Geçtiğimiz günlerde iki ülke liderleri arasında yapılan üst düzey görüşmelerin ardından yeni sınır kapısı müjdesi verilen Van’da Gelincik’in açılması için çalışmalar başladı. Gelincik-Güzeraş Sınır Kapısı’nın 35 yıl sonra yeniden açılması için hazırlıklar sürerken Şehrivan’a konuşan DOĞUSİFED Başkanı Müslüm Erbay, bölge halkının gelişmelerden ötürü bayram ettiğini belirtti.

GELİNCİK ONLARCA YIL SONRA YENİDEN AÇILACAK

Van’ın Başkale ilçesinde, 1989 yılında komşu ülke İran ile ticari ve ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla açılan Gelincik Sınır Kapısı, yaklaşık 1 sene faaliyet yürütüldükten güvenlik gerekçisiyle kapatıldı. O dönemden bu yana faaliyete geçirilmeyen sınır kapısının açılması için yoğun girişimlerde bulunulurken, geçtiğimiz günlerde sınır kapısının açılması yönünden önemli bir adım atıldı. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, geçtiğimiz günlerde Türkiye’yi ziyaret etmiş ve ‘Türkiye-İran İş Forumu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti. O açıklamadan sonra Van’da hazırlıklar başladı. Sınır hattında hareketlilik yaşanırken Van’da da o kapının açılması ile ilgili değerlendirmeler de yapılmaya başlandı.

ERBAY: BÖLGE HALKI BAYRAM EDİYOR

Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti

Düzenlenen programda Van’ı da ilgilendiren konular konuşulurken, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, sosyal medyadan yaptığı bir açıklamada yeni sınır kapısının açıldığı haberinin geldiğini dile getirdi. Takva, sosyal medya hesabından “Türkiye-İran yüksek düzeyli konsey toplantısından Gelincik-Güzereş kapısının açılması çıktı. Salmas-Başkale/Van daha yakın olacak. VanTso’nun ısrarla dile getirdiği yeni kapımız aralandı gibi. Hayırlı olsun” diye paylaşım yaparak Van’a yeni sınır kapısının sevincini paylaştı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması üzerine Başkale Kaymakamı Mustafa Çelik, Ticaret Bakanlığı’ndan ilçeye gelen 4 daire başkanı ile birlikte 364 no’lu hudut taşının bulunduğu Gelincik bölgesinde arazi keşif ve kontrolü yaptı. 35 yıldır kapalı olan sınır kapısının açılması için çalışmalar sürerken, gelişmelerle ilgili Şehrivan’a konuşan DOĞUSİFED Başkanı Müslüm Erbay, bölge halkının gelişmelerden ötürü bayram ettiğini belirtti.

 van genel 11 (2)

“VAN’IN SESİ DUYULDU”

Sınır kapısındaki gelişmelerle ilgili Şehrivan’a konuşan Doğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (DOĞUSİFED) Başkanı Müslüm Erbay, “Herkes Gelincik Kapısı’nın açılması için çaba sarf etti. Başkale ve Van halkı adına emek sarf edenlere teşekkür ediyorum. 1990 yılından bu yana epey bir zaman geçti. O zamandan bu yana Gelincik Sınır Kapısı açılmadı. Başkale halkının talebi bu konuda netti. Defalarca kez gündeme getirildi. Sesimizi hem Ankara hem de İran duydu ki bir adım atıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Gelincik sınır kapısı ile ilgili bir açıklama yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra Ankara’dan 4 kişilik bir heyet Başkale Kaymakamımız ile birlikte bir keşif yapıldı. Açıklama ve keşif bölgede ciddi bir sevinç yarattı. Bölge halkı sınır kapısı için adeta bayram yapıyor” dedi.

iranli-turistler-vanda-otelleri-doldurdu-9-6Rn5XQZ6

KAPIKÖY’DEN SONRA GELİNCİK BÜYÜK RAHATLAMA YARATACAK

Erbay, sınır kapısının açılmasının kente katkı sağlayacağını ifade ederek, “İran büyük bir ülke. Mevcut şartlarda Van’ın da bir sınır kapısı var. O da Kapıköy Sınır Kapısı’dır. Kapıköy’den Van’a, ülkemize rekor bir geçiş var. Bu geçişler her yıl artarak devam ediyor. Bu sınır kapısının da açılması Van için çok güzel bir gelişme olur. Bölge halkı sınır kapısı için adeta bayram ediyor. Başkale ciddi anlamda göç verdi. 120 hanesi olan köylerde hane sayısı 40-50’ye düştü. Başkale adeta bir göç bölgesi durumunda. Başkale son zamanlarda ekonomik anlamda da en zor günlerini yaşıyor. İnsanlar geçinemeyince mecbur kalıp göç ediyor” ifadelerini kullandı.

turist

“SINIR KAPISININ AÇILMASI KELEBEK ETKİSİ YARATACAK”

Sınır kapısının hemen açılmasının elzem olduğunu aktaran Erbay, “Sınırdaki imkânların kullanılması gerekiyor diye düşünüyorum. Hükümetimizin de bu konudaki kararını yerinde buluyor ve destekliyoruz. Sınır kapısının açılacak olması bizi sevindirmiştir. Sınır kapısı açılınca bir ticaret dönecektir. Çok güzel bir gelişme. Sınır kapısının açılması ilçeye, Van’a katkı sağlayacak ve bu etki Malatya’ya kadar sürecek diye düşünüyorum. Ticaret yapılacak ve bu gençlerimiz çalıştıkça başka kentlere gitmeyeceklerdir. Bölgede göç azalacak. Sınır kapısının açılması kelebek etkisi yaratacaktır. Burası sınır ticaret kapsamında açılacak bir yerdir. Yıllardır kapalıydı. Van’ın İran ile bir sınır kapısı var ve bu Van’a yetmiyor. O yüzden sınır kapısının hemen açılması elzemdir” diye konuştu.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-VEYSEL İZGİ