2016 yılında dönemin Van Milletvekili Beşir Atalay öncülüğünde ‘Van Güç Birliği Platformu’ kuruldu. Dönemin valisi, milletvekilleri, rektörü, meslek odaları ve STK temsilcilerinin bir araya gelmesiyle düzenlenen toplantılarda kentin eğitiminde sağlığına, turizminden istihdamına, tarım ve hayvancılıktan kırsal kalkınmaya, sanayiden ulaşıma pek çok konu masaya yatırıldı. Dönemin Bakanlarının da katılım sağladığı Güç Birliği Platformu toplantıları kentin sorunlarının çözümü noktasında adeta bir umut ışığı oldu. O zamanlar çok ses getiren toplantılarda her defasında kentin bir sorunu ele alınırken, 9’uncu toplantıdan sonra bir daha toplantı düzenlenmedi. Toplantı ve alınan kararlar somut çözümler de üretmesine rağmen dönemin milletvekillerinden sonra dağılan masa bir daha da toparlanamadı.

VAN GÜÇ BİRLİĞİ PLATFORMU VAN İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYORDU AMA…

Van’da 2016 yılında dönemin AK Parti Van Milletvekili Beşir Atalay öncülüğünde ‘Van Güç Birliği Platformu’ kuruldu. Platform 79 üyeden oluşurken, mütevelli heyetinde; dönemin Van Valisi, dönemin milletvekilleri, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı, dönemin YYÜ Rektörü, siyasi partilerin il başkanları, dönemin Van Barosu Başkanı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı, 13 ilçe Kaymakamı ve Belediye Başkanları, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri, meslek odalar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı. Dönemin belediye başkanlarının katılmaması ve bazı isimlerin ayrı durması gibi küçük sorunlara rağmen o platform önemli meseleleri konuştu

VAN’IN SORUNLARI BAKANLARA BİRİNCİ AĞIZDAN AKTARILIYORDU

Van Güç Birliği Platformu’nda kentteki sorunların çözümü için eğitimden gençlik ve spora, sağlıktan kültür ve turizme, çevreden kentleşmeye, sanayiden kırsal kalkınmaya, tarımdan hayvancılığa çok sayıda konu masaya yatırıldı. Dönemin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da katılım sağladığı toplantılar da kentin daha iyi noktaya gelmesi için çeşitli konular ele alındı. Anında Ankara ile paylaşılan konular çözüme kavuşurken, önemli sıkıntılar da bu masa aracılığı ile çözüldü.

BU PLATFORM VAN’IN UMUDUYDU

Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti

Van için önemli bir platform olan Güç Birliği Platformu; eğitim, sağlık, çevre, ulaşım ve çok sayıda konuyu iki yılda gündeme aldı. Kentin tüm aktörlerini bir arada toplayan platform kısa zaman içerisinde kendini kanıtlamıştı. Van’ın sorunlarına çözüm bulmaya çalışan platforma dönemin Bakanları da katılım sağlarken, toplantıdaki isimler yaşanan sorunları birebir Bakanlara aktarabilmişti. Geçen 10 yıl içerisinde kentte henüz bu platform gibi bir oluşum kurulmazken, platformun ne kadar önemli bir rolü üstlendiği zamanla gözler önüne serilmiş oldu. Toplantılarda Van’ın sorunları birinci ağızdan aktarılırken, düzenlenen 9’uncu program ile ‘Van Güç Birliği Platformu’nun toplantıları sona erdi.

İKİ DÖNEMDİR O BİRLİKTELİK YOK

O platformun ardından iki seçime giren ve iki ayrı grup milletvekili seçen Van’da benzer bir oluşumun olmaması önemli meselelerin de çözümsüz kalmasına neden oldu. Yıllardan bu yana bir ortaklık yapamayan ve kent meseleleri için çözüm üretemeyen kentte Ankara ile bağlar zayıf kalırken sadece belli başlı meseleler en üst mercilere aktarılabildi. Geçtiğimiz dönem bu anlamdaki talepler daha çok bakanlıklara yönelik ziyaretler ile sağlandı. Bu ziyaretler de uzun vadede taleplerin karşılık bulmaması ya da gerçekleşmemesi gibi bir durum oluştururken aradan yıllar geçmesine rağmen Van’ın hala o dönemki sorunları konuşup çözüm beklemesi Van’ın yeniden bir güç birliğine ihtiyaç bulduğu gerçeğini bir kez daha gündeme getirmiş oldu.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ