İsrail'in Gazze'ye saldırıları nedeni ile yatırımcılar yön değiştirdi ve Borsa'da düşüş gerçekleşti.

Borsa'da yükseliş devam ederken, yaşanan jeopolitik gelişmelerin yanı sıra Borsa'ya yeni yatırımcı olarak katılan gençlerin deneyimsizliklerinden yararlanmaya çalışan spekülatörlerin oyunları devreye girdi.

Küresel piyasalar karışık seyrediyor! Küresel piyasalar karışık seyrediyor!

Yaşanan tüm bu gelişmelerin detaylarını Altın ve Para Piyasası Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk anlattı.

"İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRISININ ETKİSİ"

Yıldırımtürk, Borsa'da yaşananlarla ilgili olarak yaptığı açıklamasında özellikle son dönemde jeopolitik gerginliğin artmasının Türkiye'ye yansıması olduğunu belirtti.

Bilanço döneminde olunduğunu hatırlatan Yıldırımtürk, borsa ile ilgili yaşananları şöyle özetledi:

"BORSA'DA SATIŞ BAZLI HAREKETLER DÜŞÜŞE NEDEN OLDU"

'Biz bu harekatın içinde olur muyuz olmaz mıyız' düşüncesi tedirginlik yaratıyor ve Borsa'da bir miktar satış bazlı hareketler oluyor. Bazı hisselerin üçüncü çeyrek bilançoları iyi geldiği için biraz toparlasa da piyasalarda da tabii olumsuz etkiler oluyor.

"BUGÜN AÇIKLANACAK FED’İN FAİZ KARARI BEKLENİYOR"

Diğer taraftan dün başlayan bugün sona erecek olan ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kasım ayı faiz toplantısında bazı değişiklikler var. Burada bir faiz değişikliği beklenmiyor ama karar sonrasında açıklanacak ileriye dönük faizle ilgili gelişmelere ışık tutacağı için yakından izleniyor. Dünya borsalarında da bir miktar gerileme olduğunu görüyoruz.

"SENE SONU BEKLENTİSİ 9.000 PUANA ÇIKMASI"

İyimser beklentiye göre sene sonu piyasa beklentisi ise Borsa'nın 9.000 puan seviyesine gelmesi.

"BU SEVİYELER ALIM İÇİN UYGUN"

Bu tür zamanlarda orta ve uzun vadeli düşünmek gerekiyor. Bu seviyeler alım için de uygun olabilir. Çünkü bayağı bir gerileme söz konusu oldu. 8.600'lerden 7.600'lere geldi Borsa endeksi. Yatırım yapmak isteyenler, uzmanlara danışmak ve seçici olmak kaydı ile belli başlı hisselerden alım yapılabilir.

ALIM YAPILABİLECEK SEKTÖRLER

Sektör olarak söylemek gerekirse enerji, gübre, gıda, telekominikasyon, çimento ve perakende ticaret sektörülerin bir müddet sonra önü açık olabilir.

"ENFLASYON ÖNEMLİ"

Tabii burada enflasyon da dikkat çekici. Enflasyonun biraz daha gerileme eğilimine girmesi gerekiyor ama şu anda pek mümkün değil.

PORTFÖY ÖNERİSİ

Yıldırımtürk, portföy önerisinde yatırımın hepsini bir kanala yatırmak yerine farklı araçlardan bir sepet yapmayı önerdi ve şöyle konuştu:

Dolayısı ile kısa vadeli düşünmekten ziyade orta ve uzun vadeli düşünen yatırımcı portföylerde yüzde 20 yüzde 30 hisse senedi yüzde 30-40 altın yüzde 10 eurobond dediğimiz döviz cinsinden devlet tahvili bulundurabilir. Yüzde 10 da nakit bulundurabilir. Böyle durumlarda bu nakdi daha uygun fiyatlarla yatırım yapmak için elde hazır bulundurabilir.

Yıldırımtürk, portföy önerisini aktarırken, TL mevduatları faizinin enflasyonun altında kalsa da önemli bir geliri olabileceğini hatırlattı.

Kaynak: EN SONHABER