ŞEHRİVAN ÖZEL - TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna katılan ve kent ile ilgili önemli konuları gündeme getiren HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2024 yılı bütçesi görüşmesinde kente dair önemli konuları tartıştı. Bakan Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı toplantıda, Sayyiğit Van Çevre Yolu’ndaki 18. Madde uygulamasını eleştirdi.

Yapımının gelecek yılın ilk yarısında bitirilmesi açıklamaları yapılan Van Çevre Yolu gündemdeki yerini korumaya devam ederken HEDEP Van Milletvekili Sayyiğit, konuyu plan ve bütçe komisyonunda gündeme getirdi. Bakanın da katıldığı toplantıda yolun 18. Madde ile yapılmasını eleştiren Sayyiğit, o konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

SAYYİĞİT: 30 YERDE YAPIDI BİR TEK VAN’DA 18 UYGULANDI

“Çevre yolu belki sizin çalışma alanınız değil ama 18'inci maddeden dolayı yerelinde birçok insan mağdur olduğu için bunu da ifade etmek istiyorum. Bugüne kadar en az 30 yerde çevre yolları hızlı bir şekilde yapıldı ama maalesef Van'da da bitmeyen bir çevre yolu serüvenimiz var. On üç yıl geçti üzerinden ama 18'inci madde sadece Van'a dayatıldı. 18'inci maddeyle tarım arazileri atıl duruma düştü, yurttaş, kendi arsasına bir çivi çakamaz duruma getirildi. Van'da yurttaşlar şikâyetlerini bize iletiyorlar. Yurttaş kendi arazisine bedelsiz el konulduğunu söylüyor Sayın Bakan. Çünkü söz konusu arazilerin değer artışı her yerde aynı olmadığı hâlde herkesten hisselerine göre eşit kesinti yapıldığını belirtiyorlar.”

“HER YERDE OLDUĞU GİBİ VAN’DA DA KAMULAŞTIRMA YAPILMALI”

Erdoğan, öğrenci velisinin darp ettiği öğretmenle görüştü Erdoğan, öğrenci velisinin darp ettiği öğretmenle görüştü

“Aynı şekilde 18'inci maddeyle "düzenleme ortaklık payı" diye bir başka eziyet biçimi de açığa çıkmış durumda. Bununla yurttaşın hissesinden kesintiler yapıldığı, çeşitli harçlar alındığı ifade ediliyor. Tabii, 18'inci maddenin neden olduğu kriz sadece bununla da bitmiyor, bir yurttaşın arazisine, arsasına haberi olmadan başkaları hissedar yapılmış durumda, birçok mülk sahibi arasında bundan dolayı gerginlik de yaşanıyor maalesef. Bir yurttaşın şu sözleriyle bitireceğim konuşmamı: ‘Otuz yıllık birikimimi devlet bir gecede 8 ayrı kişiye pay etmiş, onlar ne yaparlarsa yapsın ben tapulu arsamı kimseye vermiyorum, madem devlet çevre yolu yaparak hizmet yapmak istiyor, o zaman her yerde olduğu gibi kamulaştırma yapsın.’ diyor.”

Editör: Necmettin Dursun