ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER AYKAÇ-SONER İZGİ

Türkiye’nin son yıllardaki en popüler hatlarından birisi haline Van Gölü Ekspresi tüm çağrılara rağmen bir türlü gerekli düzenlemeleri almazken, bir süre önce yapılan girişimler de havada kaldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dünyanın en güzel ilk 4 tren rotası arasında gösterilen Ankara-Kars güzergahındaki ‘Turistik Doğu Ekspresi’ ile aralıktan itibaren haftada üç gün sefer düzenleneceğini söyleyerek yeni sezonda 84 sefer olacağını söyledi. Van ve Bitlis’i ilgilendiren Van Gölü Ekspresi için bu anlamda bir adım atılmazken, geçtiğimiz yıl Aralık ayında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüşüp bu turistik seferler için ricada bulunup destek sözü alan siyasilerin girişimi de takipsizlik nedeniyle havada kalmış oldu. Oysa o dönem ilgili bakanlıklardan söz alınmış ve Turistik Van Gölü Ekspresi için çalışmalara start verilmişti.

VAN GÖLÜ EKSPRESİ YERİNDE SAYARKEN, DOĞU EKSPRESİ UÇUYOR!

Kudüs'te bir Türk vatandaşı İsrail polisi tarafından öldürdü! Kudüs'te bir Türk vatandaşı İsrail polisi tarafından öldürdü!

Yerli turist hareketliliğinde önemli bir ziyaretçi kitlesine kavuşan Doğu Anadolu ve Güneydoğu illeri büyük bir yarış verirken Güneydoğu illeri sezonunda, Kars ve Erzurum ise kış turizminde çok hareketli süreçler geçiriyor. Özellikle Doğu Ekspresi yeni ve cazibeli bir hatta kavuşan Kars’ta bu alanda yatırımlar ardı ardına gelirken, Van ve Bitlis gibi illerin sahip Van Gölü Ekspresi ise bu yatırımların gölgesinde kalıyor. En az Doğu Ekspresi kadar önemli bir hat olan fakat yeterli sahiplenme olmayınca sefer ve vagon sayısı artırılmayan Van Gölü Ekspresi yerinde sayarken yeni sezon öncesi Doğu Ekspresi için büyük bir artış sağlandı.

BAKAN DOĞRU EKSPRESİ’NE YATIRIM MÜDESİNİ VERDİ: HAFTADA 3 GÜN, SEZON İSE 84 SEFER YAPACAK

Haftada 3 gün sefer gerçekleştirilecek Doğu Ekspresi’ne yönelik yatırımlar artarken geçtiğimiz günlerde bu hat ile ilgili müjdeyi veren Uraloğlu, dünyanın en güzel ilk 4 tren rotası arasında gösterilen Ankara-Kars güzergahında sefer yapan Turistik Doğu Ekspresi'nin özellikle gençler, doğa tutkunları, fotoğraf çekmek isteyen gruplar başta olmak üzere her yaştan yolcuya yüksek kalitede, farklı bir tatil seçeneği sunduğunu ifade etti. Uraloğlu ayrıca “Turistik Doğu Ekspresi ile aralıktan itibaren haftada üç gün sefer gerçekleştirilecek. Ekspres, Ankara'dan 11 Aralık 2023-8 Mart 2024 ve Kars'tan 13 Aralık 2023-10 Mart 2024 tarihleri arasında sefer yapacak. Ankara'dan pazartesi, çarşamba, cuma, Kars'tan ise çarşamba, cuma, pazar günleri hareket edecek. Turistik Doğu Ekspresi bu sezon Ankara-Kars yönünde 42, Kars-Ankara yönünde 42 olmak üzere toplam 84 sefer yapacak.” dedi konuştu.

VAN DA KÜLTÜR BAKANINDAN TURİSTİK VAN GÖLÜ EKSPRESİ İSTEMİŞTİ

Öte yandan Doğu Ekspresi’nin gölgesinde kalan Van Gölü Ekspresi için de geçtiğimiz yıllarda gelen çağrılar üzerine girişim olmuştu. Van’ın bu anlamdaki taleplerine duyarsız kalmayan önceki dönem Ak Parti milletvekili Abdulahat Arvas, konuyu çokça dile getirmiş, hatta Van heyeti ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bir çıkarma yapılmıştı. Kentin yerel yöneticilerinin de yer aldığı heyet Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüşmüş ve Ankara-Van hattına yemekli ve yataklı Turistik Van Gölü Ekspresi tahsisini talep etmişti.

ARVAS BAKANLIKLARIN ÇALIŞMA YAPACAĞINI SÖYLEMİŞTİK, ONDAN SONRA SORAN OLMADI!

O dönem konuyla ilgili çokça girişim yapan önceki dönem Van Milletvekili Abdulahat Arvas, bakanlıkta yapılan görüşmeden sonra bir açıklama yaparak; “Van, turizm potansiyeli bakımından Anadolu'nun en zengin şehirlerinden biridir. Ankara ve Van hattında, yemekli ve yataklı vagonlardan oluşan turistik Van Gölü Ekspresi konseptinde bir tren talebinde bulunduk. Bu güzergahta bulunan Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Bitlis (Tatvan) illerine katma değer sunacak turistik Van Gölü Ekspresi aynı zamanda bölgenin tanıtımına da imkan sağlayacaktır. Bu konudaki talebimizi bakanlıktaki ilgili birimlere ilettik. Bu konuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü ile bir çalışma yapılacak, biz de bunun yakın takipçisi olacağız.”

VAN’IN TURİSTİK TREN TALEBİ NE OLDU?

2053 yılına kadar yapılacak olan Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı merkezli demiryolu projelerinde yer almayan Van’ın en azından bu anlamdaki yakın vadedeki projelerde yer alması beklenirken bu konuda bir adım atılmaması hayal kırıklığı yarattı. Geçtiğimiz yıl ilgili bakanlıklardan sözü alınan bu yatırımla ilgili takip yapılmaması nedeniyle bir adım atılmazken, özellikle turizm camiası ilgili isimlerin bu konuda gerekli girişimleri yapmasını bekliyor. Ankara’da gerek girişimler yapılması halinde Devlet Demiryolu’nun startını verdiği Yataklı Vagon için başlatılan çalışmanın hayata geçirilmesi ise kısa vadedeki beklentiler arasında yer alıyor.

Editör: Necmettin Dursun