ŞEHRİVAN HABER- ORHAN SAĞLAM/YUNUS YILMAZ

Yaklaşık iki hafta önce Van’ın en işlek noktalarından birisi olan Büyük Halk Pazarında çıkan yangın onlarca dükkânı kullanılmaz hale getirdi. Büyük yangın tam da Ramazan Bayramı öncesi de esnafı büyük bir zarara uğratırken geçen zamana rağmen esnafın mağduriyeti bitmedi. Birçok kesimin ziyaret ettiği esnafların yardım çağrıları devam ederken Millet İttifakı’nın Van milletvekili adayları, il başkanları ve yöneticileri de pazar esnafını ziyaret ederek, dertlerini dinledi.

3 Nisan’da Büyük Halk Pazarında çıkan yangında 200 iş yerinden 60’a yakın iş yeri hasar görürken, esnaflar da Ramazan Bayramı öncesi büyük zarara uğradı. Yangının üstünden iki hafta geçmesine rağmen ne yangın yeri ile ilgili bir adım atıldı ne de esnafın mağduriyeti giderildi. Esnafın yardım çığlıklarına sürerken kentin en işlek pazarlarından biri olan halk pazarı esnafı deyim yerindeyse kaderine terk edildi. Esnafın mağduriyeti devam ederken siyasiler de sahada çalışmalarını başlattı. 14 Mayıs’ta yapılacak olan Genel Seçimlere kısa bir süre kala sıkılmadık el, çalınmadık kapı bırakmama hedefiyle çalışmalarını sürdüren Millet İttifakı’nın Van milletvekili adayları, il başkanları ve yöneticileri pazar esnafını ziyaret ederek esnafın sorunlarını dinledi. Dükkânları yanan esnaf ise yardım çağrılarını bir kez daha yenileyerek, bayram öncesi mağduriyetlerinin giderilmesi istedi.

DÜKKANLARI YANAN ESNAF YARDIM BEKLİYOR

Esnafın mağduriyetleriyle ilgili Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van Milletvekili Adayı Seracettin Bedirhanoğlu, “Millet ittifakı vekil adayları ve başkanlarıyla birlikte Van esnafının sorunlarını yerinde görmek için esnaf ziyareti gerçekleştirdik. İlk olarak Halk Pazarı eski ismi ile Rus Pazarı esnafını ziyaret ettik. Bilindiği gibi yaklaşık 15 gün önce burada büyük bir yangın meydana geldi. Birçok esnafımız zarar gördü. Zaten buralar birbirine bitişik dükkanlar ve daha çok elbise satılıyor. Yani yangını daha da harlayacak, boyutunu büyütecek etkenler. Çok üzücü tabi. Hala yangın kokusu var, yanmış kıyafetler... Yani bayram öncesi böylesi üzücü bir tablo tabiri caizse yüreğimizi de yaktı. Umarım yetkililer bu duruma 'kalıcı' bir çözüm getirir. Geçici çözümler ile bu olmaz” ifadelerini kullandı.  

“ESNAFLARIMIZI PERİŞAN HALDE BIRAKMAMALIYIZ”

 Hayat pahalılığından dolayı vatandaşların alım gücünün kalmadığını belirten Bedirhanoğlu, “Van halkı son yıllarda artık bayramlarda alışveriş yapmak zorunda kaldı. İşsizliğimiz giderek artıyor. İstihdam olanaklarımız bu kentte yetmiyor. Bunlardan esnaflarda çok etkileniyor. Şimdi önümüz Ramazan Bayramı ve esnafların yüzü azda olsa alışverişlerden dolayı gülecek. Ancak halk pazarında dükkanları yanan esnaf bu bayramı büyük zorluklarla atlatmaya çalışacak. Bayram önceci dükkanına malzeme alan esnaflarımızın tüm ürünleri yandı. Hem dükkandaki onlarca ürün küle döndü hem de bayram öncesi esnaf büyük bir zarara uğradı. Esnaflarımıza ve halkımıza sahip çıkmalıyız, esnaflarımızı bu perişan halde bırakmamalıyız. Yangının üstünden yaklaşık iki hafta çekmesine rağmen yanan dükkanların içi bile temizlenmemiş. Dükkanları yanan esnaflar bir yandan yangından zarar görmemiş ürünlerini çıkarmaya çalışıyorlar bir yandan da dükkanlarını temizliyorlar.” Dedi.  

“VAN ESNAFI GEÇMİŞTEN BERİ ÇİLE ÇEKEN BİR ESNAF”

Bedirhanoğlu, son olarak şunları söyledi: “İsrafı görüyoruz. Şehre hizmet için gelen ödenekler bu tür durumlar için kullanılmalı, har vurup harman savurmak için değil. Bir sürü göstermelik iş yapıyorlar. Herkes her şeyin farkında. Bunları görmüyoruz zannetmesinler. Van esnafı geçmişten beri çile çeken bir esnaf. Hala depremin etkiler hissediliyor. Esnaf sattığının yerine yenisini alamıyor. Bir tükenmişlik görüyorsunuz. Yani günlük geçimini yapabilen artık şanslı sayılıyor. Ne ülkemiz ne şehrimiz bunu hak etmiyor. Cumhuriyet Caddesi esnafının geziyorsunuz onlar da yüksek kira fiyatlarından girdi maliyetlerinin yüksekliğinden yakınıyor. Bazıları yüksek sesle bazıları ise kısık sesle artık değişimi istiyor. Bu değişimin adresi CHP'dir. Bu değişimin ana adresi 'Millet İttifakı'dır. Türkiye'nin her yerinde ve tabiki ilimizde  değişimi sağlayacak irade bu ittifaktır.”

İLVAN: YANGIN KOKUSU PASAJIN İÇİNE SİNMİŞ

Seçim çalışmalarını hatırlatan CHP Van İl Başkanı Hakan İlvan, bu çalışmalarımıza motive bir şekilde yoğunlaştıklarını söyledi. İlvan , “İttifak adaylarımız ve 6'lı masa olarak esnaflarımızı ziyaret ettik. Rus pazarı esnafımız tabi bu dönemde büyük bir facia yaşadı. Tabi burada bizi sevindiren burada bir can kaybının olmaması. Bir yangın çıktı ve bu yangın birçok esnafı derinden etkiledi. Yangın kokusu pasajın içine sinmiş. Burada yetkili kurumlar bir an önce gerekeni yapmalı. Bakın Özalp ilçemizde aynı durum oldu hem de aylar öncesinden ama orada durum vahim. Hala bir arpa boyu yol katedilmemiş. Bari Van'da alacele buradaki zarar ziyan karşılansın. Esnafımız yalnız bırakılmasın. Konuştuğumuz hemşerilerimiz kendini yalnız hissediyor. Yani itfaiye yangını söndürüp gidince kamunun işi bitmiş olmuyor. Bu pazarı günde yüzbinlerce kişi kullanıyor.” Diye konuştu.

Araç sahiplerine güzel haber: LPG’ye süper indirim geliyor! Araç sahiplerine güzel haber: LPG’ye süper indirim geliyor!

“HALK PAZARINDAKİ DURUM İÇLER ACISI”

Hassasiyetlerin göz önüne alınması gerektiğini belirten İlvan, “Esnaf zaten iktidarın politikalarından, ekonomi politikalarından bıkmış. Artık çekinmeden söylüyor. 'Bu iktidar değişmeli' diyor. Ama devlet yani 'kamu ‘görevini yapmalı. İktidarlar gelip geçicidir. Esnafımızın yaraları hemen sarılmalıdır. Bayrama günler kaldı ve esnaflarımız az da olsa bir bayram alışverişi telaşına girecekler. Peki, burada dükkanları küle dönen esnaflarımız ne yapsın 3-5 günde nasıl toparlansın. Zaten elleri ve avuçlarında ne varsa onu da bayram öncesi dükkanlarına malzeme aldılar. Yangınla birlikte tüm ürünler yandı ve esnaf perişan bir halde yardım bekliyor. Halk pazarındaki durum içler acısı. Bu mağduriyetin derhal giderilmesi gerekiyor ve esnafın zararları karşılanmalı.” Diye ekledi.

HALK PAZAR KADERİNE TERK EDİLDİ. ESNAF PERİŞAN…

Halk pazarı esnafı ise, “Hem dükkanlarımızı hem de malzemelerimizi kaybettik. 15 gündür yardım çağrısında bulunuyoruz ve dertlerimize bir çare bulunmasını istiyoruz. Bayram öncesi ürün satın aldık ve dükkanlarımızı doldurduk ama hepsi de küle döndü. Pazarda genellikle giyim, züccaciye, çeyizlik gibi dükkanlar vardı. Bizler dar gelirli esnafız. Tek geçim kaynağımız bu, başka geçim kaynağımız yok.  Gerçekten çok mağduruz. Bu bir nevi afettir. Çocuklarımız mağdur ve perişan halde. Bayram öncesi esnafımıza el uzatılmasını bekliyoruz. Yangından kalan ürünleri temizlemeye çalışıyoruz ama yangın kokusu geçmiyor. Halk pazarı içerisinde de yangın kokusu var ve müşteriler çok uğramıyor. Her bayram buralar kalabalık iken şimdi ise kimse gelmiyor. Bir kez daha yardım çağrılarımızı yeniliyoruz. Yardım bekliyoruz. 200 dükkandan 60 tanesi yangında etkilendi ve içerisinde bulunun tüm mallar kullanılmaz hale geldi.”  

Editör: Şaban Beyazsaç