2024 yılının yaklaşmasıyla birlikte zam yağmurları da başladı. Gelecek günlerde pek çok kaleme zam gelmesi beklenirken, Vanlıya daha yılbaşı gelmeden bir kötü haber fırıncılardan geldi. Uzun süredir maliyetler konusunda serzenişte bulunan esnaflar gelen zamlara ve maliyet artışına direnemezken yeni zam kararı açıklandı. Gelen zamla birlikte 6 liradan satılan 210 gramlık somun ekmeğin fiyatı 7 liraya yükseltildi. Ekmek zammı ve fırıncı esnafının yaşadığı sorunlar üzerine bir basın açıklaması yaparak ekmek zammını açıklayan Van Fırıncılar Odası Başkanı Sabri Işık, yılbaşından sonra da zam düşüneceklerini dile getirdi. Artan maliyetlerin Van’daki fırıncı esnafını olumsuz etkilediğini belirten Işık, “Türkiye’de ekmeği en uygun fiyata satan iller arasındayız” dedi. Işık, ayrıca yeni zamların da devamının geleceğini söyledi.

KORKULAN OLDU, EKMEK ZAMMI YEDİ!

Van’da 210 gram ekmeğe zam geldi ve fiyatı 7 liraya yükseltildi. Zam öncesi 6 liraya satılan 210 gram ekmeğin fiyatı 7 liraya çıkarıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Van Fırıncılar Odası Başkanı Sabri Işık, zamma gerekçe olarak artan maliyetleri gösterdi. Işık, artan maliyetlerden dolayı zam yaptıklarını dile getirerek, “Taktir edersiniz ki ülkemizde ve Van’da her gün her şeye zam geliyor. Bu da en çok yeme-içme sektörüne yansıyor. Esnafımız zor durumda. Ekmeğin maliyeti günbegün artıyor. Türkiye’de şu an en uygun ekmek Van’da satılıyor. Biz de Van Fırıncılar Lokantacılar Tatlıcılar Pastaneciler ve Kasaplar Odası olarak resmî kurumlarla yaptığımız istişarelerde esnafımızın zarar etmemesi, vatandaşı düşünerek kurumlarla yaptığımız toplantılarda, esnafımızla yaptığımız istişarelerde ekmek zammına mecbur kaldık.”

VAN’DA EKMEK ARTIK 7 TL!

“Şu an Türkiye’de 210 gramlık somun ekmek 7,5-8,5 liradan satılıyor. Biz Van esnafı olarak şimdiye kadar ekmeği 6 liradan satıyorduk. Fırıncı esnafımız ekmek 6 liradan satıldığında bayilere 5 liradan satıyordu. Bu da maliyetleri karşılayamıyor. Kurumlarla yaptığımız toplantıda Pazartesi’den itibaren 210 gramlık somun ekmeğini ve 210 gramlık pide ekmeğini 7 liraya çıkarttık. Pazartesi’den itibaren esnafımız ekmeği 7 liradan satacak” ifadesini kullandı. 

3 aracın karıştığı zincirleme kazada 3 kişi yaralandı! 3 aracın karıştığı zincirleme kazada 3 kişi yaralandı!

FIRINCI ESNAFI MALİYETE DİRENEMEDİ

Fırıncı esnafının zor günler yaşadığını belirten Işık, “Maliyetlerin artışı, akaryakıta gelen yüzde 100 zamlar, un fiyatına gelen zamlar, mayaya gelen zamlar, asgari ücretin artışı ekmeğin maliyetini arttırmaktadır. Biz yine de şu anda Türkiye’de ekmeği en uygun fiyata satan iller arasındayız. Kış geldi. Esnafımızın sıkıntıları var. Esnafımıza destek olup kış turizmine katkı sağlamamız lazım. İran’a sınır kentiz. Yazın İranlı turistler memleketimizi ayakta tutmuştur. Bütün esnafımız turizmden olumlu etkilenmiştir. Ama kışın esnafımızın hali iyi olmuyor. Kiralar yüzde 100 artış durumda. Kış organizasyonları yapılırsa esnafımız ayakta durabilir. Konserler düzenlenirse daha çok turisti Van’a çekebiliriz. Bir diğer sıkıntımız da su faturalarının çok yüksek gelmesidir. Su faturası; elektrik ve doğalgaz faturasından çok daha gelmeye başladı. VASKİ’nin bu konuda vatandaşa, esnafa yönelik uygulama yapması lazım” diye aktardı. 

YENİ ZAM DA YOLDA…

Işık, yılbaşından sonra yeni bir zam düşüneceklerini aktararak, “Şu an aldığımız zam fiyatı 3 ay önce almamız gereken zamdı. Esnafımızın özverisi, fedakârlığın dolayı zammı yapmadık. Esnafın zarar etmemesi için de çabalıyoruz. Yılbaşından hemen sonra yine bir zammı düşüneceğiz. Mecbur kalıyoruz buna. Akaryakıta, elektriğe, suya ve diğer kalemlere gelen zamlar ekmek maliyetlerine de ister istemez yansıyor. Gelecek günlerde her şeye zam gelecek” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER: ZENÜN YEŞİL-NECMETTİN DURSUN