Pandemiden sonra turizmde büyük başarılara imza atan Van, bu başarıları çoğunlukta ilkbahar ve yaz mevsiminde elde ediyor. Karasal iklimin hâkim olduğu Van kış turizmini yeterince kullanamazken, bölge illerine göre kışın turist hareketliliğinde geride kalıyor. Elazığ, Erzincan, Erzurum, Kars ve son yıllarda Hakkari kış turizminde büyük başarılara imza atıp çok sayıda turisti ağırlarken, Van bu illere göre turizm destinasyonunda yerini alamadı. Van Gölü Ekspresi’nin geçmediği, donanımlı bir kayak merkezi bulunmayan, kışın tanıtımı yeterince yapılmayan, kış mevsiminden faydalanamayan Van bu turizmde yerinde saymaya devam ediyor. Van’ın kış turizmini kullanamaması ile ilgili Şehrivan’a konuşan Gagik Tour Yönetim Kurulu Başkanı Engin Pişkin, kentin bu alanda potansiyelinin olduğu halde faydalanamadığını dile getirdi.

77Dd64Dc 0723 447E Bbe3 D4075905E761

PİŞKİN: TÜRKİYE’DE DE ÖZELLİKLE SON YILLARDA KIŞ TURİZMİNE BÜYÜK İLGİ VAR

Kış turizmini açıklayarak sözlerine başlayan Pişkin, “İnsanlar kış aylarında artık evde oturmak istemiyor. Türkiye’de de özellikle son yıllarda kış turizmine büyük ilgi var. Doğu Ekspresi, son yıllarda Türkiye’de kış turizmi ile kültür turizminde en önemli tur destinasyonu haline geldi. Buna paralel olarak da bölgede kışın turist sayısı artmaya başladı. Bu da bölgenin ekonomisine ciddi anlamda bir katkı sağlıyor. Otel sayısı, restoran sayısı, kafe sayısı arttı. Bunun üretime de çok büyük katkısı oldu. Özellikle peynir üretimi, hediyelik eşya gibi çok önemli bir sektör de gelişmeye başladı. Yoğunluk fazla olunca Kültür ve Turizm Bakanlığı bir turistik tren daha koydu” dedi.

“KIŞ TURİZMİNDE CİDDİ ANLAMDA BİR HAREKETLİLİK YAŞANIYOR”

Kış turizminin faydasını dile getiren Pişkin, “Turizm hareketliliği Nisan ayı itibarıyla başlar, Ekim gibi sonlanırdı. Trenle birlikte turizmin 12 ay yapılabileceği algısını insanlarda oluşturdu. Nihayetinde de bu da kanıtlanmış oldu. Doğu Ekspresinde yer bulamayanlar Van Gölü Ekspresi, buradan da yer bulamayanlar Kurtalan Ekspresi’ne yöneldi. Bu bölgeye ciddi anlamda katkı sağlıyor. Kışın 3 ayında bölgede kış turizminde ciddi anlamda bir hareketlilik yaşanıyor. Trenlerde yer bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Trenin geçtiği bütün iller bundan payını alıyor. İlk ve son durak Kars olduğu için Kars’taki hareketlilik bu yönüyle çok fazla” diye konuştu.

VAN KIŞ TURİZMİNİ KULLANAMIYOR!

Pişkin, Van’ın kış turizminden faydalanamadığını belirterek, “Van kış turizmini hiç kullanamıyor. Van kışı sadece havalimanından kullanıyor. Eğer ki tren Van’dan geçerse muhteşem bir destinasyon olacak. Van’da Abalı Kayak Merkezi var ama donanımlı değil. Kayak oteli yok. Van’ın diğer illerle kayak merkezi anlamında yarışabilmesi için komşularında olanların ondan da olması lazım. Abalı Kayak Merkezi’nde bir ailenin oturup çay, kahve içebileceği bir yer yok. Konaklama yok. Pistler yeşil, mavi ve siyaha ayrılmıyor. Bunların hiçbiri yok. Dolayısıyla burası profesyonel kayakçılar için bir yer olmaktan çıkıp Vanlıların hafta sonu gidip gezdiği yer olur. Oysa ki Erzurum’un, Kars’ın, Hakkari’nin kayak oteli var ve insanlar oralardaki kayak merkezinde her imkana ulaşabiliyor. Altyapı yok. Olacağı da görünmüyor” ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy Van’da konuştu: Van’ı turizmde dünya vitrinine çıkaracağız! Bakan Ersoy Van’da konuştu: Van’ı turizmde dünya vitrinine çıkaracağız!

“KENTİN TURİZM ALTYAPISI VAR, SADECE BU TURİZMİ GÜÇLENDİRECEK BİRKAÇ AKTİVİTE LAZIM”

Van’ın turizm altyapısının olduğunu ve sadece bu turizmi güçlendirecek aktivitelerin yapılması gerektiğini aktaran Pişkin, “Yabancı turistler açısından Van çok cazip olmasına rağmen maalesef reklam yapılamıyor. Ülke ve dünya gündeminde Van fark yaratamıyor. Konserler, festivaller, etkinlikler, Van Gölü’nde etkinlikler… Son beş yıldır Van konserlerin az olduğu, kültür ve sanat etkinliklerinin minimum düzeyde olduğu bir kent oldu. Geçen sene çok başarılı bir çalışma yapıldı. O da Akdamar Adasının ışıklandırılmasıdır. Akdamar Adası’nın ışıklandırılması müthiş oldu. Urartu’yu ön plana çıkarabiliriz. Bunlar yerli ve yabancı turistin istediği şeylerdir. Van çok kadim bir kent. Van Urartulara başkentlik yapmış bir kent. Van turizm hareketliliği hak eden bir şehir. Kentin turizm altyapısı var. Sadece bu turizmi güçlendirecek birkaç aktivite lazım. Bu aktivite de trendir, uçak sayısındaki artıştır” dedi.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER