TÜRKİYE Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Akif Eroğlu, trafik sigortalarında indirimin ağustos sonunda yüzde 20’ye çıkacağını söyledi.

26 Nisan'da yürürlüğe giren zorunlu trafik sigortalarındaki indirim ağustos ayı itibariyle yüzde 15'e ulaştı. Türkiye Sigorta Birliği'nden (TSB) yapılan açıklamada, trafik sigortası primlerinde mayıstan itibaren başlayan düşüşün ağustos itibarıyla ilk defa trafiğe girenlerde yüzde 15, tüm araç grupları ile tüm basamaklarda ise ortalama yüzde 10'a ulaştığı vurgulandı.

 

 

FİYAT ARTIŞINDAN EN ÇOK KİM ETKİLENDİ?

TSB Genel Sekreteri Akif Eroğlu, sisteme ilk defa giren ve fiyat artışlarından en çok etkilenen 4. basamaktakilere trafik sigortalarında yapılan indirimin yüzde 15 olduğunu söyledi. Ağustos sonu itibariyle ortalama indirimin yüzde 15'e, 4. basamakta bulunanlara yapılan indirimin ise yüzde 20'ye ulaşacağını dile getiren Eroğlu, bazı şirketlerin indirim oranını yüzde 30'a kadar çıkardığını dolayısıyla rekabetin de kendini gösterdiğini kaydetti. Primlerde tabanın hiçbir zaman 250-300'e düşmeyeceğinin altını çizen Eroğlu, "Vatandaş böyle bir beklenti içine girmesin ama eğer bu kanun yürürlüğe girmeseydi primler artmaya devam edecekti. 500 liralık bir poliçe bugün 400 liraya yapılıyor. Bu 100 liralık indirim demek" diye konuştu.

 

45 YAŞ ÜSTÜ HÂLÂ MAĞDUR EDİLİYOR

Sigorta Aracıları ve Acenteleri Derneği Başkanı İrfan Uzun, pek çok şirketin hâlâ çok yüksek rakamlardan sigorta poliçesi düzenlediğini söyledi. "Aynı aracı aynı hizmet ve teminatla bir sigorta şirketi bin 300 liraya sigortalarken diğeri 5 bin lira istiyor. 5 bin liraya sigorta yapan şirket indirim yapsa ne olur? Tüketici yine mağdur oluyor" diyen Uzun, gençlerin prim karşılaştırması yapıp ucuz olanı tercih ettiklerini ancak 45 yaş ve üstü olanların trafik sigortası yaptırırken şirketlerin para kazanma hırsına kurban gittiklerini kaydetti. Sigortada sabit fiyat uygulamasına geçilmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, "Hazine'nin buna müdahale etmesi lazım" dedi. 2014 model orta sınıf bir araç için şirketlerin aynı teminatla verdikleri primleri araştırdık. Rakamların hepsi birbirinden farklı.

Editör: TE Bilisim