ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL

Türkiye’de barınma sorunu her geçen gün daha da artarken son paylaşılan verilere göre, Türkiye genelinde hem konut fiyatları hem de kira bedeli yüzde 100 arttı. Satılık ve kiralık konut fiyatlarındaki artış devam ederken, Van’da da konut ve kira fiyatlarındaki artış büyük bir sorun olmayı devam ediyor. Nüfusu 1 milyonu aşan Van’da konut almak adeta hayal olurken, TÜİK’in 2023 yılına ilişkin ‘konut satış istatistikleri’ de bu durumu gözler önüne serdi. Konut fiyatlarının en çok arttığı illerin başında Van gelirken konut fiyatlarında ki pahalılık konut satışlarına da yansıdı. TÜİK’in açıkladığı verilerine göre, Van’da 2022 yılında 8 bin 497 konut satışı olurken, bu sayı 2023 yılında 8 bin 108’e düştü. Konut satışlarının yanı sıra düşük fiyatta kiralık ev bulmanın da bir hayli zorlaşırken, Van’da konut satışlarının düşmesi ile ilgili Şehrivan’a konuşan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, Van’ın kalkınması için mekânsal planının olması gerektiğini dile getirdi.

VAN’DA KONUT ALMAK ADETA HAYAL OLDU!

Başkan Özdek, Van’da konut satışının düşme nedenini dile getirerek, “Van imar sorunundan dolayı yıllardır sorunlar yaşamaktadır. TÜİK’in rakamlarına göre, 2022 ve 2023 yılları arasında Van’da yaklaşık 300 konutta gerileme olmuştur. 2023 rakamının en az bir kat fazlasını beklerken düştü. Bu rakamlar bizi üzdü. Hedefimizin daha yüksek olması lazımdı. Ama bugün baktığımızda daha da gerilediğimizi görmekteyiz. Van’da konut satışının düşmesi tercihlerin azaldığına işaret etmektedir. Van’da kalkınmanın önünün durduğunu görebiliriz. Van’da satışların çok canlı olması, alım-satımın güçlü olması, ticaretin dönmesi lazımdı. Bu Van için bir değer ve kazanımdı. Biz piyasanın düşüklüğünün farkındayız. Piyasada yüksek faizlerden dolayı para sirkülasyonu olmuyor. Piyasada para sirkülasyonu olmayınca da bütün fiyatlarda duraksama meydana geldi. Dolayısıyla bundan dolayı konut satışı yapılamamaktadır. Emlakçı esnafı yeterince konut satamamaktadır. Bunun nedeni de fiyatların çok yüksek olmasıdır” dedi.

VAN’DA KONUT FİYATLARINDAKİ PAHALILIK SATIŞLARA DA YANSIDI…

Van’da mekânsal planlama olmadığını belirten Özdek, “Türkiye’de mekânsal planlama anlamda çok ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Van’da sanayileşmenin gerilemesi, ticaretin canlı olmaması ve zayıflaması konut satışlarını etkiledi. İç piyasada bir darlık ve güvensizlik var. Van’da şu an yatırımın önü kapalıdır. Van bir anlamda sıkışmıştır. Van ticari olarak büyümemektedir. Oysa Van bir büyükşehir. Üretim, gelişim, kalkınma şehri olabilirdi. Van şu an kalkınamıyor çünkü her anlamda önü kapalı. Van, orantısız büyümektedir. Van’da trafik sorunu ciddi bir hal aldı. Van eski Van olarak kaldı. Van hak ettiği yelpazeye kavuşamadı. Çehresi açılmadı. Van’ın kalkınması için mekânsal planının değişmesi lazım. Van’ın buna ihtiyacı var. Mekânsal planlama olmadığı için Van’da bu alanda ciddi yatırımlar yapılmamaktadır. Her konuda Van’ın önü açılmalıdır” ifadelerini kullandı.

VAN’DA DÜŞÜK FİYATTA KİRALIK EV BULMAK İMKANSIZ HALE GELDİ

Özdek, yüksek kira fiyatlarına da dikkat çekerek, “Van’da kira fiyatları da çok yüksek. Haksız rakamlar söz konusu. Asgari ücretle yaşayan insanlar bu kirayı nasıl ödeyecek? Çoğu insan da asgari ücret alamıyor. Bu insanlar nasıl geçinecek? Ne olursa olsun dar gelirli vatandaşımızı düşünmemiz lazım. Van’da bu anlamda bir an önce projeler üretilmelidir. Van’da bugün kiralar bu kadar yüksekse, kira fiyatları bu kadar yüksekse insanlar ne yapacak? Vanlılar nasıl konut sahibi olacak? İnsanlar kiradayken nasıl hayatını idame ettirecek? Bunlar muamma konulardır. Bir an önce hamleler yapmak lazım. Projeler yapmak lazım” diye aktardı.

BAŞKAN ÖZDEK: VAN’DA İVEDİLİKLE MEKÂNSAL PLANLAMA İLE İLGİLİ ADIMLAR ATILMALI

Van YYÜ'deki fakülte ve bölüm sayısı belli oldu! Van YYÜ'deki fakülte ve bölüm sayısı belli oldu!

Başkan Özdek, Van’da konut ve kira fiyatları için ciddi adımların atılması gerektiğini dile getirerek, “Van ülkenin en fakir kentlerinden biri olmuştur. Bu üzüntü verici bir durumdur. Bunun nedeni üretimin olmamasıdır. Bunun nedeni kalkınmanın önünün kapalı olmasıdır. Konut satışlarını arttırmak için Van’ın imar sorununu çözmemiz lazım. Van’a yerli ve yabancı turist çekmemiz lazım. Van’ı turizm şehri yaparsak nadide bir şehir olur ve markalaşır. Van’ın İran’a, Irak’a ve tüm dünyaya iyi tanıtılması lazım. Eğer Van’da turizmi canlandırabilirsek konut satışları 15-20 binleri bulur. Van’ın orantısız büyümesi kente kaybettirmektedir. Van projelerden yoksun bir kent olmamalıdır. Van’da ivedilikle mekânsal planlama olmak üzere birçok alanda ciddi anlamda adımlar atılmalıdır” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL