Hükümet, memur sendikalarıyla imzalanan toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmaya varılan başlıklara ilişkin çalışmayı şekillendirdi. Buna göre, yıpranma sistemiyle erken emeklilik, memura ibadet kolaylığı, yıllık izinlerin devri ve 4C'lilerin kademeli olarak kadroya alınması konusunda görüş birliğine varıldı. Kamudaki üniversite mezunu işçiler memur kadrosuna alınırken, sağlık çalışanlarının yıpranma hakkı düzenleniyor.

GÜNDEMDE EKONOMİ VAR

Meclis yılbaşına kadar ekonomi yasaları için çalışacak. SSK, Bağ-Kur emeklilerinin maaş zamlarının yeni yıldan önce yapılması, ek gösterge artışları, stopajda sürenin 5 yıl uzatılması başta olmak üzere öncelikli tasarılar yasalaştırılacak. Geçici bütçe bu hafta Genel Kurul'a gidecek. Uzlaşmaya varılan konularda mevzuat değişiklikleri için de çalışma başlatıldı. Buna göre 4C'li tam zamanlı çalışan geçici personelin sözleşmeli olması bekleniyor. Kamudaki üniversite mezunu işçilerin de memur kadrosuna alınması öngörülüyor. Sağlık sektörü çalışanlarının erken emekli olabilmesi için yıpranma hakkı konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu ayrıntılı bir çalışma yapıyor. Kamuda temel ücret, hizmet farkı, performans, ek ödenek, ders ücreti şeklindeki ödemeler de düzenlenecek. Yaklaşık 50 çeşit ödeme 10 başlık altında toplanacak. Yeni dönemde çalışan annelerin iş saatleri okul saatleriyle uyumlu hale getirilecek. Doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçen sürelerin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi sağlanacak.

 

ASGARİ ÜCRETE VERGİ AYARI

Bakanlık, asgari ücrette zam sonrası vergi kaybı yaşanmaması için de çalışma başlattı. Yarın toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda ücret artışı, vergi diliminden nasıl vergilendirileceği konuları yeniden değerlendirilecek. Asgari ücretin bir bölümünün vergi dışı bırakılması anlamına gelen asgari geçim indirimi net rakamın artması sonucunu doğuruyor. 1.300 lira olarak zikredilen rakamın asgari geçim indirimi öncesi olması sağlanacak.

 

FİİLİ HİZMET ZAMMI

Fiili hizmet zammından yararlananların da kapsamı genişletilecek. Yıllık izinlerin iş gününe göre düzenlenmesi, kadro derece ve kademe sınırlarının kaldırılması, öğlen dinlenme sürelerinin artırılmasına ilişkin düzenleme 1 Ocak'a kadar yürürlüğe girecek.


Kaynak-Sabah

Editör: TE Bilisim