ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-NECMETTİN DURSUN

Sadece 1 milyonu aşkın nüfusun değil bölge illerinin büyük bir kesiminin ‘şifa’ bulmak için başvurduğu Van’daki hastanelerin yetersizliği tartışılmaya ve önemli sorunlar olmaya devam ederken güzel haberler ardı ardına geldi. Henüz 9 ay önce Van’a atanan yeni İl Sağlık Müdürü Muhammed Tosun döneminde sağlık ile ilgili eksikliklere bir bir yoğunlaştırılırken Van’ın beklediği güzel haber de geçtiğimiz günlerde geldi. Geçtiğimiz yıllarda da yapılacağı söylenmesine rağmen gerçekleşmeyen Van Şehir Hastanesi projesi duyurulur duyurulmaz büyük bir heyecan yarattı. Bölge Hastanesi kampusunu 5 hastaneden oluşan devasa bir sağlık kampüsüne ve şehir hastanesine dönüştürecek çalışmalar sürerken Şehrivan’a sağlıktaki sonu duruma dair bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Tosun, diğer yatırımlardan da söz ederek gelecek adına umut verdi.

SAĞLIKTA YÖNETİM EMİN ELLERDE

Son yıllarda gündemden düşmeyen sağlık kurumları ile ilgili sıkıntılar son dönemlerde başarılı yöneticiler eliyle çözülmeye başlandı. Hastaneler ve yönetim kademelerindeki atamalar kentin ihtiyaçlarını tespit edip hızlıca harekete geçilmesini sağladı. Özellikle İl Sağlık Müdürü Muhammed Tosun’un göreve başlamasıyla birlikte Van’da yıllardır çözüm beklenen sorunlarına da çözüm bulundu. Van’da büyük bir sorun olan randevu problemi, İl Müdürü Muhammed Tosun’un göreve gelmesiyle birlikte çözüme kavuşmuşken, Van’daki vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha çabuk faydalanması için de kentte yeni hastanelerin yapımı için çalışmalar başladı.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ TOSUN ŞEHRİVAN’A KONUŞTU

Şehrivan’a görüş veren İl Sağlık Müdürü Tosun, bu gibi birçok çalışmayı dile getirdi. Van’da sağlık yatırımları kapsamında hayata geçirilecek projelerden biri olan 800 yataklı Van Şehir Hastanesi projesi Bölge Hastanesi yanında inşa edileceği bilgisi paylaşıldı. Bunun yanı sıra proje kapsamında İpekyolu, Edremit, Tuşba, Muradiye, Başkale ilçelerinde yeni hastanelerin temeli atılacak. Van’da sağlık hizmetine erişimi kolaylaştıracak projelerle kentin sağlık alanında daha iyi noktalara gelmesi hedeflenirken, projelerle ilgili Şehrivan’a konuşan İl Sağlık Müdürü Muhammed Tosun, “Amacımız halkın sağlık hizmetine daha rahat ulaşabilmesini sağlamak” dedi.

9 AYDA ÖNEMLİ SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ

Tosun, göreve başladığında amaçlarının halkın sağlık hizmetine daha rahat ulaşabilmesini sağlamak olduğunu dile getirerek, “Göreve başlayalı yaklaşık 9 ay oldu. 9 aydır tüm arkadaşlarımızla beraber elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Göreve geldikten sonra ilk amacımız halkın sağlık hizmetine daha rahat ulaşabilmesini sağlamak ve Van’da sağlık hizmeti alamayıp ilk dışına giden hastaları il dışına göndermemekti. Bu minvalde devam ediyoruz. Planladıklarımızın bir kısmını gerçekleştirdik ama yapacağımız daha çok iş var. Halkın sağlık hizmetine ulaşabilmesi için şehrin farklı noktalarında hastaneler yapmayı planlayıp Bakanlık ile beraber bunları yatırım planlarına aldırıp daha sonra da inşaat sürecine geçmeyi hedefledik” dedi.

EN BÜYÜK HAYAL OLAN ŞEHİR HASTANESİ YAKINDA BAŞLIYOR!

Van Şehir Hastanesi projesinden bahseden Tosun, “Bu kapsamda Van Şehir Hastanesi’nin proje çalışmalarına başlandı. İnşallah sonbaharda ihalesi yapılıp inşaat çalışmalarına başlanacak. İlk aşama için 800 yataklı olarak planlanıyor. Bölge Hastanesi’nin yanındaki arazide yapılacak. İnşaat bittikten sonra planlanıp 5 ayrı binadan oluşan bir şehir hastanesi kompleksi haline getirilecek. Türkiye’nin en büyük illerinde olan tüm imkânlar burada da sağlanacak” diye konuştu.

BİR HASTANE DE İPEKYOLU İLÇESİNDE İNŞA EDİLİYOR

Tosun, proje aşamasında olan diğer sağlık yatırımları hakkında bilgi vererek, “Merkezde halkın daha rahat ulaşabileceği yerlere hastaneler planladık. Bunlardan biri İpekyolu Bostaniçi’nde olacak. Bu hastanenin de proje çalışmaları başladı. Oraya 150 yataklı bir hastane yapılacak. En azından İpekyolu’nda halkın Bölge Hastanesi’ne ulaşımı zor olan kesimlerine tek araçla ulaşabilecek şekilde bir 150 yataklı hastane yapmayı planlıyoruz. Bizim merkezde tek bir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimiz var. O da 66 ünitlik. Şehrin bir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne daha ihtiyacı olduğunu düşündük ve Edremit tarafına 40 ünitlik bir hastane planladık. Bunun da çalışmaları başladı, arazi çalışmaları devam ediyor. İnşallah kısa süre içerisinde çalışmaları hızlandırarak bunu da hayata geçireceğiz. Böylece şehrin iki tarafında da Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olacak ve halkın ulaşımını kolaylaştıracağız” ifadelerini kullandı.

ERCİŞ’TE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Tosun, “Muradiye ilçesinde 50 yataklı bir hastanemiz var. Muradiye devlet hastanesinde  gerek fiziki alan olarak gerekse yatak kapasitesini arttırmak amacıyla Sağlık Bakanlığı’na 150 yataklı bir hastane teklifi sunduk. Bakanlık, yatırım planına aldı. Şu an arsa çalışmaları var. daha sonra proje çalışmalarına geçeceğiz. Biz göreve geldikten sonra Erciş’te inşaatı devam eden Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi açıldı. Şu an tam kapasiteyle hizmet veriyor. Son dönemde 20 tane diş hekimi de buraya atandı. Erciş Devlet Hastanesi’nde bazı fiziki alanları genişletmek, poliklinik ve yoğun bakım alanları eklemek amacıyla iki tane ek bina talebimiz vardı. Şu an ihalede. İnşallah ağustos ayında bunların da temellerini atıp başlatacağız. Böylelikle Erciş Devlet Hastanesi’ndeki fiziki olarak dar görünen acil servis ve poliklinik alanlarını genişletmiş ve daha ferah bir alana kavuşturmuş olacağız” diye aktardı.

VAN HALKI DAHA RAHAT BİR ŞEKİLDE SAĞLIK HİZMETİNE ULAŞACAK

Tosun, hayata geçecek projelerin kente sağlayacağı faydalardan söz ederek şunları belirtti: “Van’da sağlık alanında yapılacak projelerle birlikte halk daha hızlı bir şekilde sağlık hizmetine ulaşacak. Muradiye’ye yapılacak hastaneyle Muradiye ve Çaldıran halkı merkeze veya Erciş’e gitmek zorunda kalmayacak. Kentin farklı noktalarına yapılacak hastaneler ve Birinci Basamak Sağlık Merkezleri ile halk daha rahat bir şekilde sağlık hizmetine ulaşır hale gelecek. Bölge Hastanesi’ne günde yaklaşık 30 bin kişi girip çıkıyor. Bölge Hastanesi’ne Bostaniçi’nden bir hastanın muayene olmaya geldiği süreyi kısaltıp, kişinin kendi bölgesinde muayene işlemlerini gerçekleştireceğiz. Böylece Bölge Hastanesi’nin de yükü bir nebze de olsa hafifleyecek. Orada yaptığımız özellikli işlemlere daha fazla vakit ayırıp hizmet kalitemizi daha da arttıracağız.”

7 TANE AİLE SAĞLIĞI MERKEZİNİN TEMELİNİ ATILDI!

7 tane Aile Sağlığı Merkezinin temelini atıldığını aktaran Tosun, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinde aile hekimlerinin fiziki şartlarının düzenlemek ve daha iyi hale getirmek için 7 tane Aile Sağlığı Merkezinin temelini attık. Şu an inşaatları devam ediyor. İnşallah kısa vadede onlar da bitecek. Yine 12 tane Birinci Basamak Aile Sağlığı Merkezi ve Sağlıklı Yaşam Merkezinin ihalesine çıkıldı. O ihale de sonuçlandıktan sonra bunların da inşaat çalışmalarına başlayacağız” dedi.

İŞTE DEVAM EDEN DİĞER SAĞLIK YATIRIMLARI

Uzmanlar uyarısı: Kesinlikle çıplak elle dokunmayın Uzmanlar uyarısı: Kesinlikle çıplak elle dokunmayın

25 Yataklı Bahçesaray Devlet Hastanesi + 10 Daireli Lojman, 50 Yataklı Gevaş Devlet Hastanesi, 3 Adet Sağlıklı Hayat Merkezi, 7 Adet ASM, 1 Adet Toplum Sağlığı Merkezi + Sağlıklı Hayat Merkezi, 2 Adet 112 ASHİ Yapım İşi.

PROJE AŞAMASINDA OLAN SAĞLIK YATIRIMLARI

800 Yataklı Van Şehir Hastanesi, 75 Yataklı Başkale Devlet Hastanesi + 10 Daireli Lojman, 150 Yataklı İpekyolu Bostaniçi Devlet Hastanesi, Erciş Devlet Hastanesi Ek Bina İşi ve Ek Depo İşi, İpekyolu 1 No'lu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, 150 Yataklı Muradiye Devlet Hastanesi, 400 Yataklı Tuşba Devlet Hastanesi, Edremit 40 Ünitelik Ağız Ve Diş Sağlığı Hastanesi, İpekyolu 9 No'lu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, 13 Adet 1. Basamak Sağlık Tesisi.

Editör: Necmettin Dursun