Türkiye Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği zirvesinde sığınmacı krizinin aşılması için yeni ve kapsamlı öneriler sundu. Bu öneriler nedeniyle zirve süresi uzatıldı.

AB Konseyi binasında yapılan ve Türkiye saatiyle 14.40'ta başlayan zirveye Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanısıra 28 AB üyesinin devlet ve hükümet başkanları katılıyor. Türkiye'nin sığınmacı krizinin aşılması için yeni ve kapsamlı öneriler sunması üzerine zirvenin süresi uzatıldı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le görüştükten sonra Ankara'ya dönmesi bekleniyordu.

Ancak Brüksel'deki Türkiye-AB zirvesinin süresinin uzatıldığı açıklandı. Davutoğlu Stoltenberg'le görüştükten sonra AB liderleriyle akşam yemeğinde buluşacak.

 

AB ÜYELİK SÜRECİ DE ELE ALINACAK 

Sığınmacı krizi konusunda anlaşma arayışı bu yemekte de devam edecek. Zirve öncesi konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin AB üyelik sürecinin de ele alınacağı AB-Türkiye zirvesinin bir "dönüm noktası" olmasını umut ettiğini söyledi.

 

TÜRKİYE'DEN DAHA FAZLA TALEP  

Türkiye-AB zirvesiyle ilgili bir açıklamada AB'li bir yetkiliden geldi. İsmi açıklanmayan AB'li yetkili, Türkiye'nin Sığınmacı Eylem Planı'nda çerçevesi çizilenden daha fazla talepte bulunduğunu iddia etti.

 

"SONUCA ULAŞMAMIZ BİRKAÇ SAAT SÜRER"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye-AB Zirvesi'nin yapılacağı AB Konseyi binasına gelişinde, gazetecilere açıklamalarda bulundu. AB üyesi 28 ülke ile Türkiye'yi bir araya getiren zirveye büyük önem verdiğini vurgulayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Bugünkü AB Konseyi toplantısının, en önemli konsey toplantılarından birisi olacağını düşünüyorum. Umarım burada ileriye dönük bir adım daha atabileceğiz” dedi. Merkel, “Umarım belirlediğimiz hedefler doğrultusunda bugün bir adım daha ilerleyebileceğiz ama bunun için önümüzde zorlu müzakereler var. Sonuca ulaşmamızın birkaç saat daha süreceğini tahmin ediyorum” diye konuştu. Merkel, AB ülkeleri arasında serbest dolaşıma imkan veren Schengen sisteminin devam edebilmesi için dış sınırların güvenliğinin sağlanması gerektiğini ve Ege'de bunun ancak Türkiye ile işbirliği içinde sağlanabileceğini belirtti.

Merkel, “AB üyesi ülkeler olarak geçen konsey toplantısında da söylemiştik: Yasadışı göç ile mücadele etmek istiyoruz. Bu da ancak Türkiye ile işbirliği ile mümkün” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim