ŞEHRİVAN ÖZEL: VEYSEL İZGİ – ZENÜN YEŞİL

Geçtiğimiz yıldan bu yana Türkiye ile Irak arasında konuşulan ve Basra Körfezi’ne uzanacak yeni bir İpek Yolu projesi son dönemlerde yeniden gündem olmaya başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyep Erdoğan’ın da son günlerde gündeme alıp terörle mücadelede de önemli bir adım olarak gördüğü Kalkınma Yolu Projesi, 1200 kilometrelik bir hatta demiryolu ve otoyol ile kurgulanacak. Basra Körfezi’nden başlanarak Türkiye üzerinden biri Avrupa’ya bir de Orta Asya’ya açılacak yeni rotalara açılabilecek yolun ciddi bir ivme yaratması beklenirken Van’ın da bu anlamda önemli bir merkez olması bekleniyor. 10 yıldan uzun bir süre önce başlayan Van-Şırnak Karayolu üzerinde bu yolun en önemli destinasyonlarından birisi Van olması mümkünken Van bir kez daha Van-Şırnak Karayolu’nun bitirilmesi talebini gündemine aldı.

GÖRÜŞMELER CİDDİLEŞTİ, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GİRİŞİMLERİ BAŞLATIYOR

Geçtiğimiz yıl konuşulmaya başlanan son günlerde ise gündemden düşmeyen Kalkınma Yolu Projesinin bu yıl içinde Irak, BAE gibi ülkelerin yatırım ortaklığıyla başlaması beklenirken o proje ile ilgili resmi temaslar da başladı. Türkiye ve bölge ülkeleri arasında aynı zamanda bölgenin güvenliği açısından da önemli bir yol olan Kalkınma Yolu için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nisan ayı bitmeden Irak'a bir ziyaret gerçekleştireceği öğrenildi. Konu son zamanlarda Ulaştırma Bakanlığı’nın da önemli gündemi olurken geçtiğimiz günlerde de konuyu Diyarbakı’da gündemine alan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: “Bu proje ile Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi ülkelerinden Irak’ın güneyinde inşa edilmekte olan FAV Limanına gelecek yüklerin, bin 200 kilometrelik çift yönlü otoyol ve demiryolu inşa ederek Türkiye’ye ulaşmasını planlıyoruz. Irak’tan başlayıp Ovaköy’den Türkiye’ye gelen bu yeni uluslararası koridor sayesinde Güney Asya ve Orta Doğu’yu; Avrupa, Kafkasya ve Kuzey Afrika’ya yeni bir güzergah üzerinden bağlayacağız. Kuzey-güney koridorunda bölgemiz için hayati bir bağlantı da tesis etmiş olacağız.

Bakan Yerlikaya: Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlama güzergahları arasında değil Bakan Yerlikaya: Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlama güzergahları arasında değil

Orta Koridor(1)

O ROTADA VAN OLMAZSA OLMAZ

Jeopolitik olarak Türkiye’nin en önemli noktalarından birisi olan Van’ın da bu yeni süreçte önemi bir kez daha öne çıkarken Van’ın yıllardır bitmeyen Van-Şırnak Karayolu bir kez daha gündeme geldi. Van ile Şırnak arasında başlatılan ve terör saldırıları gibi nedenlerden dolayı defalarca sekteye uğrayan son yıllarda ise iyice tıkanan yolun bitmemesi yıllardır konuşulan gelişmelerin de önüne geçti. Van ile Irak arasını 4 saatten az bir mesafeye düşürecek ve yeni bir koridor oluşturacak yolun bölge illerinin de kaderini değiştirmesi beklenirken Kalkınma Yolu ile birlikte ulaşılması planlanan yeni destinasyonlarda Van’ın önemli bir rotada olduğunu bir kez daha gösteriyor.

YILDIZ: O YOL BEHEMEHAL AÇILMALI!

Son dönemlerde konunun iyice ciddi bir hal alırken Van’da da yol ile ilgili beklentiler oluştu. Konuyla ilgili süreci takip eden iş insanı Danyal Yıldız da bu çağrıyı yapan isimlerden birisi oldu. Kentle ilgili önemli görüş ve öneriler paylaşan iş insanlarından birisi olan Yıldız, o yol ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi; “Planlaması ve yapım çalışması 2012’de başlanan ancak akim bırakılan Van-Şırnak karayolunun ivedi bir şekilde gündeme alınarak tamamlanması konusunda gündem oluşmalı, Yeni ticaret yoluna Van ve çevre bölgenin bağlanması sağlanmalıdır.”

Szxcfv

“VAN-ŞIRNAK KARAYOLU ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEME SAHİP”

Yıldız yolun önemine değinerek şu ifadelere yer verdi; “İran üzerinde oluşturulan ambargo, İsrail’in Gazze işgali nedeniyle Kızıldeniz transit gemi hattının güvensiz olmaya başlaması nedeniyle alternatif ticaret yolu olarak planlanan ve hız kazanan Basra Körfezi- Irak-Türkiye ticaret hattının Kalkınma yolu projesi) hayata geçmesi ile Çin-Avrupa ticaret yolu yanıbaşımızdan geçmiş olacak. Bu nedenle Van-Çatak-Şırnak yolunun hayati öneme sahip olduğu, tüm strateji ve siyasetlerden öncelikli olarak Van kamuoyunun bu gündem ile ilgilenmesi, tüm kurumlar ve siyasetçiler için, bu yol ile ilgili çalışma/lobi oluşturma, birinci öncelikli hedef olması gerekmektedir.

Kaynak: ŞEHRİVAN HABER - HABER MERKEZİ