15 Temmuz’un yıldönümünü yaşadık. Alçak darbe teşebbüsünün yıldönümünde o gün yazılan Destan, bu yıl ‘Milli Birlik Günü’ adı altında yeniden meydanlardaydı. Geçtiğimiz yıl nasıl sabahlara kadar meydanlarda nöbet beklediyse, Vanlılar yine iki gün boyunca Beşyol’dan ayrılmadı. Her ne kadar adı geçtiğimiz yıl ‘Okçular Tepesi’ olarak anıldıktan sonra ‘Okçular Tepesi’ olacağı ilan edilip bir değişiklik yapılmasa da, darbe anıtı dikileceği söylenip dikilmese de Van yine Okçular Tepesi civarında buluştu. Geçtiğimiz yıl aynı günlerde şahitlik ettiğim o sahiplenme, o vatan sevisi, o birliktelik neydiyse bu yıl 15 Temmuz’da da aynısı vardı. İstanbul’da muazzam bir güzellik, Ankara’da muhteşem bir maneviyat ile anmaları yapılan Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde Van’da da ayrı güzellikler vardı. Gözlerin şüphesiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olduğu süreçte Van’dan ve her yerden tüm gözler onun cümlelerine kilitlendi. Konuşmasında geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da bir gün nöbet uzattı. Halk dosdoğru uydu, nöbete devam dedi. İki günlük ‘nöbetler’den geriye kalan manzaraları paylaşmak ve 15 Temmuz’un ardından neler değiştiğine bakmak gerek...

 

***

 

-Bir kere 15 Temmuz anmalarında Van Büyükşehir elinin değmesi oldukça yerli yerinde, seviyeli ve kaliteli bir program sundu Vanlılara. Bunu belirtmek gerek.

 

-Daha bir kaç yıl önce yaşanan 6-8 Ekim olaylarının yaşandığı dönemleri hatırlayın. Bir Partilinin, ötekine tahammül etmediği, sokakta elinde bayrak olanın dövüldüğü bir süreç yaşadık. Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz’da da bu yıl ki anma programında da ülkücüsüyle dindarıyla, Ak Partili’siyle MHP’lisiyle, Saadetli’si ile Hüda-Parlı’sıyla herkes alanlardaydı.

 

-Sürecin bittiği, siyasi uçların iyice gerildiği bir dönemde, darbe sonrası insanlar yeniden Türk Bayrağı’nı özgürce eline alıp sokağa çıkmaya başladı. Bayrak bir korku olmaktan çıkıp insanların özgürce salladığı bir sahiplik haline geldi. Bayrakla sorunu olmayan insanlar, yıllar sonra bayrakları sandıklardan çıkarıp her gece Türkiye Bayraklarını salladı.

 

-İnsanların Beşyol’da bayrak alma yarışı görülmeliydi. İnsanların bu kadar büyük heyecanla bayrak almaya çalışması gelinen noktadaki Türkiye sahiplenmesinin bir tezahüründen başka bir şey değildi.

 

-Yeni Vali Murat Zorluoğlu’nun gelir gelmez htirdiği ‘devlet adamlığı’ profili bu 15 Temmuz etkinliğinde kendisini çok iyi bir şekilde htirdi.

 

-Kutlamalarda insanlara uzun uzun protokol konuşmaları dinletilmedi. Sadece 6 protokol konuşmacısı 3’er, 5’er dakika konuştu. Konuşmalar da sıkmadı, bıktırmadı.

 

-Vali Zorluoğlu’nun talimatı ile meydanda protokol ‘protokol’ gibi oturmadı. Halk gibi nöbetti ‘halk’ ile beraber tuttular. Protokol koltuğu yoktu, özel alan yoktu, Vali ve beraberindeki herkes sabah ezanına kadar ayakta bekledi. Güzel hareketti, vesselam.

 

-Vali Zorluoğlu hem bir devlet adamlığı sergilediği nöbetlerde hem de iyi bir halk adamı oldu. Halka çok yakın bir duruş sergilediğini çalışmalarında da gösteren Zorluoğlu’nun aynı duruşu alanda da hakimdi. Vanlı şehitleri andı. Arapça dualarla yadetti. Bir de şiir okuyarak konuşmasını taçlandırdı.

 

-Sadece AK Parti il başkanı değil, geçtiğimiz yıl olduğu gibi SP’si de, MHP’si de konuştu sahnede. Hiç bir kesimin, partinin, derneğin, elinde kalmadı. Siyasileşmeyen birliktelik programın sabaha kadar ilgiyle takip edilmesini sağladı.

 

-YYÜ rektörü Prof. Dr. Peyami Battal hocanın konuşmasında geçtiğimiz ay kaybettiğimiz  gazeteci, yazar Abdulhelim Almalı ağabeyi unutmaması, onun için toplananlara ‘Fatiha’ okutması çok değerli bir hareketti. Alkışlanacak bir hareketti. Peyami hoca herkesi duygulandırdı...

 

-Organizasyon harikaydı. Stantlar sahnenin aşağısında kuruldu. Belediyeler, dernekler, sendikalar, oluşumlar stantlarda ikramlarda bulundular. Yaygara yoktu, kavga yoktu, gürültü yoktu. İkramlar tam bir sükûnet içinde sunuldu. Kimisi bir tas çorba, kimisi yemek, kimisi aşure, kimisi soğuk limonata sundu.

 

-Edremit Belediyesi’nde yöresel yemeğimiz ayran aşı sunuldu. Atıf Çiçekli ve eşi tüm halka elleriyle ayran aşı ikramında bulundu. Ayran aşı ikramı yapan Edremit Standındaki görevlinin çorbayı bize uzatırken söylediği, “Allah muhabbetimizi ve birliğimizi daim etsin, afiyet olsun” diyerek uzatması çok dokunaklıydı. Her çorba alana güzel sözlerle, muhabbetle gülümseyen bir belediyenin standına uğramak tüm Vanlılara mutlu etti. Özlemiştik böylesini vallahi!

 

-Van’da uzun aradan sonra sadece Büyükşehir Belediyesi değil merkezde belediyeler olduğunu htik. Edremit gibi İpekyolu Belediyesi de ikramıyla, Cemil Öztürk’ün muhabbetini yansıtan sempatikliğini standına ekleyerek merkez belediyesi olduğunu htirdi. Ama bir o kadar da mütevazi durdular. Sadece İpekyolu Belediyesi değil DAKA, Hak-İş gibi bir çok stant takdir aldı.

 

-Erciş Belediye Başkanı Mehmet Şirin Yaşar ve Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan kendi ilçelerinde 15 Temmuz birlikteliğini sağladı. İlçe bazında inisiyatif alıp bu milli birlik ve beraberliği şehrin dışına taşımaları iki belediye başkanı için de güzel, halk için özel bir hareketti.

 

-Sivil Dayanışma İnisiyatifi’nin kortej ve stantlarda aldığı inisiyatif aldı, hakkını verdi. Düzen, tertip yerli yerindeydi. Kentte STK’ların, derneklerin inisiyatif alıp iyi işler çıkarabileceğine de iyi bir örnek oldu.

 

-Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün sürprizi geceye anlam kattı. Yüzlerce gençten oluşan meşaleli grup alana girerken hem duygusal anlar yaşanmasını sağladı, hem sürpriz oldu. Gecenin ruhuna uygun bir atmosfer yarattılar. İl Müdürü Nevzat İnanç’ın katkıları da yerindeydi.

 

-Valisi, belediye başkanları fırsat buldukça halkın arasına indi. İnsanlarla tokalaştı, onlarla kaldırımda oturup programı kaldırımda takip etti. Sosyal medyada kentin Valisi, belediye başkanları ile ‘Nöbetteyiz’ yazıp paylaşılan bolca fotoğraf görmeye şahitlik etti.

 

-Kurtuluş Parkı’nda başlayıp Beşyol’a doğru Türk Bayrakları ile başlayan yürüyüş Türkiye’de de gündem oldu. Bir çok ilin aksine Van’daki demokrasi yürüyüşü manşetlerle yer buldu. Van eski Valisi Münir Karaloğlu Van fotoğrafını paylaştı, gururla sundu.

 

-Van Büyükşehir Belediyesi’nin Mehter Takımı’nın gösterileri takdir aldı. Van’da büyük ilgiyle izlenen Mehter Takımı gösterisinin yanında abartıdan uzak semazen gösterileri, ney dinletisi ve diğer gösteriler makul çerçevede ama herkesin gönlünü fetheden cinstendi. Güzeldi.

 

-Eski Refah Partili, 20. Dönem milletvekili Şevki Yılmaz’ın konuşması tam da günün ruhuna uygundu. En uzun ve tek uzun konuşmayı o yaptı. Heyecanla anlattı, ağlayarak konuştu, maneviyat dolu konuşması alandakilerin yüreğine dokundu.

 

-Bir kez daha gördük ki bu buluşmalar öyle basit bir buluşmadan, nöbet adıyla yapılan Milli Birlik günü etkinliğinin önüne geçti. İnsanların birlikteliği görülmeye değerdi. Kentte böylesi muhabbet dolu buluşmalarda kentte bir çok ismin bir araya gelmeye ihtiyaç duyduğu bir kez daha kanıtlanmış oldu.

 

-Bu kadar ismin, kurumun, kuruluşun öne çıktığı buluşmada en çok öne çıkan da hiç şüphesiz Van oldu, Van halkı oldu. Van halkı ustalıkla çizilmiş bir resim gibi bir görüntü verdi. Beraberliği, bütünlüğü, muhabbetiyle gelecek adına çok ‘güzel’ bir Van portresi çizildi.

 

***

 

Anlayacağınız...

Daha sayamayacağımız bir çok güzellik vardı. Birliktelik vardı. Barış ve huzur ortamının da getirmiş olduğu rahatlık ve huzur vardı.

Bakmayın siz yazılarıyla ‘Yerim sizin destanınızı’ yazan yazar müsveddelerine.

Aldırış etmeyin siz ‘Kontrollü darbe’ deyip yüzlerce insanın şehit olduğu, binlercesinin gözünü kırpmadan ölüme atladığı o darbe girişimini ‘tiyatroya’ çevirmeye çalışanlara...

Bu darbe girişimi sadece FETÖ’nün gerçek yüzünün görülmesini sağlamadı.

İnsanların yeniden bir arada olmasını, bayrağını sevmesini, vatanına göğsünü siper etmesini, husumetleri sona erdirmesini ve daha bir çok bağı ‘güçlü’ kılmayı hatırlattı.

Bu kanlı darbe girişimi bu ülkeye çok şey kaybettirdi, çok kayıplar verdirdi.

Ama çok şey kazandırdı...

Allah bu topraklardan barışı, huzuru, birlikteliği eksik etmesin...