Otomotiv satışlarında hedeflerini revize eden Türkiye, Avrupa'nın 5 büyük pazarından biri olmaya hazırlanıyor. Bu ülkelerde en çok satılan otomobiller listesinin zirvesi tamamen kendi markalarından oluşurken Türkiye'de yerli üretim öne çıkıyor. Ancak, listenin üst sıralarında birçok ithal model de dikkat çekiyor.

İŞTE EN ÇOK SATAN 30 MODEL

İLK 5 AYDA EN ÇOK VW SATTI

Türkiye'de otomobil satışları beklentilerin üzerinde artarken toparlanma eğilimi gösteren Avrupa'da henüz artıya geçilmiş değil. Zaman'dan memduh Taşlıcalı'nın haberine göre Mayıs ayında yüzde 15 artışla 81 bin 468 aracın satıldığı Türkiye'de 5 aylık satışlar toplamı 307,6 bini aştı. Volkswagen, toplam satışlarda üç büyük yerli üreticiyi geride bırakarak ilk 5 ayın en çok satılan markası oldu. VW'yi Renault, Ford, Fiat ve Opel takip etti. Avrupa'da otomotiv pazarı ocak-nisan döneminde yüzde 7 daraldı ve 4 milyon 746 bin seviyesinde gerçekleşti. Başta Finlandiya, Hollanda, Çek Cumhuriyeti olmak üzere İtalya, İrlanda, İsveç, Fransa, Slovakya, Yunanistan, Avusturya ve Almanya gibi ülkelerde daralma yaşandı.

AVRUPA'NIN 5 BÜYÜK PAZARINDAN BİRİ TÜRKİYE OLACAK

Bu noktada "Türkiye yılsonunda Avrupa'nın ilk 5 büyük pazarından biri olabilecek mi?" sorusu yeniden gündeme geliyor. Halihazırda hem toplam hem de otomobilde İspanya'nın ardında kalan Türkiye, yeniden revize edilen yıl sonu satış rakamlarının 900 binlere ulaşması halinde büyük bir ihtimalle Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya ile birlikte 5 büyük pazardan biri olacak. Aynı grupta değerlendirilmese de bölgede Rusya önemli bir pazar olarak öne çıkıyor. Peki bu büyük pazarlarda hangi modeller 'en çok tercih edilen' listesini oluşturuyor? Bu liste aslında ülkelerin ekonomik ve tüketici profilini de yansıtıyor.

İLK ÜÇ LİSTESİ

Türkiye'de daha çok filo odaklı modellerin başı çektiği söylenebilir. İlk 3 model listesinde Fiat Linea, Renault Symbol ve Renault Fluence bulunuyor. Almanya'da doğal olarak VW modelleri başta yer alıyor; Jetta/Golf, Passat ve Polo. Otomobil milliyetçisi Fransa'da 'yerli marka' ağırlıkta; Peugeot 208, Renault Clio ve Renault Megane. Küçük otomobiller ülkesi İtalya'da Fiat Panda, Punto ve Lancia Ypsilon ilk üçü paylaşıyor. Kendi markası kalmayan İngiltere'de Ford Fiesta, Vauxhall Corsa ve Ford Focus önde bulunuyor. Krizden bir türlü çıkamayan İspanya'da Seat Ibiza'ya VW Polo ve Nissan Qashqai eşlik ediyor. Türkiye gibi sedanlar ülkesi Rusya'da ise ilk üçte yerli marka Lada'nın mini sedanları Granta ve Kalina ile Hyundai'nin Accent Blue (Solaris) modeli bulunuyor.

EN ÇOK SATILAN 30 MODEL

Türkiye'deki 5 aylık verilere göre en çok satılan 30 modeli incelediğimizde fiyat konusunda sıkı rekabetçi hale gelen Linea, Symbol ile arayı açtı. Polo, Fiesta, Clio, i20 ve Corsa'nın sıkı rekabeti rakamlara da yansıyor. Fluence, Jetta, Civic, Focus sedan, Astra sedan ve Corolla kompakt sedan sınıfta öne çıkan modeller olurken büyüyen SUV sınıfında Qashqai'yi geride bırakan Duster, Sportafe, Tiguan ve ix35 dikkat çekiyor.

Editör: TE Bilisim