ŞEHRİVAN HABER: NECMETTİN DURSUN-ÖMER AYKAÇ

Son yıllarda açıklanan birçok araştırma ve veride Van, son sıralarda yer alırken, dezavantajlı konumu ise bir türlü değişmiyor. Ülkenin en gözde illerinden biri olan Van’ın bulunduğu konumdan kurtulmazken, sonlarda da yer almayı sürdürüyor. İhracat, ekonomi ve diğer birçok alanda kötü gidişatını sürdüren Van, bu gidişatına bir veri daha ekledi. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından dördüncüsü hazırlanan ve 2021-2022 dönemi verilerinin kullanıldığı İller Arası Rekabet Endeksi açıklandı. Önceki dönemlerde yapılan araştırmalarda birçok kent rekabet sıralamasındaki yerini korurken, Şırnak, Muş, Hakkari ve Van ise rekabetçilik gücü en düşük iller arasında son sırada yer aldı. Birçok veride son sıralardan kurtulamayan Van, bu verilerde de 81 il arasında 67’nci sırada yer aldı.

VAN BİRÇOK VERİDE SONLARDA!

İller arası rekabet Endeks verilerine göre Van, rekabetçi iller arasında son sıralarda yer alıyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından dördüncüsü hazırlanan verilere göre Van’da 2012-2021 yılları arasında rekabet yıllara göre azalış gösterdi. Açıklanan verilere göre, Van ulaşım konusunda 11’nci sırada yer alırken, altyapıda 55’nci sağlıkta 55’nci sosyal yaşamda 67’nci demografik yapıda 69’ncu eğitimde 73’ncü makroekonomide 68’nci finansal piyasalarda 77’nci dış ticarette 49’ncu turizmde 37’nci tarımda 53’ncü girişimcilikte 36’ncı teknolojik altyapıda 74’ncü inovasyonda 63’ncü yükseköğretimde ise 60’ncı sırada yer aldı. Ayrıca Van’da rekabet endeksinde düşüş yaşandığı gözlemlendi.

ARAŞTIRMA BİRÇOK KONUYU BARINDIRIYOR!

Bir ana endeks ve 15 alt endeks (demografik, altyapı, ulaşım, sağlık, eğitim, sosyal yaşam, makroekonomi, dış ticaret-sanayi, finansal piyasalar, turizm, tarım, inovasyon, girişimcilik, yükseköğretim, teknolojik altyapı) kapsamında toplam 245 gösterge kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'nin en rekabetçi ili 74,05 endeks skoru ile İstanbul oldu. İstanbul'u, 46,1 puanla Ankara ve 42,8 ile İzmir takip etti. Türkiye'nin en rekabetçi 3 kentinin, diğer raporlarda olduğu gibi sıralamalarını bu araştırmada da koruduğu gözlenirken, Van’ın birçok veride olduğu gibi bu verideki kötü gidişatı da gözler önüne serildi. Birçok dalda yapılan araştırma ve veride Van’ın sonlardan kurtulamadığı gözlemlendi.

VAN RAKABET GÜCÜNÜN EN DÜŞÜK OLDUĞU İLLER ARASINDA

Yapılan hesaplamalara göre, Türkiye'nin en rekabetçi ili 74,05 endeks skoru ile İstanbul oldu. İstanbul'u, 46,1 puanla Ankara ve 42,8 ile İzmir takip etti. Rekabet sıralamasında ilk 10'da yer alan diğer şehirler; Antalya, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Konya, Muğla ve Adana olarak belirlendi. Adana 11'incilikten 10'unculuğa, Bursa 6'ncılıktan 5'inciliğe, Konya ise 10'unculuktan 8'inciliğe yükseldi. Listede Eskişehir ve Muğla gücünü korurken, Kocaeli 4'üncülükten 6'ncılığa geriledi. Öte yandan endekslere göre 7 kümeye ayrılan iller arasında Van, 6. Kümede yer alırken, rekabetin en az yaşandığı iller arasında da yerini aldı.

Kontrolden çıkan cip yol kenarına savruldu: 4 yaralı Kontrolden çıkan cip yol kenarına savruldu: 4 yaralı

LİDER ŞEHİRLERİN İÇERSİNDE VAN YOK!

Demografik yapı ve sağlıkta İstanbul, Ankara, Antalya ilk sırada yer alıyor. Altyapıda İstanbul, Karaman, Ankara yer aldı. Ulaşımda İstanbul, İzmir, Kocaeli, eğitimde Burdur, Erzincan, Amasya, sosyal yaşamda İstanbul, Ankara, İzmir yine ilk sıralardaki yerini korudu. Yine turizm sektöründe Antalya, İstanbul ve Muğla ilk sırayı kimseye kaptırmadı. Tarımda ise Konya, Şanlıurfa ve Aydın illeri yer aldı.  Teknolojik altyapıda İstanbul, Ankara ve İzmir lider şehirler olarak yer aldı. Öte yandan birçok konuda 10 kentin yarıştığı liderler listesinde Van hiçbir sektörde birinci sırada yer alamadı. Son yıllarda turizm sektöründe yıldızı parlayan kentlerden biri olan bu sektörde lider kentler arasında yer alamazken, yine tarım şehri olarak nitelendirilen Van, bu sektörde de umduğunu bulamadı.

ENDEKSTE 34 KENT REKABET GÜCÜNÜ ARTIRDI!

Önceki dönemde ilk 10'da yer alan Tekirdağ 11'inci sıraya düşerken, 14 kent rekabet sıralamasındaki yerini korudu, 34 kent rekabet gücünü artırdı, 33 kentin ise rekabet gücü azaldı. Şırnak, Muş ve Hakkari ise rekabetçilik gücü en düşük iller arasında son sırada yer aldı. Endekste rekabetçilik gücü en çok artan illerin başında, listede 12 sıra yükselen Adıyaman geldi. Adıyaman, 62'nci sıradan 54'üncü basamağa yükseldi. Adıyaman'ı, 10'ar sıra yükselen Kahramanmaraş ve Kilis, gücünü 9 basamak artıran Sivas, 7 basamak yükseliş kaydeden Kayseri takip etti. Söz konusu verilerin 2021-2022 dönemini kapsadığı, araştırmanın depremden önce yapıldığı bildirildi.

Editör: Necmettin Dursun