Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kentlerinden biri olan Van, son yıllarda düzenlenen fuarlarla adından sıkça söz ettiriyor. Farklı alanlarda düzenlenen fuarlarla kentin tanıtıma ve ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlanırken, Van fuar kenti olma yolunda sağlam adımlarla ilerlemeyi sürdürüyor. Önemli fuarlara ev sahipliği yapmaya devam eden Van’da 13’üncü kez ‘Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’ kapılarını ziyaretçilerine açtı. Ortadoğu’da turizm sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen ‘Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’ 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. Van Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuara yurt içi ve yurt dışından çok sayıda firma katılım sağlarken, fuarda yaklaşık 73 stant kuruldu. 

İki otomobil çarpıştı, karı koca hayatını kaybetti İki otomobil çarpıştı, karı koca hayatını kaybetti

DEV FUAR VAN’DA KAPILARINI ZİYARETÇİLERİNE AÇTI!

Van, 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında yeni bir fuara ev sahipliği yapıyor. Ortadoğu’da turizm sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen ‘Van Doğu Anadolu Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’ 13’üncü kez ziyaretçilerini ağırlıyor. Kentin en önemli fuarı olma özelliği taşıyan fuarda renklilik ve çeşitlilik dikkat çekerken, kentin tanıtımındaki en önemli kurum, kuruluş ve markalar da ziyaretçilere “Merhaba” dedi.

VALİ BALCI: VAN’IN KÜLTÜRÜNE, TURİZMİNE ÇOK BÜYÜK KATKI SUNACAK

Fuar açılışında konuşan Van Valisi Ozan Balcı, “Turizm, ekonomi demek hayat demek yaşam demek. Bunun için biz de turizmi desteklemek için bir sürü güzel iş yapıyoruz. El birliğiyle Van olarak hep beraber milletvekillerimiz, bürokrasi iş dünyası, sivil toplum, üniversite, esnaflarımız, çalışanlarımızla birlikte yapmış olduğumuz işleri özetlemek istiyorum. Çünkü Van’da da çok güzel işler oluyor. Bu işlerin tamamlanması turizme ve kültüre fayda sağlayacak. Öncelikle büyük bir kültür merkezi ihalesi yapacağız, projesi bitmek üzere. Yatırım programına konuldu. Van’ın kültürüne, turizmine çok büyük katkı sunacak. Devlet tiyatrolarının olduğu yere yapacağız. Hoşap Kalesi’nde restorasyon çalışmamız başladı. Tarihteki görkemiyle beraber turizme açacağız. Yine Akdamar Adası’nın restorasyon çalışması başladı. Bunun yanında eski Van Şehrini ayağa kaldırıyoruz” dedi.

TURİZMLE İLGİLİ SON ÇALIŞMALARI PAYLAŞTI

Balcı, Van’da turizm alanında yapılan çalışmaları dile getirerek, “Ekim ayında orada yüz yıldır öksüz bekleyen Ulu Cami, Kızıl Minare Cami ve Hüsrev Paşa Hanı’nı da ihale ediyoruz. Yukarıdaki Süleyman Han Camii’nde inşaat başladı zaten. Eski Van Şehri ayağa kaldırıldığında Sahil Yolu ile birlikte Van’ın turizmine çok büyük katı sağlayacak. Gevaş’taki Selçuklu Mezarlığı’nın restorasyonunu yapıyoruz. Yine Gevaş’ta İzzeddin Şir Camisi ve Medresesi var, tarihi bir yer. Onun da restorasyonunu ihale ettik, başladılar. Urartu Müzesi’nde sergilenen eserlerin neredeyse yarısı Ayanıs kazılarında elde edilmiş. Şimdi oraya da güzel bir kazı evi yapıyoruz” diye konuştu.

“VAN KADİM BİR ŞEHİR”

Vali Balcı, Van’da en güzel doğallıkların olduğunu belirterek, “Bahçesaray’da Müküs Çayı’nın çıktığı kaynağın bulunduğu alanda düzenleme yapıyoruz. Yine Çatak Kanispi Şelalesi’nin olduğu bölge ile Muradiye Şelalesi’nin bulunduğu alanlara bir çevre düzenlemesi yapıyoruz. Erciş’te Zortul Kümbeti’ni de ihale edeceğiz. Depremde yıkılmış ama tarihi bir mekân sonuçta. Turizm için doğa, kültür, tarih ve insan malzemesi lazım. Doğa bakımından Allah’ın verdiği en güzel güzellikler Van’da. Kültür desen, kadim bir şehir. Tarih desen, bir sürü tarihi eser saydık ama bunların ötesinde bunların taçlandıracak en önemli iş insan malzemesi. Ben Vanlı hemşerilerimizin asil ruhlu yüksek soylu misafirperver ve yardımsever insanlar. Turizm için asıl bir numaralı etken budur” ifadelerini kullandı.

TÜRKMENOĞLU: VAN’IN TARİHİ DOKULARINI İYİ GÖRMELİYİZ

Fuar açılışında konuşan AK Parti Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu, “Cem Kınay hocamız entelektüel birikimiyle, çizmiş olduğu geniş bir vizyonla, dünyayı Urartu’ya, Urartu'yu Van’a, Van’ı bize bağlayan bir proje çizdi. Önce bizim şehrimizi sahiplenmemiz lazım. Van, eğer bir değer ise, bizler de birer değeriz. Van’ın değeri gittiği zaman hiçbirimizin bir değeri olmaz. Onun için yaşadığımız kente, yaşadığımız topluma kesinlikle sahip çıkmalıyız. Yaşadığımız şehri, yaşadığımız toplumu da iyi bilmeliyiz. Bugün Van Gölü’nü anlatırken, iliklerimize kadar Van Gölü’nün temelinden, dibinden her şeyini iyi bilmeliyiz. Van’ın tarihi dokularını iyi görmeliyiz. Bunlar yaparken, bu şehirde yaşayan insanlar da, dışarıdan buraya gelen insanların da önünü açacak. Misafirperverlik örneğini göstereceğiz” dedi.

“VAN’I DAHA İYİ NOKTAYA TAŞIYABİLİRİZ”

Türkmenoğlu, Van’ın turizmiyle ilgili konuşarak, “Van Gölü dünyanın en büyük lav set sodalı gölüdür. Bir şekilde 800 bin yıl evvel oluşmuş bir göldür. Van’ın en büyük kazanımı budur. Bunun içerisinde çeşitli figürleri, çeşitli medeniyetleri var. Bu medeniyetleri bizim anlatmamız gerekiyor. Bunları yaparken de bizim önceliklerimiz de var. Bizim Van’ı anlatırken, Van turizmini bir an önce toparlamaya çalışırken, şu anki yaşadığımız anı ve atmosferi insanların beğenisine sunarken ve buradan da mutlu olarak ayrılmalarını sağlayabilecek argümanları da bir şekilde hazır hale getirmemiz gerekiyor. Van hem ticaret, hem turizm, hem hayvancılık, hem de sanayi merkezidir. Bunların hepsini birlikte ayağa kaldırabilmek için bazı sektörler ön plana çıkıyor. Bugün şehrimizde turizm sektörü ön plandadır. Bunu da bize gösteren yanı başımızdaki İran’dan gelen misafirlerimizdir. Van’ı daha iyi noktaya taşıyabiliriz” diye konuştu.

GÜLER: TÜRKİYE’NİN 3’ÜNCÜ EN BÜYÜK ULUSLARARASI TURİZM FUARINI AÇMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ

Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve İpekyolu Expo Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Güler, fuara değinerek, “Fuarcılık sektöründe gün geçtikçe büyüyen Van, Türkiye’de markalaşmış fuarlar yapmaya başladı. Ülkemiz ve Van için turizm hayati öneme sahiptir. Biz bu potansiyeli bundan 14 yıl önce tespit ettiğimizde Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde yerel ve ulusal aktörlerin desteğiyle Altaylı Halı Sahada bin 250 metrekarede ilk Turizm Fuarımızı düzenledik. Daha sonraki yıllarda ekonomik ve diğer sorunlara rağmen fuarlarımıza ara vermeden bugüne kadar devam ettirdik. Bugün Türkiye’nin turizm sektöründeki 3’üncü büyük uluslararası turizm fuarını açmanın gururunu yaşıyoruz. Fuarda; Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz Bölgelerinde ve komşu ülkelerden yaklaşık 500 turizmci bulunmaktadır. 4 gün boyunca gerçekleştirilecek turizm buluşmalarında yeni destinasyonlar ve işbirlikleri için önemli görüşmeler yapılacak” diye aktardı.

FUAR İLK GÜNDEN YOĞUN İLGİ GÖRDÜ…

Fuarla ilgili Şehrivan’a konuşan DoubleTree by Hilton Van Hotel Genel Müdürü İrem Angün, “Turizm fuarlarının temel amacı, turizmdeki sektör temsilcilerimizle beraber neler yapabileceğimizi konuşmak, İran, Irak ve yurt içinden gelen acentelerle network yapıp daha fazla işbirliği içerisinde olmak. Bu fuarda da bu amacımıza ulaşmış olacağız. Fuara 3’üncü kez katılıyoruz. Pandemiden dolayı ara vermiştik” ifadelerini kullandı.  Fuara İran’dan katılan Fatemah Aghazadeh şunları söyledi: “Fuara daha önce de katılım sağladık. Bu yıl da katılmak nasip oldu. İran’dan geldik. Geçen yıl fuar güzel geçti. İnşallah bu yıl da güzel geçecek. Stantımız yoğun ilgi görüyor. El işi eşyalarımız var.”

YOĞUN KATILIMLA AÇILDI

Öte yandan ‘Tarihi Hisset, Doğayı Keşfet’ sloganı çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Koordinasyonunda TOBB, Van Valiliği, TÜRSAB, TÜROB, TÜROFED, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Van Büyükşehir Belediyesi, KOSGEB, DAKA, Van YYÜ, Van OSB, TFYD, Van Expo desteği ile İpekyolu Expo Fuar A.Ş. tarafından organize edilen fuara yurt içi ve yurt dışından profesyonel turizm firmaları da katıldı. Fuara; Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ozan Balcı, AK Parti Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu,  turizm sektörünün önemli isimlerinden Cem Kınay, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Vekili Abdurrahman Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Nurettin Aras, İpekyolu Expo Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Güler, Van TSO Meclis Başkanı Turan Avcı, VATBO Başkanı Nayif Süer, Van OSB Başkanı Memet Aslan, Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, yurt içi ve yurt dışından gelen turizmciler ve vatandaşlar katılım sağladı.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ORHAN SAĞLAM