ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Ülke genelinde ulaşımda dev projelere imza atılırken, bu projelerle birlikte ulaşım ağının konforu ve güvenliği de arttı. Türkiye’de son 20 yılda kara yolu, hava yolu, demir yolunda önemli yatırımlar yapılırken, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük kenti olan Van ulaşımda yerinde saymaya devam ediyor. Son yıllarda her alanda geriye saran Van’da; Çevre Yolu 13 yıldır bitmezken, Van-Şırnak Karayolu, Kuzey Demiryolu Hattı, hızlı tren, tramvay, trambüs gibi projeler ise hayal oldu. Her yıl dile getirilmesine rağmen hayata geçirilmeyen projeler ile hayata geçirildikten sonra yarım kalan projeler Van’ı adeta bir keşmekeşin içerisine koydu. Nüfusu Van’dan küçük olan iller ulaşımda dev projelere imza atarken, bu alanda bir adım atamayan Van geriye saymaya devam ediyor.   

Türkiye’de son 20 yılda ulaşım alanında mega projeler hayata geçirildi. Kara, deniz ve havayolu noktasında devasa yatırımlar yapıldı. Türkiye ulaşımda dünyanın en önemli güçlerinden birisi haline gelirken, birçok şehir bu yatırımlardan aslan payı aldı. Bazı kentlerde çevre yolu sayısı 3 ve 4’ü bulurken, Türkiye’nin 2050 yılına kadar olan planlamasında birçok şehrin demir yolları ile ve hızlı tren hatları ile bağlanması planlandı. Her yıl yeni havalimanlarının açıldığı ülkede uçuş rekorları kırılırken Van bu pastadan da pay almak yerine payını adeta kaybetti. Hala Çevre Yolu bitmeyen, Van-Şırnak Karayolu gibi hayati bir yolun bitmesi konusunda umutsuz bir bekleyiş sürdüren Van’da Kuzey Van Gölü Demiryolu hattı gibi projelerde ise hiçbir adım atılmadı. Türkiye’nin demir ağlarla örüldüğü süreçte hızlı tren hattına da dahil edilmeyen kentte birçok proje de sadece kağıt üzerinde kaldı. Böyle bir süreç yürürken Şehrivan, bakan Uraloğlu ziyareti öncesi en önemli ulaşım projelerini bir kez daha derledi.

VAN ÇEVRE YOLU YILLARDIR HA BİTTİ HA BİTECEK DERKEN 13 YIL GEÇTİ!

2010 yılında yapımına başlanan Van Çevre Yolu’nun bitirilmesi adeta yılan hikayesine döndü. Geçen yıl Diyarbakır ve Bitlis Çevre Yolları açılıp bölge trafiğine ve ekonomisine önemli katkılar sağlarken Van Çevre Yolu yıllardır bitilmeyi bekliyor. 11 Haziran 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Van ziyareti ile birlikte temel atma töreni düzenlenen Çevre Yolu, yıllardır sık sık gündeme getirilmesine rağmen bir türlü çözüme kavuşmadı. Ha bitti ha bitecek denilen yol, yıllar içerisinde adeta yılan hikayesine döndü. Hala, Van’ın trafiğinin rahatlamasının ve kentin mevcut sıkışıklıktan kurtulmasının en önemli adımı olarak görülen Van Çevre yolundaki ağır aksak süreç devam ediyor. 2023’te biteceği daha önce de ifade edilen yolun 2023 yılı içinde bitmesi ise çok mümkün görünmüyor.

VAN-ŞIRNAK KARAYOLU HAYATA GEÇİRİLMEYİ BEKLİYOR…

Van’ı Irak’a ve dolaylı olarak büyük bir bağlayacak dev projelerden biri olan Van-Şırnak Karayolu sık sık dile getirilmesine rağmen hayata geçirilmeyen projeler arasında yer aldı. Van’ın Kuzey Irak ile doğrudan bağlantısını sağlayacak olan Van-Şırnak Karayolu konusunda bir ilerleme olmazken, bu proje de Van için hayal oldu. Sadece İran’a bağlı olan Van, bu projenin hayata geçmemesiyle önemli pazarlardan da uzak kalmayı sürdürüyor. Yapım aşamasında defalarca sekteye uğrayan yolun bitmesi Van’ın Orta Doğu’ya açılmasında önemli bir role kavuşmasını sağlayacak olması nedeniyle Van’ın en çok istediği yatırımlardan birisi olarak görülüyor.

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Yıl sonu enflasyon beklentilerimiz hala tahminlerimizin üzerinde Merkez Bankası Başkanı Karahan: Yıl sonu enflasyon beklentilerimiz hala tahminlerimizin üzerinde

HIZLI TREN KONUSUNDA VAN’IN ADI BİLE GEÇMİYOR

Türkiye’de kara yolu yatırımlarının yanı sıra demir yolu yatırımlarına hız verildi. 2022 yılında hayata geçirilen projelerin başında Konya-Karaman Hızlı Tren Hattı geldi. Hızlı tren projesinin hayata geçmesiyle Konya-Karaman kesiminde ulaşım 1 saat 15 dakikaya düşerken, hızlı tren projesine en çok ihtiyaç duyan Van hızlı treni hâlâ hayal etmekle kalıyor. Yıllardır dile getirilmesine rağmen Van-Diyarbakır Hızlı Tren Hattı’nın hayata geçirilmesiyle ulaşımda büyük kolaylık sağlanacakken, Van bu yıl da hızlı tren hattını hayal etmekle kaldı. Son olarak Ankara-Sivas konusunda da çalışmalar tamamlanırken yeni hedef Sivas-Kars olarak belirlendi. 2050’ye kadar olan süreçte 50’nin üstünde kentin hızlı tren hatları ile bağlanması planlanırken Van bu planlamada da kendisine yer bulmadı.

TRAMVAY BİR KEZ KONUŞULDU SONRA UNUTULDU!

Ulaşıma büyük fayda sağlayan tramvay projeleri birçok ilde hayata geçirilmeye devam ederken, bu projeyle adeta çağ atlayacak Van’da tramvayın adı bile geçmiyor. Edremit ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele ile Beşyol Meydanı’nın tramvayla birbirine bağlanmasıyla kentin ulaşımında kolaylık sağlanacakken, Van bu büyük projeye de hasret kaldı. Bir dönem çok konuşulan ve Büyükşehir Belediyesi’nin fizibilitesini de yaptığı yol, dönemin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başka Vekili Murat Zorluoğlu’nun gitmesinden sonra rafa kaldırıldı. O günden sonra da hızlı treni ve benzer projeleri konuşan hiç kimse olmadı.

VANGÖLÜ EKSPRESİ VAN’IN ADINI TAŞIYOR AMA KENTTEN GEÇMİYOR!

Türkiye’de son yıllarda demir yolu ulaşımında önemli projelere imza atılırken Kuzey Demiryolu Hattı, Van’da sık sık dile getirilmesine rağmen konuyla ilgili hâlâ bir adım atılmış değil. Ankara, Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Muş güzergahlarından geçerek Bitlis’in Tatvan ilçesine gelen Van Gölü Ekspresi, her ne kadar kentin adını taşısa da Van’a gelmiyor. Tatvan’da inen yolcular Van’a gelmek isterse ya feribot ya da kara yolunu kullanmak zorunda kalıyor. Van Gölü Ekspresi’nin Tatvan’da sona ermesi ve Van’a gelmemesi yıllardır dile getirilse de bu konuda henüz bir çalışma yapılmadı. Geçtiğimiz yıllarda kentin en çok konuştuğu konulardan biri iken son yıllarda kimsenin konuşmadığı bir proje olan Kuzey Van Gölü Demiryolu hattı, kentin demir ağlarla ülkedeki önemli kentlere ve uluslararası rotaya kavuşmasında da önemli bir bağlantı olarak görülüyor.

VAN HALA UÇAMIYOR!

Van’da özellikle son yıllarda ulaşımda sorunlar yaşanırken, havayolu ulaşımında yaşanan sıkıntılar adeta boğaza dayandı. Covid-19 salgını sürecinde azalan ve 2022 yılı başında artışa geçen hava yolu ulaşımı Van’da tam tersi azaldı. Diğer illerin havalimanları yolcu yoğunluğu ile sefer sayılarını arttırırken, Van Ferit Melen Havalimanı’nda sefer sayıları azaldı. Geçmiş yıllarda 20’nin altına düşmeyen sefer sayıları son 2 yıldır 10’un altına düşerken, bilet fiyatları ise el yakıyor. Sefer sayılarındaki düşüş ve bilet fiyatlarındaki yükseliş vatandaşı olumsuz etkileyip bu konu kentin gündeminden düşmezken, sıkıntıya henüz çözüm bulunmuş değil.

Editör: Şaban Beyazsaç