Türkiye’de son yılların en büyük deprem felaketinin yaşandığı, herkesin ‘yeter artık bitsin dediği’ 2023 yılı sona erdi. Ülke genel anlamda kötü bir yılı geride bırakırken, Van’da da bu anlamda değişen bir şey olmadı. Yıllardır kronikleşmiş sorunlarla cebelleşen Van, 2023’ü de aynı problemlerle kapatırken, kentte bu yıl en çok hissedilen sorun ‘yoksulluk’ oldu. 2024 yılını durgun karşılayan Van, bu yıldan da umudunu keserken 2023 yılını Şehrivan’a değerlendiren Vanlılar mutlu olmadıklarını dile getirerek sorunların çözüme kavuşamamasından dert yandı. Vatandaşlar, yoksulluğa da dikkat çekerek 2024 yılından beklentilerinin olmadığını belirtti. 

VANLI 2023’Ü MUTSUZ GEÇİRDİ!

Abdulbaki Duman adlı vatandaş son yılların kötü geçtiğini dile getirerek, “Fiyatlar her gün artıyor. Asgari ücret arttı. Fiyatlar da bununla birlikte arttı. Daha para cebimize girmeden eridi. 2022 kötüydü, 2023 daha da kötü oldu. 2024’ten hiçbir beklentimiz yok. Genel anlamda beklentilerimiz yok. Biz gençlerin bir beklentisi yok. Çalışıyoruz ama çalıştığımızın bir değeri yok. Bu yıl hiç mutlu değildik. Beklediğimiz gibi bir yıl olmadı. 2024’ün de öyle olacağını düşünüyoruz ama yaşamaya devam ediyoruz” dedi.

Adıyaman'da polisler kendi aralarında çatıştı! Çok sayıda yaralı var... Adıyaman'da polisler kendi aralarında çatıştı! Çok sayıda yaralı var...

ZAMLAR VANLININ BELİNİ BÜKTÜ!

Ece Erbulu adlı vatandaş, Filistin’de devam eden savaşa dikkat çekerek savaşın bir an önce bitmesi temennisinde bulundu. Erbulu, “2023 yılı sıkıntılarla geçti. Her gün zam, her gün zam… Sabah kalkıyoruz zam, akşam zam. Filistin’de bir savaş var. 2024 inşallah güzel bir yıl olur. İnşallah savaş durur ve güzel bir yıl olur” diye aktardı. Mustafa Atay adlı vatandaş, “2023 yılı kötü geçti. Felaket bir yıldı. Berbat geçti. Ekonomik sorunlar yaşıyoruz. Millet açlıktan yan gidiyor. Van’ın en büyük sorunu trafik ve o da çözülmedi. 2024’ün daha güzel, ekonominin daha iyi olduğu bir yıl olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

VANLININ 2024’TEN HİÇBİR BEKLENTİSİ YOK!

Haluk B. Adlı vatandaş, 2023 yılının kötü geçtiğini dile getirerek, “2023 yılı hastalıkla geçti. İnşallah 2024’te hastalıklı geçmez. Sağlıklı geçer. En büyük isteğimiz budur. 2023’te mutlu değildim. Maddi sorunlar değil ama manevi anlamda kötü bir yıl oldu” diye konuştu. İsmini vermek istemeyen vatandaş, 2024’ten hiçbir beklentilerinin olmadığını dile getirerek, “2023 yılı hiç iyi geçmedi. Maddi sıkıntılar yaşadık. Sadece ben değil genel anlamda herkes maddi sıkıntılar yaşıyor. Ekonomik sıkıntılar var, işsizlik var, pahalılık var… Her şey çok pahalı. Van’da çözülmeyen çok sorun var. Kimsenin Van ile ilgilendiği yok. Pahalılık almış başını gidiyor. Denetleme yok. 2024’ten hiçbir beklentimiz yok. 2024, 2023’ten daha kötü olacak” dedi.

“EKONOMİK ANLAMDA 2023’Ü EN KÖTÜ YIL OLARAK NİTELENDİREBİLİRİZ”

Nebi Kaçak, kentteki sorunlara dikkat çekerek, “2023 ve önceki yıllar ekonomik anlamda kötü geçti. Kaos gibiydi. Halkın alım gücü çok düştü. İnsanlar zaruri ihtiyaçları dışında başka alışverişi yapamaz duruma geldi. Ekonomik anlamda 2023’ü en kötü yıl olarak nitelendirebiliriz. Kiralar aldı başını gidiyor. İnsanlar kiralık ev bulamıyor. Bulduğunda da maalesef çok yüksek miktarda kira vermek zorunda kalıyor. İnsanlar yeterli hizmete erişemiyor. Van’da ekonomik kriz büyük bir sorun. Su, elektrik sorunu yaşadık. Doğalgaz faturaları çok yüksek. Bu yüksek faturalar halkı canından bezdirmiş durumda” dedi.

“VANLILAR MUTLU DEĞİLLER”

Kaçak, Vanlının mutsuz olduğuna vurgu yaparak, “Görünen köy kılavuz istemez. Maalesef çok büyük beklentiler içerisinde değiliz. Önümüzde bir yerel seçim var. Bazı sorunlar atılacak adımlarla çözülebilir. Umudumuz var ama işlerin ne kadar düzelebileceği hakkında bir şeyler söylememiz zor. İnşallah düzelir. Vanlılar mutlu değiller. Türkiye ortalaması baz alındığında Van’daki işsizlik oranının yüksekliği, Van’daki kişi başına düşen gelirin az olması en diplerde. Van bunlarda sonuncu kent durumundadır. Bu yoksullukta, bu işsizlikte Vanlının mutlu olması imkansız. Van’a yatırımların yapılmasını bekliyoruz” diye aktardı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ