PFDK'dan Enis Destan'a 3 maç ceza PFDK'dan Enis Destan'a 3 maç ceza

ŞEHRİVAN HABER: ŞABAN BEYAZSAÇ-ORHAN SAĞLAM

Kurban Bayram’ına haftalar kala başlayan kurban telaşı Van’da son güne kadar aralıksız devam etti. Bayrama bir gün kalmasına rağmen telaş ve sıkı pazarlıklar sürerken bayramın yaklaşmasıyla birlikte hayvan pazarındaki kalabalık da arttı. Büyük kalabalığa rağmen hayvan fiyatlarının yüksek olması piyasadaki hareketliliğin pazarlarda da olmamasına sebep olurken alıcı da satıcı da alışverişin en düşük oranlarda olduğu bir süreç yaşadı. Bir önceki bayrama oranla fiyatları artan kurbanlıklar cep yakarken, birçok vatandaş da pazardan elli boş dönmek zorunda kaldı. Canlı hayvan pazarında küçükbaş hayvanlar 6 bin ile 10 bin TL arasında satışa sunulurken, büyükbaş kurbanlık fiyatları ise 25 bin TL’den başlayıp 100 bin liraya kadar çıkabiliyor. Şehrivan’a konuşan besiciler, hayvan pazarında durgunluğun olduğunu söylerken, kurbanlık almaya gelen vatandaşlar da bütçelerine göre kurbanlık bulamadıklarını belirtti. 

KURBANLIK FİYATLARI BU SENE CEP YAKIYOR!

Kurbanlık fiyatlarının arttığını belirten besici Sabri Yalçın, “Piyasada en ucuz hayvan 4 ile 6 bin TL arasında değişiklik gösteriyor. Geçen sene 3 ile 4 bin TL olan hayvanlar bu sene 7 bin TL’ye satılıyor. Kurbanlık almaya gelen vatandaşlar sürekli şikayet ediyor ama zaten her şey pahalandığı için kurbanlık fiyatları da arttı. Arpa, saman ve yem fiyatları aldı başını gidiyor. Kurbanlık hayvanların giderlerini hesapladığınız zaman giderlerinin ne kadar da fazla olduğunu görebilirsiniz. Eskiden köylere gidip kurbanlık alıyorduk ve aldığımız kurbanlıkları besleyip, bayrama yakın satıyordum. Şimdi köylere gitmeye kalksam 3 tane hayvanın parasını yol masrafı yapmak zorunda kalıyorum. Tüm bu giderleri hesapladığınız zaman bizim de sıkıntılar yaşadığımızı bilirsiniz.” Dedi.

ALICI, BÜTÇESİNE GÖRE KURBANLIK BULAMIYOR!

Bütçelerine göre kurbanlık bulmakta zorluk yaşadıklarını dile getiren Hüseyin Seven, “Ucuz bir kurbanlık bulmak için sabahtan beridir dolaşıyoruz ama cebimize göre bir kurbanlık bulamadık. Birkaç kişinin pazarlığına da şahit oldum ama fiyatlar ciddi anlamda vatandaşları zorluyor. Besici, giderlerini hesaplayarak elindeki hayvanı satılığa çıkarıyor. Aslında kurbanlıklar da serbest piyasaya dönmüş durumda. Fiyatlar arasında 3-5 bin TL oynuyor. Daha iki günümüz var, piyasaya biraz daha bakınacağız. Uygun bir kurbanlık bulmasak da bir tane almak zorundayız. Allah yardımcımız olsun, böyle devam ederse bizi bir ekonomik felaket bekliyor. Krizin yansımalarını derinden hissediyorum ama daha direniyoruz. İflas bayraklarımız yakındır.”

HAYVAN PAZARINDA BAYRAM HAVASI YOK!

Geçen seneye oranla hayvan pazarında durgunluğun olduğunu ifade eden Yaşar Yılmaz, şunları söyledi: “Geçtiğimiz bayramda fiyatlar daha düşüktü ve rağbet vardı. Bu bayramda ise fiyatlar ciddi anlamda arttı. Kuru kalabalıktan başka bir yok, millet kurbanlık alamıyor. Geçen seneye oranla yüzde 50 civarında bir düşüşün olduğunu söyleyebilirim. Tabi son gün ve özellikle bayram günüde yoğunluklar artıyor. Umudumuz son iki günde kalmış durumda. Bu senenin en düşük kurbanlığı, geçen senenin en pahalı kurbanlığına denk geliyor. Sabah erken saatlerinde 2 tane koyunumu pazara getirdim ve hala da satılmadı. Vatandaş fiyatları sorduğunda ‘6 bin diyorum’  arkalarına bakmadan gidiyorlar. Satışlarımız durgun bir şekilde devam ediyor.” 

“EN PAHALI BAYRAMLARDAN BİRİNİ YAPACAĞIZ”

Eski bayramları yad eden Yasin Canlı, hiçbir şeyde tat kalmadığını söyledi. Ekonomik krizden dolayı kurbanlığın alınmadığına vurgu yapan Canlı, “Kimse artık sevap işleyemiyor. Daha birkaç sene önce tüm halk tarafından kurbanlıklar kesilirken, şuan ise kurbanlık verenin sayısı 3-5 kişiyi geçemiyor. Küçükbaş hayvanlarda en ucuz kurbanlık 6 bin TL’den başlıyor. Büyükbaş hayvanlarda ise 30 binden başlıyor. Etin fiyatı zaten uçuyor. İki gündür üst üste hayvan pazarına gelip gidiyorum ama fiyatıma göre kurbanlık bulamıyorum. Kurbanlıkla iş bitmiyor, şekeri, kolonyası, tatlısı ve daha birçok ürün alınamaz hale geldi. En pahalı bayramlardan birini yapacağız.”

KURBANLIKLARA BAKAN ÇOK, ALAN YOK!

Üç gündür satış yapamadığı söyleyen besici Derviş Tok, “Büyükbaş hayvanlarım var, pazara gelip gidiyorum ama satışlarımız olmuyor. Vatandaşlar kurbanlıkları pahalı buluyor. Büyükbaş kurbanlık almak isteyenler genelde ortaklaşa alıyorlar ancak bana ortak denk gelmediği için hayvanlarımı satamıyorum. İki kişi için 50-60 bin civarındaki hayvan fazla geliyor. Maliyetler belimizi büküyor ve kazancımız olan hayvancılıktan gelir elde edemeyeceksek bu işi yapmamalıyız. Son günlere kadar bekleyeceğiz, pazarlık payımız var ama fiyatları 50 binden 30 bine geçecek bir durumumuz yok. Vatandaşlar genelde son günlerde fiyatların düşeceğini bekliyor ama bekledikleri fiyatlara kurbanlıklar inmeyecek.” Dedi.

Editör: Şaban Beyazsaç