ŞEHRİVAN HABER -  Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün ağustos ayı sıcaklık ve yağış raporu yayınlandı. 2023 yılı ağustos ayı alansal yağış raporlarını ve sıcaklıkları paylaşan Meteoroloji’ye göre Türkiye genelinde yağışlar uzun yıllar normali (1991-2021) ortalamasına göre yüzde 57, geçen yıl ağustos ayı yağışlarına göre yüzde 60 azaldı. Yağışlarda son yılların en düşük seviyelerinin görüldüğü süreçte Türkiye’nin birçok bölgesi şiddetli kuraklık haritasına girdi. Van ise Haziran-Temmuz ayında yer aldığı bu haritada yer alırken ağustos ayında ise bu bölgenin tamamen kıyısında yer aldı.

En ucuz elektrikli oto listesi: İşte en ucuz elektrikli otomobillerin listesi... En ucuz elektrikli oto listesi: İşte en ucuz elektrikli otomobillerin listesi...

VAN’IN ÇEVRESİNDE DURUM KRİTİK…

Türkiye genelinde yağışlar sadece Van ve bölgede değil tüm bölgelerde düşerken, Van’ın yer aldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise geçtiğimiz yıllara oranla az da olsa arttı. Buna rağmen illerin kuraklık haritasındaki durumu değişmezken yayınlanan haritaya göre Marmara Bölgesi, Karadeniz'in neredeyse tamamı, diğer bölgelerin de büyük kısmı için 'şiddetli kurak (acil durum)' olarak yer verildi. Ege’de sadece İzmir Aydın, Denizli, Muğla’nın, Akdeniz’de Antalya ve Mersin'in bir kısmının, Doğu’da ise Erzincan-Tunceli ile Muş, Bitlis, Van, Siirt ve çevrelerinin normal ve üzeri (risk yok) olarak görüldüğü haritada Van’ın çevresinin büyük bölümünde şiddetli kuraklık yaşadığı görüldü.

VAN 3 AYLIK KURAKLIK HARİTASINDA ŞİDDETLİ KURAKLIK YAŞAYAN İLLER ARASINDA YER ALDI

Öte yandan Meteoroloji’nin 3’er aylık sıcaklık ve yağışları dikkate alarak hazırladığı raporda ise Van’ın şiddetli kuraklık yaşayan iller arasında yer aldığı görüldü. Haziran-Temmuz-Ağustos ayını kapsayan 3 aylık kuraklık haritasında Türiye’nin büyük bölümü normal kategoride yer alırken yalnızca Van, Şırnak, Hakkâri gibi Doğu Anadolu illerinde ve Güneydoğu illerinin tamamında şiddetli kuraklık yaşandığı görüldü.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - ÖMER AYKAÇ