Coğrafi konum itibarıyla Türkiye’nin en fazla güneş alan kentlerinden biri olan güneş enerjisi ile ön plana çıkıyor. Yıllık ortalama toplam güneşlenme süresi Türkiye ortalamanın üstünde olan Van, her ne kadar güneş enerjisinde önemli kentlerden biri olsa da bu enerjiden yeteri kadara faydalanmıyor. İklim ve enerji alanında düşünce kuruluşu olan Ember’in uydu görüntüleriyle yaptığı yeni bir analize göre, Van’ın çatı potansiyeli yüksek olsa da tüketim yüzdesi ise potansiyeline göre daha düşük kaldı.

POTANSİYEL VAR AMA…

İklim ve enerji alanında düşünce kuruluşu olan Ember’in uydu görüntüleriyle yaptığı yeni bir analize göre, Van’ın çatı potansiyeli 748 GW iken tüketim yüzdesi ise 90 olarak açıklandı. Diğer illere göre çatı potansiyeli daha yüksek olan Van’ın tüketim yüzdesi ise daha düşük çıktı. Van’ın diğer illere göre güneş enerjisinden faydalanamaması ile ilgili Şehrivan’a konuşan elektrik mühendisi Süleyman Balkan, artan maliyetlerin de güneş enerjisinden faydalanmayı olumsuz etkilediğini dile getirdi.

GÜNEŞİN KENTİ VAN, GÜNEŞ ENERJİSİNDEN YETERİNCE FAYDALANAMIYOR

Balkan, güneş enerjisinin önemine değinerek, “Güneş enerjisi, yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında çevreye duyarlı, temiz ve en ekonomik olanları arasında güneş enerjisini de sayabiliriz. Güneş enerjisinden elektrik üretildiğinde herhangi bir ilave şeye ihtiyaç yoktur. Güneş enerjisi temiz bir enerji kaynağıdır. Güneş Enerjisi Santralleri ile güneş enerjisinden elektrik üretimi olabilir. GES’lerin bakımı kolaydır. Günümüzdeki güneş paneli teknolojisi ile güneş ışınları elektriğe dönüştürülebilmektedir” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti'de yeni Genel Başkan belli oldu İYİ Parti'de yeni Genel Başkan belli oldu

VAN’IN GÜNEŞ ENERJİSİNDE POTANSİYELİ VAR, TÜKETİMİ YOK!

Van’ın güneş enerjisi bakımından önemini dile getiren Balkan, “Van güneş kentidir. Güneşin Van’a çok büyük faydası olabilir. Ama Van güneşi kullanamıyor. Kimse de bu durumdan rahatsız değil. Herkes kendi derdine düşünce Van sahipsiz kalıyor. Van’a yazık oluyor. Van’daki bütün çatılara güneş enerjisi santrali kurulabilir ama çoğu çatıda güneş enerjisi yok. Van güneş enerjisi kullanımına geç başladı. Son yıllarda da ekonomik krizler maliyetlerin artmasına neden oldu. Van’da güneş enerjisi için yatırımlar yapılmıyor. Güneşten yeteri kadar faydalanamıyoruz. Van bu konuda çok bilinçli değil. Diğer kentler güneş enerjisinden faydalanırken biz bu konuda eksik kaldık. Son 10 yıldır güneş enerjisinden elektrik üretme santralleri yapılıyor. Bir tek bundan faydalanıyor. Bu da çok yeterli değil. Döviz kuru arttı. Bu ürünlerin de fiyatı arttı. Maliyetler yüksek olunca güneş enerjisinden faydalanamıyoruz” diye aktardı.

“VAN’DA BU ALANDA YATIRIMLAR YAPILABİLİR”

Balkan, Van’da güneş enerjisine yönelik yatırımların yapılabileceğini belirterek, “Güneş enerjisinden elektrik elde etmek için kullanılan panellerin evlerin çatısına kurulması ile bir evin yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabilir. Ayrıca bu paneller; trafik işaretlerinde, sokak lambalarının aydınlatılmasında, tarımsal alanlarda ve tarım makinelerinde, enerji hatlarının bulunmadığı yerlerde kullanılarak elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanabilir. Güneşin kenti Van’ın avantajları göz önünde bulundurularak bu alanda daha fazla yatırımlar yapılabilir” dedi.

“ORTAK ÇALIŞMALAR YAPILMALI”

Balkan, Van’da bu alanda çalışmaların yapılması gerektiğini aktararak, “Güneş enerjisinden elektrik üretimi olur. Güneş enerjisinden faydalanmak için de santrallerin kurulması lazım. Tarım arazisi olmayan yerlere güneş enerjisi kuruluyor. Güneşten faydalanmak lazım. Güneş enerjisi santrali kuran firmalar Van’a getirilip yatırımlar yapılabilir. Üniversite bu konuda çalışmalar yapılmalı. Van’daki kuruluşlar ortak çalışmalar yaparak bu enerjiden faydalanabilir” diye konuştu.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL