Van Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan'nın mazbatasının Van İl Seçim Kurulu tarafından AK Parti adayı olan Abdulahat Arvas'a verilmesi kararı sonrası kentte gün boyu olaylar meydana geldi. Gece boyunca devam eden gösteriler kenti savaş alanına çevirirken İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan “Van” olayları ile ilgili gözaltı sayısını açıkladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya Van’da yaşanan olaylar birçok ile sıçrarken dün izinsiz gösteri yürüyüşü yapan, bölücü terör örgütüne yönelik övücü ve destekleyici slogan atan 6 şehirde toplam 89 şüpheli gözaltına alındı.

Su faturasından dolayı köy muhtarını öldürdü! Su faturasından dolayı köy muhtarını öldürdü!

VAN OLAYLARINDA 89 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, 2 Nisan günü çeşitli şehirlerde gerçekleşen olaylar sonrasında açıklama yaptı. Bakan Yerlikaya 89 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladığı paylaşımda, “2 Nisan 2024 Salı günü izinsiz gösteri yürüyüşü yapan, bölücü terör örgütüne yönelik övücü ve destekleyici slogan atan, güvenlik güçlerimize taşla saldıran ve uyarılara rağmen dağılmayıp mukavemet gösteren; Van'da 26, Hakkari Yüksekova'da 29, Hakkari Merkez'de 9, Siirt'te 4, Batman'da 5, Şırnak'ta 10 ve İzmir'de 6 olmak üzere toplam 89 şüpheli gözaltına alınmıştır. Güvenlik güçlerimiz ülkemizin huzur ve güvenliği için canla başla çalışmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

A W175311 08

VAN’DAKİ OLAYLAR SONRASI HAKKARİ’DE KARIŞTI

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde çıkan olaylar sonrası güvenlik güçleri tarafından 29 kişi gözaltına alındı. Yüksekova ilçesinde vatandaşlar Dem Parti Van Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının elinden alınmasına tepki gösterdi. Çarşı merkezinde yürüyüşe geçen kalabalık gruba, polis biber gazıyla müdahale etti. Kalabalığın üzerine TOMA'larla su sıkıldı. Sıkılan biber gazıyla kalabalık grup ara sokaklara kaçarken, devam eden olaylar nedeniyle esnaf kepenk kapattı. Olaylar ilçede geç saatlere kadar devam ederken, 29 göstericinin gözaltına alındığı öğrenildi. Yaşanan olaylarla ilgili soruşturma devam ediyor.

YÜKSEKOVA’DA İZİNSİZ YÜRÜYÜŞE POLİS MÜDAHALESİ

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde izinsiz yürüyüş düzenleyen gruba polis müdahale etti. Cengiz Topel Caddesi üzerinde bir araya gelen çok sayıda kişi, Van'da Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının geri alınarak mazbatanın AK Parti’li Abdulahat Arvas'a verilmesini protesto etmek istedi. Eski Cezaevi Kavşağı’ndan Merkez İhsaniye Camii'ne kadar slogan atarak yürüyen gruba polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Polisin müdahalesiyle ara sokaklara dağılan gruplar burada ateş yaktı. Çıkan gerginlik üzerine Cengiz Topel Caddesi üzerindeki esnaf kepenk kapattı.

VAN OLAYLARI SİİRT’E SIÇRADI, ÇOK SAYIDA GÖZALTI VAR

Siirt'te Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin yürüyüş çağrısının ardından çıkan olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı. DEM Parti'den aday olan ve yüzde 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan'ın "memnu (yasaklı) haklarının geri alınması" üzerine, mazbata yüzde 27 oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi adayı Abdulahat Arvas'a verilmesi kararı sonrası DEM Parti karara karşı çıkmak için protesto çağrısı yaptı. Siirt’te protesto etmek ve yürüyüş yapmak isteyen bir gruba polis uyarılarına rağmen dağılmamaları üzerine müdahale yapıldı. Biber gazlı yapılan müdahale sırasında çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Göstericilerin arasında DEM milletvekili Sabahat Sarıtaş, belediye başkan adayı, parti yöneticileri ve çok sayıda partili bulundu.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ