Evet, meselemiz yine, yeniden ve her zaman olduğu gibi: VAN GÖLÜ!

Van Gölü, binlerce yıllık geçmişiyle, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, içinde dışındaki canlılara hayat vermiş, eşsiz doğasıyla dünya mirası 1650 metre yüksekte bir DENİZ!

Bu eşsiz dünya değeri, gün geçtikçe güzelliğini ve özelliklerini kaybederek adeta hızlı bir yok oluşla karşı karşıya kalmaktadır.

Bu yazımızda, gölü etkileyen en önemli konulardan biri olan kirlilikle mücadele konusunda bazı önerilerimiz olacak.

Van Gölü çevresinde yaşayan yaklaşık 1 milyon nüfusu bulan yerleşim yerlerinin tamamının atık suları arıtılarak veya arıtılmadan Van Gölü’ne boşaltılmaktadır.

Atık sular Van Gölü için büyük bir tehdit.

Önceki yazılarımızda ve çalışmalarımızda defalarca dile getirdik.

Atık sularımıza arıtma tesisleri kurarak da olsa Van Gölü’ne dökülmemesini hatta arıtma tesislerinin gölden çok uzak yerlere inşa edilmesini ve arıtılan suyun tarımda kullanılmasını önermiştik.

Geldiğimiz noktada maliyetler göz önüne alınınca bu fikir çok da önemsenmedi hatta duyulmadı bile…

Buradan tekrar etmek istiyorum:

Ankara’da, Kayseri’de, Konya’da Gazi Antep’te göl mü var?

Milyonları aşan nüfusları ile bu şehirler atık sularını nasıl arıtıyor?

Biz neden bu şehirler gibi tesisler kuramıyoruz?

Bu sorular burada kalsın…

Mevcut yapılan çalışmalar ve yatırımlar atık sularımızın arıtma tesisleri ile Van Gölü’ne boşaltılması yönündedir.

Bu arıtma tesislerinin tam kapasite ile çalışabilmesi için tüketilen elektrik maliyeti yerel yönetimleri oldukça zorlamaktadır.

Elektrik sarfiyatının ağır maliyetlerine çözüm getirmek için alternatif çalışmalar yapmak elzem olmuştur.

En iyi alternatif yenilenebilir enerji kaynağıdır.

Bunların başında da güneş enerjisi gelmektedir ve Van’ın güneş enerjisi potansiyeli oldukça yüksektir.

“Van ili hem güneş enerjisi global radyasyon değeri, hem de güneşlenme süresi bakımından miktar olarak Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Güneş enerjisinden elektrik üretiminde kullanılan güneş panellerinin verimini etkileyen birçok parametre de göz önüne alındığında Van ili, Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi potansiyeline sahip illeri arasında gösterilmektedir.  http://www.3eelectrotech.com.tr/uncategorized/vanda-gune-enerjisi-potansiyeli-ve-mevcut-durumu/

Arıtma tesisleri projelendirilirken mutlaka Elektrik ihtiyacı için de bölgenin yenilenebilir enerji kaynakları göz önünde bulundurulmalı ve özellikle potansiyeli oldukça yüksek olan Güneş enerjisinden faydalanılmalıdır.

Yukarda kaynağını belirttiğimiz bir cümleyi tekrar anımsatmak ta fayda var;

“Van ili, Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi potansiyeline sahip illeri arasında gösterilmektedir.”

Van Gölü üzerinde yaklaşık 300 teknenin bulunduğu ve bu tekneler için de gerek kirliliğe neden olan katı, yakıt ve sintine yağlarının göle dökülmesi önlenmeli gerekse enerjisini karşılarken yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmaları sağlanmalıdır.

Bir daha belirtmekte fayda var:

Hiçbir maliyet veya bahane, bölgemizi var eden, bizi (Van ve Bitlis) biz eden ve geleceğimizin en büyük zenginliği olan Van Gölü kadar önemli değildir.