ŞEHRİVAN HABER: FATMA POLATCAN-ORHAN SAĞLAM

Van’ın merkez ilçeleri ile birlikte belediyecilik hizmetleri ve insan odaklı çalışmalarla adından en çok söz ettiren yerel yönetimlerden birisi olan Gürpınar Belediye’sinde Hayrullan Tanış vizyonu ile önemli işler yapılmaya devam ediyor. Seçim döneminde verdiği birçok sözü yerine getiren Başkan Tanış, ilçeye vizyon projeler kazandırmayı sürdürürken her kesimin görüş ve önerilerini alıp, sorunlara çözüm üretiyor. Tanış, hizmetleri halkla planlayıp hayata geçirirken Gürpınar’ın 50 yıllık hizmet eksiğini 4 yıl gibi bir zaman diliminde adeta sıfıra indirdi. Merkezi bütçeden ve bakanlıklardan alınan pay ile doğru ve etkili kullanımla vizyon projeleri hayata geçirme noktasında rekor kıran Gürpınar Belediyesi ve hayata geçirdiği projelerle vatandaşın taktirini alan Başkan Tanış, Cumhuriyet’in 100. yılına yakışır 100 kalıcı esere imza attı. Hayata geçirilen 100 projenin detayları için gazetecilerle bir araya gelen Başkan Tanış, ilçeye 4 buçuk yılda 460 milyon TL’lik yatırım yapıldığını dile getirdi. 

BAŞKAN TANIŞ 100. YILA ÖZEL BULUŞMADA 100 PROJEYİ PAYLAŞTI

Gürpınar’ın 100. Yıla özel programında kentteki basın mensupları ile bir araya gelen Belediye Başkanı Hayrullah Tanış hayata geçirdikleri çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Gürpınar’ın büyük dönüşümünü anlatan Tanış; “Gürpınar Belediyesi olarak belediyecilik vizyonumuzu oluştururken Gürpınar’ın tarihini, kültürünü, değerlerini örf ve adetlerini esas olarak ve bu temelleri yarına taşıma amaçlı oluşturduk. Belediyecilik vizyonumuzda özde insan şiarıyla insanımızı merkeze aldık. Şeffaf bir belediyecilik örneği. Aynı zamanda hesap verilebilir bir belediyecilik örneğini inşa ettik. Çünkü attığımız her imzanın, aldığımız her kararın bir miras olduğunu önce Allah’a sonra da milletimize hesap vereceğimizi hiçbir an unutmadık. Tüm bu çalışmaları yaparken adaletli olmayı, adaletli davranmayı ilke edindik. Hiçbir küçük hesabın içine girmedik. Bizden öndekilerin yaptığı hiçbir küçük hesaba girmedik çünkü biz Gürpınar’ız. Büyük düşünmemiz gerektiğine inanıyoruz ve büyük düşündük” dedi.

“50 YILDA YAPILMAYAN İŞİ 4 BUÇUK YILA SIĞDIRMAYI BAŞARDIK”

Gürpınar’da 50 yılda yapılmayan işleri 4 buçuk yılda yaptıklarını dile getiren Tanış, “Eksiklerimiz mutlaka vardır ama yapılan işlerde 50 yılda yapılmayan işi 4 buçuk yıla sığdırmayı başardık. Ülkemizde ve dünyada yaşanan bunca badireye rağmen asla ve asla bahanelerin arkasına sığmadık çünkü biz Gürpınar’da sizlere hizmete talip olurken Gürpınar’ın coğrafi yapısını biliyorduk, Gürpınar’da karşılaşacağımız tüm sorunları bilerek bu işe girdik. Allah’a hamdolsun bir gün bile durmadık. 2019 yılında sizlerin helal oyuyla göreve geldiğimiz günden itibaren bu mesuliyetleri taşırken sorumluluğumuzun bilinciyle aynı zamanda Cumhuriyet’imizin 100 yılına denk gelen Gürpınar ilçesinde, doğup büyüdüğüm ilçede sizlere hizmet etmekten gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum” diye aktardı.

KONUT PROJESİ GÜRPINAR’A DEĞER KATTI!

Tanış, ilçede hayata geçirilen konut projesine değinerek, “Yeni konutların kararını alırken Gürpınar ilçesi kadim bir ilçe olduğunu bilerek fakat bir türlü gelişmediğini müşahede ettik ve arkadaşlarımızla bu kararı alırken önce Gürpınar’ı büyütmemiz gerektiğini, burada memurumuzu, polisimizi, askerimizi, öğretmenimizi tutmamız gerektiğine kanaat getirdik. Bunun önünde iki engel vardı. Biri konut problemiydi. Kendi bütçemizle Gürpınar Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla 126 konutu çok hızlı bir şekilde inşa ettik. Şu an yüzde 90 aşamasındadır. Allah nasip ederse bir ay gibi kısa bir süre sonra yine siz aziz Gürpınarlarla, büyüklerimizle bunun açılışını yapacağız ve Gürpınarlıların kullanımına sunmuş olacağız. Yine bunun yanında ticari alanları unutmadık. Yaptığımız bin metre karelik ticari alanlarla yaklaşık 15 iş yerini inşa ettik ve orada da Gürpınar’a hitap edecek kalite ürünlerin satılmasına müsaade edeceğiz” ifadelerini kullandı.

GÜRPINAR’IN DOĞALGAZ HASRETİ BAŞKAN TANIŞ İLE SONA ERDİ

“Tabii yeterli mi, değil. Şu an bin konuta ihtiyacı olan Gürpınar’ın önümüzdeki dönemde Allah nasip ederse AK belediyecilikle hangi arkadaşımız olursa olsun bizim bıraktığımız hedef en az 500 konut ve bunun için paraya ihtiyacımız yok çünkü biz akılla, beceriyle iş yapmayı biliyoruz. Bunda öncü olduk. Bugün dört mahallemizde doğal gaz kullanımına arzı açtık. Kullanamayanlar da 15 gün içerisinde kullanmaya başlayacaklar ve burada da bir devrimi bir tarihi gerçekleştirmiş olduk.”

“27 İŞ YERİ VE 18 LOJMANIMIZ YAKLAŞIK BİR YILDIR AZİZ HOŞABLILARIN KULLANIMINDADIR”

Ayağa Kalk Hoşab projesinden söz eden Tanış, şunları aktardı: “Yine kadim bir mezramız olan, binlerce yıllık kültürü olan Hoşab Mahallemizde de “Ayağa Kalk Hoşab” projesini başlattık. Bu projede her türlü engellemelere rağmen birinci etabımızı bitirdik. 27 iş yeri ve 18 lojmanımız yaklaşık bir yıldır aziz Hoşablıların kullanımındadır. Tabii bunu yaparken ilçemizin kültürünü unutmadık. Selçuklu ve Osmanlı mimarisini orada işlemiş olduk. Bunun ikinci etabında kale altı var. Oranın da kamulaştırılması yapıldı. Allah nasip ederse önümüzdeki yıl tamamen o metruk yapılar kaldırılacak ve orası hem yürüyüş alanı, hem mesire alanı hem de yeşil alana dönüşmüş olacak.”

“BÖLGENİN EN KAPSAMLI TEKSTİL FABRİKASINI AÇTIK”

Tanış, tekstil fabrikasına değinerek, “Yine seçim çalışmasında gezerken okey salonlarını dolu olduğunu gördük ama o gün gençlere ne için burada zaman öldürüyorsunuz sorusunu soramadım çünkü alacağımız cevabı biliyordum. Bu anlamda bölgenin en kapsamlı tekstil fabrikasını açtık ve şu an 350 kardeşimiz oradan evine ekmek götürüyor. Hedefimiz 600 kişidir ve bir iş adamımız da bütün resmi işlemlerini imar ve ruhsat işlemlerini bitirdi. Eğer bu sene temel atamasa bile seneye 350 kişilik bir fabrikayı da burada verdiğimiz güven sayesinde inşallah inşa edecektir. Gençlik Spor Bakanlığımız ve Spor Toto reklam anlaşması neticesinde ilçemize 250 kişilik kapalı spor salonu Değirmendüzü Mahallemize kazandırdık” dedi.

TANIŞ: ALDIĞIMIZ HER KARARDA GENÇLERİN GÖRÜŞÜNÜ ALIYORUZ

Gençlik merkezi ve meclislerine dikkat çeken Tanış, “Bununla birlikte gençlerin vakit geçirebileceği, etüt yapabileceği bir gençlik merkezini inşa ettik. Önümüzdeki yıl inşallah ikinci katına atıyoruz çünkü bunun yetmediği gördük. Beş mahallemizde semt sahası inşa ettik, bitirdik kullanımını açtık ve birinin açılışında da elimi kırdım. Gençlerin belediyesi olduğunu her zaman söylüyoruz. Gürpınar ilçemizde şu an 67 gençlik meclisimiz var, onar kişiden oluşan 67 gençlik merkezimiz var. Aldığımız her kararda gençlerin görüşünü alıyoruz. Gençleri bu yatırımlara ve bu kararlara ortak ediyoruz çünkü biz onlara emanet edeceğimiz için gelecekte onların da imzasının olmasını istiyoruz. Tabii bunun yanı sıra çocuk meclisleri kurduk onların da fikrini alıyoruz ve 26 tane de kadın meclisi şu an aktif halde ve istişarelerini önem veriyoruz” diye konuştu.

“BÖLGEDE BİR REKORA İMZA ATTIK VE 2 MİLYON METREKARE PARKE TAŞINI BİTİRDİK”

İlçede 2 milyon metre kare parke taşı çalışmasının olduğunu belirten Tanış, “Bölgede bir rekora imza attık ve 2 milyon metrekare parke taşını bitirdik. Şu an sekiz mahallemizde daha halen çalışmalarımız devam ediyor. Bu demektir ki yıl sonunda 2 milyon metrekarenin üzerine çıkmış olacağız. Bu da bizim seçim vaatlerimizden biriydi. Bütün mahalleleri ulaşalım. Gönül isterdi ki bütün mahallelerimizi bitirmiş olalım. İmkânlar ve bizim çabamız bu kadarına yetti. Yapamadığımız mahalle muhtarlarımız ve mahallerimizden de özür diliyoruz ama AK belediyeciliğin yaptığının devamını da yine AK belediyecilik yapacaktır. Bundan endişeniz olmasın” ifadelerini kullandı.

TANIŞ: YAKLAŞIK DOKUZ CADDE VE SOKAĞIMIZI PRESTİJ CADDE OLARAK KULLANIMINA SOKTUK

Tanış, prestij cadde çalışmalarından söz ederek şunları söyledi: “Yine monitörde gördüğünüz asfalt çalışmalarının tamamı Gürpınar Belediyesi’nin kaynağıyla yapılmıştır. Büyükşehir’in yaptığı asfalt çalışmalarını ayrı tutuyoruz. Kendi öz kaynağımızla yaptığımız yaklaşık 30 kilometrelik mesafelik yolu yine mahallelerimizin kullanımına sunmuştur. Prestij caddelerimizi yeniledik ve Gürpınar’ın daha güzel, daha yaşanabilir bir yere gelmesi için çaba sarf ettik. Yaklaşık dokuz cadde ve sokağımızı prestij cadde olarak kullanımına sokmuş olduk. Tabii tarım desteklerinden kültürel faaliyetlerine kadar burada sayamayacağım yüzlerce çalışmamızı sizlere anlatabilirim. Gürpınar’a geldiğimiz günden bu yana hiçbir vatandaşımız temelini kazarken özel kepçelere para vermemiştir. Hepsini biz yaptık. Belediyenin görev alanının çok geniş olduğunu biliyoruz. Dengbej kültürünü unutturmadık. Unutulmuş bir gelenek olan dengbej programını burada ulusal basının da yer almasıyla dengbej programı yaptık ve inşallah önümüzdeki dönemde bunları sürdürmeye çalışacağız.”

3 aracın karıştığı zincirleme kazada 3 kişi yaralandı! 3 aracın karıştığı zincirleme kazada 3 kişi yaralandı!

“2023 YILI İÇİN GELEN DİLEKÇELERİ KARŞILAMA ORANIMIZ YÜZDE 86”

Başkan Tanış, “2019 yılından bize gelen dilekçelerden oranımız yüzde 32 çünkü geniş bir coğrafya ve iş makinası eksiğimiz vardı. Bunları kendi öz kaynağımızla şu ana kadar 17 iş makinasını almış bulunuyoruz ve bugüne geldiğimizde bize gelen 2023 yılı için gelen dilekçeleri karşılama oranımız yüzde 86, bu coğrafyada bunu başarmakta öyle zannediyorum ki her baba yiğidin harcı değil. Ama yeterli midir elbette ki yeterli değil. Önümüzdeki dönem için planlamamızda Hoşab bölgemize bir şeflik, Norduz bölgemize artı 1 şeflik çünkü bunları yaparken aynı zamanda yeni iş makinelerimizde takviye edeceğiz. Hoşab bölgesinin işini oradaki ekip yapacak, Norduz bölgesinin işini oradaki ekip yapacak. Bununla hem zamandan tasarruf etmiş olacağız hem de yakıttan tasarruf etmiş olacağız” diye konuştu.

BAŞKAN TANIŞ TOPLANTIDA BİR MÜJDE DE VERDİ!

Bir müjde de veren Tanış, “Sanayi esnafımıza bir müjdemizi de burada söyleyeyim. Projelerimiz bitti, yeni sanayi sitesinin temelini Van-Hakkari yol kavşağına önümüzdeki sene atmış olacağız. Bu sanayi sitesi sadece Gürpınar’a değil bölgesine hitap eden bir sanayi sitesi olacaktır ve burada da kooperatif sistemi ile bütün esnafımızı mülk sahibi yapacağız. Değerli Gürpınarlılar seçim döneminde sizlere bir şey ısrarla söylüyorum; gelin Gürpınar olarak yerel ve genel iktidarı birleştirelim. Yani merkezi hükumette AK Parti varsa burada da AK Parti olsun ki daha hızlı hizmet edebilelim” diye aktardı.

“2019’DAN BUGÜNE KADAR 460 MİLYONLUK YATIRIM YAPTIK”

4 buçuk yılda ilçeye milyonlarca TL’lik yatırım yapıldığını aktaran Tanış, “2013- 2019 yılları arasında Gürpınar’da tek bir yatırım yok ama 2019’dan bugüne 460 milyonluk yatırım yapmış bulunmaktayız. Belediye Başkanlığı görev süresince hiçbir zaman ‘bu bizim işimiz değil, bu bizim alanımız değil’ demedik sizlerin her işine koştuk ve bunun neticesinde tüm kurumlarımız gerek Büyükşehir, gerek VASKİ, gerek DSİ, gerek TEDAŞ, gerek Karayolları ile birçok hattı yeniledik. Bizden önce de belediye başkanları vardı, bizden önce de bazı partiler burada belediyeyi kazandı” dedi.

“ONLAR BAHANE ÜRETTİ, BİZSE ESER ÜRETTİK”

Tanış, “Şimdi bu karşılaştırmayı yaparken toplamının 20 eserini göremezsiniz. Toplam belediyelerin 20 eseri yok bu ülkede ama Allah’a şükür biz 100 eseri tamamladık. Hatta 113 eserimiz var. Cumhuriyet’in 100. yılı diye 100 eser dedik. Onlar söz ürettiler, onlar slogan ürettiler, onlar sürekli bahane ürettiler ama biz iş ürettik, biz hizmet ürettik, biz eser ürettik. Bizim farkımız budur. AK belediyeciliğin farkı budur. Size 2019’da bunları anlatmaya çalıştık ve bugün Allah’a şükür gururla karşınıza çıkıyoruz çünkü biz Türkiye yüzyılının mimarı, aynı zamanda belediyeciliğin duayeni Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan’ın kadrolarıyız ve onun yol arkadaşlarıyız” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Necmettin Dursun