ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-ŞABAN BEYAZSAÇ

Van’da bisikletle işe giderken kamyonetin çarpması sonucu ağır yaralanan Van Bölge Hastanesi hemşiresi Aysek Büyükyıldız, elim kazada hayatını kaybetti. İpekyolu üzerinde hastane civarında bir aracın çarpması sonrası yaşamını yitiren genç hemşirenin ölümü kentte yeniden bisiklet yolu, bisiklet kullanımı ve arat sürücülerinin tavrını tartışmaya açtı. Geçtiğimiz yıllarda da sık sık tepki gösterilen durum bir canın daha gitmesine neden olurken kentteki tüm bisiklet grupları bir araya gelerek trafik düzeni, kurumların konuyla ilgili ilgisizliği ve ihmallerin sebep olduğu kazalarla ilgili tepki dolu bir açıklama yaptı. Genç hemşirenin ölümünün yankıları sürerken Şehrivan, kentteki önemli temsilcilerden de görüş alarak bisiklet yolları ve alınması gereken tedbirleri bir kez daha dinledi. Şehrivan’a konuşan aktivistler ve bisiklet topluluğu temsilcileri kentte bisiklet kullanıcılarının kendisini güvende hissetmediğini alınması gereken çok ciddi tedbirler olduğunu söyledi. Van gibi bisiklet yolu yapmaya ve yaygınlaştırmaya en çok yaygın olan kentlerden birisinde hala yeterli bisiklet yolu olmaması da en önemli eleştirilerin başında geldi.

DAĞER VE ASLAN BİSİKLET İLE İLGİLİ SORUNLARI ŞEHRİVAN ARACILIĞI İLE DİLE GETİRDİ

Son yıllarda birçok belediye, ulaşım kolaylığını sağlamak, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için birçok bölgeye bisiklet istasyonları kurarken Van ise bu uygulamaların çok daha gerisinde yer almaya devam ediyor. Son zamanlarda kentte bisiklet bilinci ve kullanımı artış gösterse de özellikle trafiğin yoğun olduğu yerlerde bisiklet yolunun olmaması ve sürücülerin dikkatsizliği ise motosiklet ile bisiklet kazalarını beraberinde getiriyor. Kentte yolların arabalara yönelik tasarlanması, bisiklet yollarının olmaması hatta bisiklet sürücülerine yönelik yasal mevzuatın bulunmaması sorunları peşi sıra tetiklerken, konuyla ilgili Şehrivan'a açıklamalarda bulunan bisiklet kullanıcıları da bu soruna bir kez daha dikkat çekerek, çözüm için ses yükseltti. Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Ali Emrah Dağer ve Van Pedalşörler Başkanı Âdem Aslan kentteki sorunlar ve bisiklet kullanımı ile ilgili önerileri dile getirdi.

YOLLAR, BİSİKLETLİLER İÇİN TEHLİKE ARZ EDİYOR…

Konuyla ilgili olarak ortak açıklamada da yer alan Van Gölü Aktivistleri Derneği adına konuşan başkan Ali Emrah Dağer, yaşanan kaza ve kentteki bisikletlilerin yaşadığı sorunlarla ilgili tespitler yaparken şu ifadelere yer verdi; “Bilinçsiz sürücüler tarafından bisikletçiler çok fazla zorluk yaşıyor örneklerle açıklayalım. Araçların bisikletçilere yakın mesafeden takip ederek onların güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Bu durum, bisikletçilerin manevra yapma veya durma ihtiyacı olduğunda tehlikeli durumlar yaratır. Bazı sürücüler, bisikletçilere gereksiz yere korna çalarak onları rahatsız edebiliyor. Bu, bisikletçilerin dikkatini dağıtabilir ve trafikteki stres seviyelerini artırabilir. Bisikletçilere geçiş hakkı vermemek veya trafik kurallarını ihlal etmek suretiyle bisikletçilerin yollarını keserek onlara zorluk çıkarmaktadır.”

“YAŞANAN SON OLAY CİDDİ BİR DURUM!”

Erdoğan, öğrenci velisinin darp ettiği öğretmenle görüştü Erdoğan, öğrenci velisinin darp ettiği öğretmenle görüştü

“Motorlu araç sürücüleri, bisikletçileri güvenli bir şekilde sollamak yerine hızlı ve dikkatsiz bir şekilde geçmeye çalışarak tehlikeli durumlar yaratmaktadır. Motorlu araç sürücüleri, cep telefonu kullanma, dikkat dağıtan aktivitelerle meşgul olma veya trafik kurallarına uymama gibi davranışlar sergileyerek bisikletçilere karşı dikkatsiz sürüş sergilemektedir ve bu da potansiyel tehlikeler yaratmaktadır. Bu sorunlar bisikletçilerin yaşadığı sorunlardır” diye konuştu. Trafikte herkesin güvenliği için birlikte hareket etmek ve dikkatli olmanın altını çizen Dağer, sürücülere hatırlamak istediği birkaç madde tekrar dile getirdi: “Bu trajik olayda hayatını kaybeden bisikletle işine giden hemşire için derin üzüntü duyuyorum. Bu tür kazalar, trafik güvenliği ve sürücü farkındalığı konusunda ciddi bir durum niteliği taşımaktadır.” dedi.

ASLAN: YILLARDIR YAZIŞMALAR YAPIYORUZ, SONUÇ YOK!

Doğanın güzelliklerini korumak amaçlı çoğu kişi bisiklet kullanımına yöneldiğini söyleyen Van Pedalşörler Başkanı Âdem Aslan “Profesyonel olarak 2017 yılından bu yana bisiklet kullanmaktayım başlarda gezme amaçlı kullanmaya başladığım bisikleti şuanda hayatımın her alanında benimsemiş durumdayım benimle beraber ilkimizde binlerce kişi bisiklet kullanıyor fakat yıllardır yaptığımız resmi yazışmalar ve görüşmeler bir türlü olumlu sonuçlanmıyor aldığımız her cevap Van trafiği araç fazlalığından dolayı bisiklet kullanımı için bisiklet yolu yapımına uygun değildir. Bisiklet kullanımı ilimizde çok fazla olduğundan bisiklet yolları sadece yapılmasıyla bitmiyor bakımı ve bisiklet yoluna uygun standartlara getirilmesi gerekiyor.”

ACİLEN ÖNLEMLER ALINMALI!

“Şu anda Van’da yapılan bisiklet yollarını kullanmak biz bisiklet sürücüleri açısından mümkün değildir sebepleri ise sürekli çamur ve su dolu olmasını geçtik yoldan geçen araçlardan bisiklet yollarına atılan cam şişeler bizler için büyük bir problem arz ediyor. Acil ve ivedi şekilde başka canlarımızın gitmemesi için bisiklet ve motorsuz taşıtlar için gerekli önlemlerin alınmasıdır.  Bu eksikliklerden kaynaklı olarak her gün araç sürücülerinin tacizlerine ve sıkıştırmalarına maruz kalıyoruz. Araç sürücüleri aynalarına bakmadan kapıları açtıklarında bizleri yollara savurarak can kayıplarının yaşanmasına sebep oluyor.” dedi

İŞTE BİSİKLET GRUPLARININ VAN’DA ATILMASI GEREKEN ADIMLAR İLE İLGİLİ SÖZLERİ

Minibüsçüler duraklar dışında yolcu indirip bindirmeleri direk olarak yasaklanmalı diyen Aslan, “Öncelikle başlangıç olarak minibüslerin emniyet şeridini kullanmaları ve duraklar dışında yolcu indirip bindirmeleri direk olarak yasaklanmalı. Çünkü aç kişi bisiklet sürüyor olursanız olun direk aranıza kırarak yanaşabiliyorlar. En fazla kaza geçirmemizin sebebi minibüs ve taksiler. 2 şeritte park eden araçlardır. Araçları sollamak için yola kaymamız gerekiyor hız şekilde akan trafik büyük bir sorun teşkil ediyor. İkinci olarak yaya yoğunluğunun olduğu yaya geçitlerine yakın alanlarda tuşlu trafik ışıklarının olması gerekiyor özelikle Bölge Hastanesi, Eski İpekyolu Hastanesi ve Hava Alanı kavşağı gibi yerlerde…”

BU ALANLARA BİSİKLET YOLU ŞART!

“Bizler için önemli olan noktalar sonuçta merkezde toplanılarak bir yerlere gidiliyor. En fazla merkezde bisiklet kullanımı olduğundan Ara yollarda ve özellikle iki nisan caddesinde parkomat sisteminin kaldırılması, sağ şeritte araç parkının kaldırılması bisiklet sürücülerinin geçebileceği şekilde bir düzenleme yapılabilmesi mümkündür. Eski Emniyet Müdürlüğünden başlayarak Kale, İskele ve Edremit’e kadar bisiklet yolunun yapılması mecburidir. Şu anda çünkü nereye sürersek sürelim bu ana yollardan geçmek zorundayız ve kazalar hep bu yollarda gerçekleşmektedir.” İfadelerini kullandı.

“KENTTE BİSİKLET KÜLTÜRÜ HENÜZ GELİŞMİŞ DEĞİL”

Kentte anda kültürü henüz gelişmediğinden dolayı araçlar bisikletlilerin bir araç olarak kullanılmasına alışkın olmadığını dile getiren Aslan, “Bisiklet kullanıcısı sayısı ilimizde şu anda binlerce kişi ve hemen hemen her yolda bisiklet kullanan sürücüleri görmeniz mümkün. Özellikle Hollanda kapı açma tekniği bizler için çok önemli bu teknik sayesinde sürücünün vücudu kapı yönüne dönerek ineceği yolu görmesi sağlanıyor. Böylece yoldan gelen bir aracı, bisikletliyi veya yayayı erken fark edebiliyor. Bizlerin en fazla kaza yaşadığımız sorunlardan biride budur. Aynaları görmeden ani bir şekilde açılan kapılar bizlerin ciddi kazalar geçirmesine sebep olmaktadır. Emniyet şeridinin kullanmasının yasak olduğunu bilmelerine rağmen sürekli kullanımı hem acil durumlarda hem bizler için büyük risk taşıyor.” Dedi.

“EMNİYET ŞERİDİNDE BİLE GÜVENDE DEĞİLİZ”

“VASKİ genel müdürlüğünün mazgalları ters bir şekilde yerleştirmesi ve mazgalların asfalt içinde çukur boyutunda konulması bizleri emniyet şeridinde dahi güvende tutmuyor. Birçok arkadaşımızın vücudunda kırıklar olmuştur bu sebeplerden dolayı. Şoförlerimiz bisikletlerin çok ucuz bir araç olduğunu düşünerek önemsemiyor olabilirler ama artık bisikletler motorlu araçlardan daha uygun olduğu için de tercih edilebiliyor. Kullandığımız bisikletlerin fiyatları 20 bin 50 bin 150 bin TL ye kadar varabiliyor yani bizler için öyle küçümsenecek bütçeler değil.” Şeklinde konuştu.

GİDEN CANIMIZ İÇİN ÇOK ÜZGÜNÜZ…

Hayatını kaybeden hemşire için derin üzüntü yaşadığını söyleyen Aslan Sözlerini şöyle tamamladı: “Sabah uyandığımızda henüz kendimize gelmemişken acil hemşiresi Ayser Büyükyıldız arkadaşımıza araç çarptığı haberini aldık. Bisikletiyle sınav alanına gidip sınava girecek arkadaşlarımız vardı onların dahi psikolojisi bozuk halde sınava gittiğini söyleyebilirim. Bizler için büyük bir acı oldu. Merhumeye Allahtan rahmet, ailesine sabırlar diliyoruz.”

KAPLAN: YETKİLİLER BİSİKLET YOLLARI İÇİN ÇALIŞMALARI HIZLANDIRMALI

Araç sürücüleri bisiklet ve yaya kültüründen uzak olmasından bunun için gerekli eğitimlerin alınmasının altını çizen Sanat bisiklet işletme sahibi Ezdin Kaplan, “Son yaşanan olaylardan ötürü hepimiz derin üzüntüler içerisindeyiz. Konuşulması, anlatılması gereken o kadar çok şey var ki şu an kelimelerin yetersiz kaldığı bir durum içerisindeyiz. Her geçen zaman içinde bisiklet kullanımı ile yaşadığımız zorluklar artmaktadır. Bunların en başında araçların bisiklet ve yaya kültüründen uzak olması, Van ve çevre illerinde ki bisiklet yollarının kısıtlı ve az olması bu durumu bizzat yakından takip edip yetkili birimlere iletmemize rağmen süreci her seferinde uzatma kararı aldıkları için olumsuz geri dönüşleri olduğunu hepimiz de çok iyi biliyoruz ve demem o ki hiçbir insanın hiçbir canlının canı bu kadar değersiz olmamalı. Tüm eğitim ve öğretim kurumlarında (Özellikle Ehliyet Kurslarında) yayaların, bisiklet kullanıcılarının ve motorlu taşıtların asla ve asla hataya yer vermeden dikkatli olmaları konusunda ne kadar hayati bir önem taşıdığını her seferinden dile getirmeleri gerekmektedir.” Dedi.

Editör: Necmettin Dursun