Tunus Dışişleri Bakanı Monghi Hamdi ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Peşmergenin Kobani’ye geçmesi için yardımcı oluyoruz. Kobani'nin düşmesini hiç arzu etmedik” dedi. 

Barzani yönetimine yakınlığıyla bilinen Rûdaw haber portalı, bu sabah yayınladığı bir haberde, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin, Türkiye ’den, peşmergenin ve yardımların Kobani’ye ulaştırılmasına izin vermesi için talepte bulunduğunu, Türkiye'nin de bu talebe olumlu yanıt verdiğini öne sürmüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklaması, bu haberi de teyit eder nitelikte.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin "Kobani'ye yardım için işbirliği içindeyiz" açıklamasını hatırlatarak, "Biz de peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişine destek için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor" dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tunus Dışişleri Bakanı Monghi Hamdi ile ortak basın toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu’na bu sabahın iki önemli haberi, "Türkiye’nin, peşmergenin Kobani’ye geçişi için izin verdiği” iddiaları ve ABD 'nin Kobani’deki YPG güçlerine havadan silah yardımı yaptığını açıklaması konuları soruldu. Çavuşoğlu bunun üzerine şunları söyledi: 

"Biz peşmerge güçlerinin destek için Kobani’ye geçişine yardımcı oluyoruz. Görüşmelerimiz de devam ediyor. Kobani'den Türkiye’ye kaçan insanların dönüp tekrar huzur içinde Kobani’ye yerleşmesini istiyoruz. Kobani'nin düşmesini hiçbir zaman arzu etmedik, etmeyiz de. Bunu önlemek için Türkiye her türlü çabayı göstermiş, her türlü insani ve tıbbi yardımı ulaştırmıştır. Angajman kurallarımızı da hassasiyetle uyguladık ve koalisyon ile tam bir işbirliği içinde olduk." 

Bölgenin tüm tehditlerden arındırılmasını istediklerini söyleyen Çavuşoğlu, ABD'nin Kobani'yi savunan güçlere havadan atarak ulaştırdığı askeri ve tıbbi malzeme yardımını da bu çerçevede değerlendirdiklerini söyledi. 

“Biz de peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçişine destek için yardımcı oluyoruz. Bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor" diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: 

"Tabii burada dikkat edilmesi gereken bazı hususlar da var. PYD'nin Suriye'ye yönelik amaçları ÖSO'dan farklıdır. Yani sadece Suriye'nin belli bir bölgesini kontrol etme amacı gütmektedir aynı IŞİD gibi. Dolayısıyla bunun Suriye'nin geleceği ve demokratik yapılanması için bir tehdit olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla PYD bu emellerini sürdürdükçe ÖSO'nun da Türkiye'nin de desteğini alamaz. Burada PYD'nin de diğer unsurların da buradaki politikalarını değiştirmesi, bu emellerinden vazgeçmesi gerekiyor. 


‘GEÇİŞ DÜN AKŞAM BAŞLADI’ 
Al Jazeera Türk internet sitesinin haberine göre ise, Bakan Çavuşoğlu'nun bu açıklamasından hemen sonra Dışişleri kaynakları, Kobani'ye peşmerge ve silah geçişinin dün (pazar) akşam başladığını, ancak aynı kaynaklar, ABD'nin havadan yaptığı silah yardımında Türk hava sahasının kullanılmadığını belirtti. 


KOBANİ'YE GİDECEK OLANLAR SURİYELİ 
Al Jazeera muhabiri Mahmut Bozarslan’ın Irak Kürt bölgesindeki kaynaklara dayanarak aktardığına göre, Türkiye üzerinden Rojava’ya gönderilecek güç, Irak Kürt bölgesi peşmergeleri değil, daha önce Suriye’den Irak’a getirilip eğitilenler olacak. 

Bu silahlı güç Suriye’de iç savaşın başlamasından yaklaşık bir yıl sonra, 2012’de Irak Kürt yönetimi tarafından toplanıp eğitilmişti. Bu eğitime tabii tutulanlar Suriye’deki Kürt partilerinin üyeleri olmakla birlikte, Barzani’nin partisi KDP’ye yakın. Fakat Barzani’nin bu eğitimi sağlaması, Irak Kürt yönetimi ve PYD arasında gerilime neden olmuştu. PYD kendi gücü dışında bölgede başka silahlı güç istemediği için bu peşmergelerin gelmesine izin vermedi. Hatta bölgede giren bazı küçük grupları da tutukladı. 


RADİKAL

 

Editör: TE Bilisim