ŞEHRİVAN HABER: NECMETTİN DURSUN

Van’ın dört bir yanında bulunan tarihi kiliseler kaderine terk edilirken, restore edilip turizme kazandırılması için çağrılar devam ediyor. Bakımsız kiliseler keşfedilmeyi bekleyen birer saklı hazine gibi yıllara meydan okusa da kiliseler hemen her gün tahribata uğruyor. İlçelerde bulunan birçok kiliseler gibi Aziz Bartholomeus Manastırı ve Saint Thomes Ermeni Manastırı da kurtarılmayı bekliyor.

AZİZ BARTHOLOMEUS KİLİSESİ

Yazar Murathan Mungan Van'a geliyor! Yazar Murathan Mungan Van'a geliyor!

İnanç turizmi açısından önemli değerlerin olduğu Van’daki yapılardan biri de Başkale ilçesine bağlı Albayrak köyündeki Aziz Bartholomeus Manastırı. Yaklaşık yüz yıldır restore edilip turizme kazandırılması beklenen kilise hemen her gün tahribata uğruyor. 13-14'üncü yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilen kilise 90’lı yıllarda karakola çevrildi. Kilisede, 2013 yılında Albayrak Karakolu'nun başka bölgeye taşınmasının ardından herhangi bir yenileme çalışması yapılmadı.

 ALTINSAÇ KİLİSESİ

Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Altınsaç Mahallesi'nde bulunan bin yıllık Saint Thomes Ermeni Manastırı (Altınsaç Kilisesi) kaderine terk edilmiş halde. Havarilerden Aziz Thomas'a ait kutsal eşyaların saklanması amacıyla 11’inci yüzyılda inşa edildiği bilinen St. Thomas Ermeni Manastırı 2 bin metre yükseklikte dağın zirvesinden Van Gölü’ne bakıyor. Manastır, ihtişamıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Tarihiyle, güzelliğiyle, ihtişamıyla bu kadar tanınan, bilinen ve Van’ın en eski yapılarından biri olan manastır, şimdilerde kaderine terk edilmiş. Restore edilmemesi ve korunması için yapılan onca çağrılara rağmen hiçbir önlem alınmadı.

Editör: Necmettin Dursun