Şahin Aykaç yazdı..

 

Büyük şehirlerin büyük sıkıntıları var bunların başında trafik ulaşım hava kirliliği geliyor belki de ama mevzu bahis van olunca en önemlisi belki de trafik ve toplu ulaşımın yetersizliği.

Toplu taşımanın yetersizliğinden dem vurmaya gerek yok  nüfus yoğunluğunu kaldıramadığı ortada yeni alternatiflerle bunu az da olsa rahatlatırken üniversite eğitim dönemlerinde yoğunluk yanında ulaşımda sıkıntıyı da getiriyor. Bir de üstüne toplu taşıma araçlarının düzensizliği kural tanımamazliği eklenince de işin içinden çıkmak oldukça zorlaşıyor.

Toplu taşıma araçlarını kullanan herkes bişeylerden şikayetçi bir dokun bin ah işit misali sorunları saymakla bitiremeyen bir kitle var.

Toplu taşıma sistemlerinin derli toplu olması elbette önemli bi sorunu daha ortadan kaldıracaktır buda trafik yoğunluğu ve sıkışıklığı...

Trafikte duymaya alıştığımız sözlerden biri de "İstanbul trafiğini de geçti artık bi çare bulamadılar gitti!"

Haksızda sayılmazlar bu sözü söyleyenler istanbulun nüfus yoğunluğu ve araç sayısı ortada ne kadar çareler bulsalar bile bi yerden sonra rahatlama olmuyor.  Ama Van'a yapılacak bulunacak en ufak çare bile trafik sorununu düzeltmeye yetebilir.

Dünya'da git gide artan trafik sorunlarına her geçen gün yeni çözümler bulmak adına önemli gelişmeler yaşanıyor bunun için uğraşılıyor.

Dünyanın tarihini değiştiren olayların başında sanayi inkılabı geliyor belki de. O zaman buharlı makinalar motorlar yapılmış insan gücünün yetmediği işleri yapmak kolaylaşmıştı.

Dünya şimdi ise yeni bir sanayi devrimi yaşıyor bunun adı ise akıllı şehirler akıllı araç gereçler nesnelerin interneti gibi daha nice isimler verebileceğimiz bir devrim.

Teknoloji hepimizin cebine kadar girmişken Türkiye de de akıllı şehir projeleri kullanılmaya başlanmışken neden Van da olmasın demektende alıkoyamadık kendimizi.

Van'ın hemen hemen her sorununa el atan üniversitenin bu sorunu da çözecek birimleri bulunuyor bunların başında tabi ki Teknokent geliyor.

ODTÜ teknokentin 5G çalışmalarını yaptığı bir dönemden geçiyoruz bu da teknokentlerin ne kadar da önemli bir rol oynadıklarını bize gösteriyor.

Velhasıl Van'ın bu sorununu çözmek için öncelikle teknoloji kullanılması gerektiğini düşünenlerdenim eğer bu teknolojileri kullandıktan sonra da çözülmezse o zaman oturup yolları genişletmek otobüs seferlerini artırmaktan söz edebiliriz. Önce elimizde ki imkanlari en iyi şekilde kullanmayı bilelim.

Trafik ışık sinyalizasyonu  zamanlarını düzenlemek bile değiştmeye başlayacaktır bu yoğunluğu.

Daha belediye otobüslerinde akbil sistemi bile yapılmadı sefer saatleri sayıları bile muamma gibi ama biz istiyoruz ki evden çıkmadan otobüslerin konumunu, kaç dakika sonra nerde olacağını, boş koltukların sayısını hatta otobüs içindeki sıcaklığı bile bilelim bu çağda teknolojinin; yok daha neler bunu da mı yapmışlar dediğimiz bi zaman da pek de zor birsey olmasa gerek.

Çok şey istemiş olmayız değil mi!?

Boş park alanlarını bile görebileceğimiz uygulamalar olmalı.

Trafikte parkomat sistemi de çok önemli sorun teşkil ediyor.

Dört şeritli yolların üç şeridini park yeri olarak kullanma devri bitmeli.

Cumhuriyet caddesinden maraş caddesine çıkmak için saatler harcamamalıyız.

Yaptırımlar ve denetimle o kadar az ki Yolun sağına ve soluna yetmezmiş gibi yolun ortasını da boş park yeri sanıp park etmek sıradan hale gelmiş bile aslında olması gereken bunu aklımızın ucundan dahi geçirmemek...

Üniversite - Araştırma hastanesi - merkez "muhteşem" üçlüsünü de değiştirmek gerektiği ortada onun  yerine üniversite - merkez ve Araştırma hastanesi- merkez seçenekleri olmalı.

Bu hem 25 bini geçen üniversite öğrencilerini hemde Van'ın en çok tercih edilen hastane yolcularını bir nebze de olsa rahatlatacağa benziyor.

Bu yazılanlar ne kadar dünyamızda hayal olmasa da bize uzak  sanki...

Albert Einstein'in de dediği gibi "Mantık sizi A noktasından B noktasına götürebilir, Hayal gücü ise her yere."

Van için hayal etmeye devam edin sevgili okur bakarsınız bir gün herşey yoluna girmiş olur...

Editör: TE Bilisim