Sayın Bakanımız Van’ımıza hoş geldiniz safalar getirdiniz.

 

Van’ın kangren haline gelen ulaşım sorununun ele alınacağı ve sekizincisinin yapılacağı Güç Birliği Platformuna katılacağınızı memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayız.

 

Güç Birliği Platformunda sizin gibi kıymetli bir Bakanımızın bulunuyor olması Van için çok kıymetli ve bir o kadar da önemlidir.

 

Sayın Bakanımız;

 

Van bulunduğu bölgenin en büyük şehri olması, doğal güzellikleri, Van Denizi’ne sahip olması, sınır ili olması, turizmin önemli bir merkezi olan büyük ve dinamik bir şehir olması ile ülkemizde önemli bir konuma sahiptir.

 

2017 yılında 500 bin turisti ağırlamış, 2018’de 1 milyon turist hedefleyerek, bulunduğu bölgede turizmin cazibe merkezi olmaya aday bir kenttir.

 

Van durmadan büyüyen, sürekli göç alan, kontrolsüz nüfus artışı ve saydığımız özelliklerinden dolayı ulaşım konusunda sıkıntılar ile karşılaşmaktadır.

 

Nüfus yoğunluğu ve bölgede cazibe merkezi olmasından dolayı artan araç sayısı, toplu ulaşımda ve trafikte birçok sorunu beraberinde getirmektedir.

 

Sayın Bakanımız;

 

Van’da ulaşımda yaşanan problemlerin başında çevre yolunun olmayışı gelmektedir.

 

Çevre yolunun yapılması Van’ın gelişmesi ve ulaşımı açısından oldukça önem arz etmektedir.

 

Van’ın ana arteri olan İpekyolu caddesinde bulunan Otogar Kavşağı, Karayolları Kavşağı, Havaalanı Kavşağı ve Bölge Araştırma Hastanesi Kavşağı trafiğin en yoğun olduğu, yığılmaların yaşandığı ve trafiği aksatan kavşaklardır.

 

Bunların yanı sıra merkezde bulunan Beşyol Kavşağında da aynı sıkıntılar yaşanmaktadır.

 

Bu kavşaklara battı-çıktı projeleri yapılması (Tramvay Hattına uygun) İpekyolu caddesindeki ulaşımı rahatlatacaktır.

 

Sayın Bakanımız;

 

Ulaşımdaki bir diğer sorunumuz da toplu taşımadır.

 

Atalarımız toplu taşımadaki sorunun çözümünü 100 yıl önce projelendirmişler.

 

Van’ın yüz yıl önceki arşivlerinde Osmanlı döneminde Van ulaşım sorunu ile ilgili ‘Elektrikli Tramvay Projesi’ hazırlanmış.

 

Son dönemlerde Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu tarafından gündeme getirilen Tramvay projesi, Van halkında heyecanla karşılanmıştır.

 

Sayın Bakanımız;

 

Planlanan tramvay hattı güzergâhında Van’ın en önemli kurum ve kuruluşları bulunmaktadır.

 

Toplu taşımanın büyük bir oranı bu hat üzerindedir.

 

Tramvay hattı; Van YYÜ’den başlayıp, Araştırma Hastanesi, Organize Sanayi Bölgesi, Özel Kolejler, Küçük Sanayi sitesi, Tuşba Belediyesi, Tuşba kaymakamlığı, Otogar, Van Valiliği, Van Emniyet Müdürlüğü, Özel Kolejler, Havaalanı, Van Bölge Hastanesi, Stadyum, Edremit Belediyesi, son durak turizm ilçesi Edremit ve ilerde bu hattı Gevaş ilçesine kadar uzatmak mümkün.

 

Bu kadar yoğun bir hat üzerine yapılabilecek en doğru yatırım Tramvay hattı olacaktır.

 

Van’ın modern bir görüntüye sahip olması, gelişmesi, konforlu ve kolay ulaşım için Tramvayın yapılmasını Zat-ı Alinizden talep ediyoruz.