ÖMER AYTAÇ AYKAÇ/ŞEHRİVAN ÖZEL - Başbakan Davutoğlu 2 günlük ziyaretler kapsamında bugün İran’a gidiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz yılki ziyaretinden sonra İran’a gerçekleşecek ikinci üst düzey ziyaret olacak bu programda bir de Vanlı isim yer alacak.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 4-5 Mart tarihlerinde İran'ı ziyaret edecek. Beraberindeki 28 kişilik heyet ve Türkiye’den işadamlarının katılacağı görüşmelerde Türkiye-İran ilişkileri anlamında önemli görüşmeler gerçekleştirilecek. İran’a yönelik ambargoların kalkmasıyla birlikte gözlerin çevrildiği İran’a Başbakan'ın gerçekleştireceği ziyareti, geçen yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran ziyaretinin ardından bu ülkeye Türkiye'den ilk üst düzey ziyaret olacak.

 

BAŞBAKANLA AYNI UÇAKTA BİR DE VANLI VAR!

 

Davutoğlu'nun ziyareti, Suriye'de ateşkes anlaşmasının sürdüğü bir ortamda gerçekleşecek. Günlerdir kamuoyunun gündeminde olan ziyaret iki ülke arasında büyük önem arz ederken Türkiye-İran ilişkilerinde önemli konuların konuşulması bekleniyor. İki ülkenin politik ilişkileri kadar politik ilişkilerinin de konuşulması beklenen ziyarette konuşulacaklar Van için de büyük önem arz ediyor. Zira birkaç ay önce yaşanan çatışmalardan sonra kapatılan kapılar bir süre sonra açılmış fakat ticari anlamda beklenen hareketlilik sağlanamamıştı. Bu anlamda Türkiye’nin İran’a açılan en önemli kapısı olan Van’ın dört gözle beklediği toplantıda çıkacak karar büyük önem arz ediyor. Toplantının Van için önemli bir diğer tarafı da Vanlı bir iş adamının başbakan ile birlikte İran’a giden heyette olması. Başbakan’ın beraberindeki 28 kişilik heyette Vanlı İşadamı Ayhan Fidan da olacak.

 

BİR İLK OLACAK!

 

Başbakanla aynı uçakta İran’a gidip görüşmelere katılacak olan Vanlı işadamı Ayhan Fidan, Türkiye İran İş Konseyi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak bu önemli görüşmeye katılacak isimler arasında yer alıyor. 2001 yılında bu yana Türkiye İran İş Konseyi yönetiminde yer alan Ayhan Fidan’ın Başbakan’ın 28 kişilik heyetinde yer alması ve üst düzey görüşmelerde yer alması Van için de bir ilk olacak. Van için de önem arz eden görüşmelerde Vanlı bir isim olan Fidan’ın yer alması avantajlı bir hamle olarak görülüyor. Ayhan Fidan daha önce de iki ülke arasında yapılan görüşmelere katılmış ve devam eden girişimlerde görev üstlenmişti.

 

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ

 

Ziyaret öncesi Şehrivan’a değerlendirmelerde bulunan Ayhan Fidan, ziyaretin hem iki ülke hem de Van açısından önem arzettiğini belirterek; “Sayın Başbakanımız ile birlikte 2 günlük temaslarda bulunmak için İran’a gidiyoruz. Bu ziyaret şüphesiz önemli bir zamanda yapılıyor ve inanıyorum ki iki ülke ilişkileri açısından da hayırlısı vesile olacaktır. İran ile gözardı edilemez bir sınırımız var ve ambargonun da kalkmasıyla biz de bu ilişkileri daha ileri götürme konusunda elimizden geleni yapacağız. Van’ın da İran’la olan en uzun kara sınırı bu noktada oldukça önemli. Hem görüşmelerde hem Sayın Başbakanımızla Van konusunda da gerekli bilgileri paylaşıp Kapıköy ve diğer konularda çözüm arayışlarını dile getireceğiz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim