Sadece Van’ı değil, bölgeyi ilgilendiren bir proje olarak 2013 yılında başlatılan Van-Şırnak Karayolu’nun kaderi de Van-Çevre Yolu’na benzedi. Bölgenin şüphesiz en önemli yatırımı olan ve aynı zamanda uluslararası anlamda da bölge illerine büyük katkı sunacak yol çalışması bu süreçte 7 bakan değişti, yol çalışması defalarca durup başladı fakat geçen 10 yılda bir türlü tamamlanamadı. 390 kilometrelik Van-Şırnak arasındaki yolu 190 kilometreye, 6 saatlik yolu da 2 saate düşürecek yol, geçen 10 yılda birkaç de yapım işi yeniden ihale edildi. 2021 yılında bitişi için 2023 yılı işaret edilen, geçtiğimiz yıl ise çalışmaların yeniden başlatıldığı duyurulan yolda çalışmalar bir başlayıp bir dururken yol için şu sıralar yeniden çağrılar başladı. Halihazırdaki durumuna göre “2030’a kadar da bitmez” yorumu yapılan yol için geçtiğimiz haftalarda düzenlenen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda da Van TSO ve TOBB TSO Konsey Başkanı Necdet Takva çağrısını yenilemiş ve “Acilen tamamlanması gerekmektedir.” Yorumu yapmıştı.

“2023 YILINDA BİTECEK DENİLMİŞTİ” AMA…

Şırnak ve Van arasında yapılması planlanan yol, Van-Çevre Yolu ile aynı kadari yaşamaya devam ediyor. Temeli 2012 yılında atılsa da çalışmaları 2013 yılında başlayan yolun PKK terör örgütünün saldırıları başta olmak üzere türlü sebeplerle defalarca sekteye uğradı. Bir başlayıp bir duran ve birkaç de yeniden ihale edilen yol 2022 yılında bir kez daha 181 milyon TL bedel ile yeniden ihale edildi. Yeniden ihale edilmesi sonrası 2023 yılı işaret edilen yol geçen sürede yine tamamlanmadı. Toplamda 12 tünelin ve duble yollara sahip bir hattın yapılması planlanan yolda şu ana kadar sadece 1 tünel inşa edildi.

VALİ “BU YOLUN BİTMESİ TÖRÖRÜT DE BİTMESİ ANLAMINA GELİR” DEMİŞTİ

Erdoğan, öğrenci velisinin darp ettiği öğretmenle görüştü Erdoğan, öğrenci velisinin darp ettiği öğretmenle görüştü

2013'te başlayan yolda özellikle terör olaylarının arttığı dönemlerde kayıplar da verildi. Yol yapım çalışması devam ederken hem asker hem de yol yapımını devam ettiren firmalar da kayıplar yaşadı. Yol yapım çalışmaları devam ederken PKK'lı teröristlerin saldırılarında 7 şehit verilen, Şırnak-Van kara yolunun yapımına 2 yıl aradan 2022 yılında yeniden başlandı. Yolun başlaması sonrası bir açıklama yapan Şırnak Valisi Osman Bilgin yolun önemi için çarpıcı bir yorum yaparak, “Van yolunu en kısa sürede yapacağız. Terör koridorunu da böleceğiz. Bu yolun yapılması, terör örgütünün bitmesi anlamına gelir. O nedenle bu yola karşı çıkıyorlar" şeklinde açıklamalar yapmıştı.

ŞIRNAKLILAR TEPKİLİ: 10 YIL DAHA MI BEKLEYECEĞİZ?

Öte yandan yolun bitirilmesi için sık sık çağrı yapan Şırnak halkı ve Şırnak kamuoyu şu sıralar da yolu sık sık gündeme taşıyor. Şırnak’ı Van ile bağlamaktan öte Irak, İran, Suriye bağlantısını yapacak da bir yol olarak görülen Van-Şırnak Karayolu için şu sıralar ses yükselten Şırnaklılar, geçtiğimiz günlerde yerel basın aracılığı ile bir kez daha yol için “Bitirilsin” talebini dile getirildi. 10 Yıldan bu yana bu yolun bitmesi için beklediklerini ifade eden Şırnaklı vatandaşlar, “Bu yolun tamamen hizmete açılması için 10 yıl daha mı bekleyeceğiz. 10 yıl önceki teknoloji ve imkanlar ile şimdiki teknoloji ve imkanlar arasında dağlar kadar fark oluştu. Ancak karayolunda olumlu bir gelişme yaşanmadı. Yetkililerden ricamız lütfen ama lütfen bundan önceki yıllarda yarım kalan çalışmaların tamamlanarak halkın hizmetine sunmalarıdır.” Dedi.

VAN’DA BELLİ BAŞLI İSİMLER DIŞINDA GÜNDEME ALAN YOK

Öte yandan Van-Çevre Yolu gibi önemli projeleri de bu şekilde 10 yılı aşkın süredir tamamlanmayan Van’da bu proje de belli başlı isimler dışında dile getirilmiyor. En çok Van’ı ilgilendiren ve Van için stratejik bir yatırım olan bu yol ile ilgili belli başlı STK’lar ve iş insanları dışında konuşan olmazken siyasiler ise yolu gündemine almamayı tercih ediyor. Uzun süredir kentten isimlerin konuşmayı tercih etmediği yol son olarak geçtiğimiz Ağustos ayında bir kez daha tartışıldı.

“BU YOL VAN, SİİRT, ŞIRNAK VE HAKKARİ İÇİN ÖNEMLİ”

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen Türkiye’nin önemli isimlerinin katıldığı Türkiye Ekonomi Şurası’nda da konu dile getirildi. TOBB Ticaret Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı da yapan Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Van’ı ve bölgeyi ilgilendiren taleplerini sıraladığı konuşmasında Van-Şırnak Karayolu’na özel olarak parantez açtı. Takva, şurada yaptığı konuşmada o yol ile ilgili olarak; “Van-Şırnak Karayolu'nun acilen tamamlanması gerekmektedir. Bu yol Van, Siirt, Şırnak, Hakkari için önemli olduğu gibi ülkemizin güneyini kuzeyine bağlayan bir özelliğe sahiptir.” Dedi.

OYSA VAN’A KATKISI BÜYÜK OLACAK…

Proje kapsamında yolun girişi olan ilk tünelin yapımı devam ediyor. Altyapısı tamamlanan tünel 2 bin 820 metre uzunluğunda olacak. Şırnak-Van arasındaki 390 kilometre olan yol şu anda 6 saatte katediliyor. Yol tamamlandığında bu mesafe 190 kilometreye düşecek, süre 2 saate inecek. Yolun tamamlanmasıyla terör nedeniyle güvenlik amacıyla boşaltılan yerleşim yerlerine yeniden dönüşün sağlanması, arazilerin işletilmesi, bölgenin tarım, hayvancılık ve madencilik potansiyelinin ülke ekonomisine kazandırılması hedefleniyor. Yolun önemi her iki il açısından önemli olarak görülürken yolun önemini Şırnak Valisi Osman Bilgin ise geçtiğimiz yıl başlayan çalışmalardan sonra bizzat anlatmıştı.

SADECE IRAK’A DEĞİL BİR ÇOK ÜLKEYE VE ŞEHİRE DE BAĞLANTI SAĞLAYACAK…

Çalışmaları yerinde inceleyen Vali Osman Bilgin, Şırnak için çok önemli olan yolun başlangıcında olduklarını ifade ederek, “Bu yolla birlikte insanların 6 saatlik Van yolu 2 saate inecek. Hem kilometre, hem zaman, hem de akaryakıttan tasarruf sağlanacak. Her yönüyle ilimiz, bölgemiz için hatta Irak, İran, Suriye bağlantısını yapacak. Eski dönemlerde bırakın burada yol yapmayı güvenlik nedeniyle insanlar bu bölgelere gelemiyorlardı. Şimdi Şırnak'ın 2 tane çevre yolu oluyor. Şırnak-Siirt-Hakkari ve Şırnak-Mardin-Hakkari çevre yollarına sahip oluyoruz. Bu çevre yolları şehrimizin trafiğini de rahatlatacaktır" diye konuştu.

Kaynak: ŞEHRİVAN ÖZEL: SONER İZGİ-HAMİT KARAKUŞ