Türkiye, sığınmacı anlaşması gereği göçmen akışına izin vermiyor. Vize muafiyeti ise dondurulmuş durumda. Son olarak AB İçişleri Bakanları’ndan “Ankara sabretmeli” açıklaması geldi. AB, ilk kez resmi bir ağızdan “Kürt göçünden korkuyoruz” dedi.

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan sığınmacı anlaşması uygulanmaya devam ediyor. Türkiye, anlaşmadan doğan yükümlülüklerini yerine getirerek Ege Denizi üzerinden Yunan adalarına göçmen akışına izin vermiyor. AB’den gelen son açıklamalar, Yunan adalarına günde yaklaşık 50 göçmenin ulaştığı yönünde. Anlaşma öncesi bu sayı üç binden fazlaydı.

 

ANKARA: BEKLEMEDEYİZ

Anlaşma kapsamında Türk vatandaşlarına tanınması öngörülen vize muafiyeti ise Terörle Mücadele Yasası’nın değiştirilmesi konusundaki anlaşmazlık nedeniyle dondurulmuş durumda. Lüksemburg’da bir araya gelen AB İçişleri Bakanları, Türkiye’nin yanısıra vize muafiyeti için bekleyen Ukrayna, Kosova ve Gürcistan’ın durumunda bir değişiklik olmadığı gerekçesiyle bu ülkelere vize serbestisi tanınmasının gecikmesi gerektiği yönünde görüş bildirdi. Konuyla ilgili Karar’a konuşan Meclis AB Uyum Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, vize muafiyeti ve sığınmacıların geri kabulü konularında Türkiye’nin beklemede olduğunu söyledi. Kendi yükümlülüklerini yerine getiren Türkiye’nin, AB’den de aynısını beklediğini belirten Taşkesenlioğlu, “Artık AB’nin karar vermesi lazım” dedi.

 

‘AVRUPA’YA KÜRT GÖÇÜ BAŞLAYABİLİR’

Avusturya İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka, toplantının ardından yaptığı açıklamada vize muafiyetinin daha önce anlaşılan tarih olan 1 Temmuz’da uygulanamayacağını söyledi. Sobotka, vizelerin kaldırılması durumunda pek çok Türkiye vatandaşı Kürt’ün iltica başvuru yapmasından endişe ettiklerini söyledi. Alman Deutsche Welle gazetesine konuşan bir Avrupalı diplomat da “Muhalif Kürt milletvekillerine yapılan baskı” ve ‘soykırım’ yasası sürecinde Türkiye kökenli milletvekillerine yapılan eleştirilerin de bu kararda etkili olduğunu savundu.

 

ÖMER ÇELİK AB İLE HEMFİKİR

Temaslarda bulunmak üzere Hollanda’nın Lahey kentine giden Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, burada yaptığı açıklamada vize muafiyeti konusunda AB İçişleri Bakanları ile aynı mesajı vererek “Gerçekçi olalım, bu düzenlemeyi 1 Temmuz’a kadar yetiştiremeyeceğiz” dedi. Çelik ayrıca soruna “Küçük zihinlerle yaklaşmanın” yarralı olmayacağını vurgulayarak, büyük bir uluslararası krizin çözümünün merkezinde Türkiye’nin olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim