşmasına sebep olan AutoRun (otomatik çalıştır) özelliğinin devre dışı bırakılması gerektiğini aktardı.

 

HER ÜCRETSİZ WİFİ'YE BAĞLANMAYIN

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Sekreteri ve Bilişim Komisyonu Üyesi Kerem Ateş, özellikle kamuya açık alanlarda ücretsiz Wi-Fi'lerin tehlikeli olduğunu belirterek, doğrulama istemeyen ücretsiz İnternet ağlarına tüketicilerin hiç düşünmeden bağlandığını aktardı.

 

 

Özellikle doğrulama istemeyen, güvenli olmayan ücretsiz İnternet ağı erişim noktalarının bilgisayar korsanları için de bulunmaz bir fırsat olduğunu dile getiren Ateş, şöyle devam etti:

"Bilgisayar korsanları aynı ağ içerisinde bulunan güvenliksiz Wi-Fi ağına bağlanan kişinin bilgisayarına veya cihazına kolaylıkla ulaşabilir. Böyle ağlarda bilgisayar korsanları kullanıcı ile sunucu arasına konumlanabilir. Minik antenleri bulunan hack cihazları yoluyla siz Wi-Fi ağına bağlandığınızı zannederken önce bilgisayar korsanının cihazına bağlanıp oradan da Wi-Fi ağına çıkarsınız. Bu arada bilgisayar korsanları yaptığınız tüm işlemleri izleyebilir."


KAYNAK - MEMUR HABER

Editör: TE Bilisim