Van YYÜ’de eğitim gören öğrenciler ve vatandaşların yıllardır çözülemeyen ve giderek büyüyen toplu taşıma sorunu meclis gündemine taşındı. İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya verilen soru önergesinde toplu taşımadaki ulaşım sorunu ile ilgili önemli gelişmeler yaşandı. Bakan Yerlikaya, toplu taşımadaki sorunların çözümü için ilgili güzergaha “Akıllı Durak Sistemi’nin” kurulacağını açıkladı.

Van’da değişik suçlardan 22 kişi tutuklandı! Van’da değişik suçlardan 22 kişi tutuklandı!

DERSİ BİTEN ÖĞRENCİLER SAATLERCE BEKLİYORDU

Van’da her geçen gün içinde çıkılmaz hale gelen toplu taşıma sorunu mağduriyet oluşturmaya devam ediyor. Van YYÜ’de dersleri biten öğrenciler evlerine gidebilmek için bazen saatlerce araç servis kuyruğunda beklemek zorunda kalırken mevcut araçlarında alması gereken yolcu sayısından fazla yolcu alınca yol boyu yolcuların can güvenliği tehlikeli hale getiriyordu.

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin ulaşım sorununa ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi vermişti. Bakan Yerlikaya, milletvekili Sayyiğit’in soru önergesini cevaplarken, Van YYÜ ile kent merkezi hattını kullanan günlük ortalama yolcu sayısını ve hizmet veren toplu taşıma araç sayısını açıkladı. Bakan Yerlikaya, yanıtında Van için akıllı durak sistemlerinin kurulmasının planlandığını da dile getirdi.

“VATANDAŞLARDAN GELEN TALEP VE ŞİKÂYETLERLE İLGİLİ SAHADA GEREKLİ ÇALIŞMALARIN YAPILDI”

İşte Bakan Yerlikaya’nın yanıtı:

“İlgi yazınız ekinde yer alan Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit'e ait 7/7586 esas numaralı soru önergesi incelenmiştir. Bahse konu soru önergesinde belirtilen hususlarla ilgili olarak yapılan incelemede; Van Büyükşehir Belediyesince vatandaşlardan gelen talep ve şikâyetlerle ilgili sahada gerekli çalışmaların yapıldığı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile kent merkezi hattında; Büyükşehir Belediyesine ait toplu taşıma araçları, özel halk otobüsleri ve minibüslerle hizmet verildiği, üniversite kampüsü ve Süleyman Şah Yurduna kurulan cihazlarla öğrencilerin elektronik bilet ücretlerinin iadesine imkân sağlandığı, 2022 yılında toplu taşıma araçlarında kredi kartı kullanımına başlanıldığı, 2023 yılı Ocak ayında BELVAN-Kart Uygulamasına geçilerek QR kod teknolojisi ile yolcu taşıması başlatıldığı, Van genelinde Elektronik Ücret Toplama Sistemi (EÜTS) kapsamında bir saat içinde ikinci binişlerde (aktarmalarda) yüzde 50 indirim uygulamasına devam edildiği ve öğrencilerin yaşadıkları sorunların çözüldüğü,

BAKAN YERLİKAYA VAN YYÜ HATTINI KULLANAN YOLCU SAYISI VE ÇALIŞAN HAT SAYISINI AÇIKLADI!

Van Büyükşehir Belediyesince mevcut seferlere yeni seferler eklendiği, üniversite ile kent merkezi hattını kullanan günlük ortalama yolcu sayısının 23.000 olarak tespit edildiği, 2023 Aralık ayı itibarıyla 06:30 ile 24:00 saatleri arasında 17 güzergâhta 32 belediye otobüsü, 5 güzergâhta 50 özel halk otobüsü, 1 güzergâhta ise 30 minibüs olmak üzere toplam 112 toplu taşıma aracıyla hizmet verildiğini açıkladı.

“AKILLI DURAK SİSTEMLERİNİN KURULMASI PLANLANMAKTADIR”

Van Büyükşehir Belediyesinin 2024 yılı yatırım programı kapsamında, toplu taşımada kullanılmak üzere otobüs alınması, akıllı durak sistemlerinin kurulması, şehrin muhtelif yerlerine kurulması düşünülen geri iade cihazı ile yolcuların elektronik ücretlerini iade alabilmesi, iki yeni güzergâhın açılması ve Edremit ilçesi ile üniversite kampüsü arasındaki güzergâha ek araç verilmesi planlandığı anlaşılmıştır. Bilgilerinize arz ederim.”

MİLLETVEKİLİ SAYYİĞİT NE SORMUŞTU?

“Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencilerinin ulaşım sorunu hakkında bilginiz var mıdır?

Talep ve şikayetlerden haberdar mısınız?

Van YYÜ kampüsü ile kent merkezi güzergahında yaşanan ulaşım sorununa yönelik herhangi bir araştırma yapılmış mıdır?

Van YYÜ kampüsü ile kent merkezi hattında öğrencilerin yaşadıkları ulaşım eziyeti neden ortadan kaldırılmamaktadır?

Van YYÜ kampüsü ile kent merkezi hattında ulaşım imkanlarının çeşitlendirilmesi ile araç ve sefer sayılarının arttırılmasına yönelik bir çalışma başlatılacak mıdır?

Van YYÜ ile kent merkezi hattını günlük kullanan yurttaş sayısı belirlenmiş midir?

Bu güzergahta hizmet veren toplu taşıma araç sayısı kaçtır?

Servisler hangi saatler arasında çalışmaktadır?

Van'da üniversite öğrencilerinin kamuoyuna yansıyan şikâyet ve talepleri üzerine önerge tarihine kadar yapılan çalışmalar nelerdir?

Hızlı ve kaliteli ulaşım imkanlarının sağlanması için planlanan herhangi bir çalışma var mıdır?”

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL