ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER AYKAÇ-SONER İZGİ

Anadolu'nun kadim başkenti ve serhat şehri olarak bilinen Van, milattan önce 4000’lere kadar uzanan köklü geçmişi ile dünyanın ve ülkenin cazibesi olmaya devam ediyor. İlk yerleşimden bu yana onlarca medeniyete ev sahipliği ve başkentlik yapan kent, defalarca yıkıma uğrayarak fiziksel varlığını yitirse de potansiyeli yüksek bir yerleşim yeri olma hükmünü sürdürüyor. Son 20 yılda kendi ayarındaki illerin gerisine düşmesine ve yeterli alt yapı, üst yapı hizmetlerini alamayan ve 30 büyükşehir arasında en az sahiplenilen kentlerin başında gelen Van buna rağmen köklü geçmişine yakışır derecede ilgi görüyor. Son dönemlerde Doğu’nun cazibesi en yüksek kentlerinden birisi olan, tarihi ve kültürel mekanları turist akınına uğrayan, İranlı turistlerin eğlence ve alışveriş kenti olan, önemli markaların da tanıtım merkezi olan Van, tanıtıma katkı sunmayı sürdürüyor. Son olarak Renault’un dünyada henüz satışa sunduğu tamamen elektrikli modelini tanıttığı kentte daha önce de birçok marka destinasyon olarak Van’ı seçiyor.

KÖKLÜ GEÇMİŞİ ÖNEMLİ MARKA VE İSİMLERİ VAN’A ÇEKİYOR…

Önceki gün Van’a dev bir filo ve büyük bir ekip ile gelen Renault, küresel ölçekteki bir kampanyanın lansmanını gerçekleştirdi. Dev bir filonun yanında Türkiye’nin tanınan birçok ismini de aynı anda Van’da ağırlayan Van’da, Renault’un yüzde 100 elektrikli aracının tanıtım organizasyonu yapıldı. Kentin birbirinden önemli tarihi, doğal ve kültürel noktalarına giden onlarca araç ve birçok ünlü isim dünyaca ünlü yeni aracı Van’da tanıtıp aynı zamanda Van’ı yakından tanıma fırsatı buldu.

SADECE RENAULT DEĞİL, BİRÇOK MARKA VAN’I SEÇTİ!

Sadece Renault değil son yıllarda birçok dünya devi marka da lansman için Van’ı seçti. Geçtiğimiz günlerde de yeni 408 model aracını Van’da tanıtan Peugeot, kentin farklı noktalarındaki muhteşem manzaralarda çekilmiş filmiyle büyük ilgi gördü. Bunun yanında bir araç ve araç ekipman firması da kentte çekimler yaptı. Yine Garanti Bankası gibi birçok firma da son dönemlerde çekimlerini Van’da yapıp sosyal mesaj verdiği reklamlarla kentin doğal güzelliklerinden faydalandı.

HEM YERLİ TURİZMİN ROTASI HEM İRANLI TURİSTİN GÖZDESİ

Son dönemlerde Türkiye’de büyük bir patlama yaşayan Doğu-Güneydoğu turlarının da en çok ilgi gören 3 ilinden birisi olan Van, bahar ayından başlamak üzere kış aylarına kadar çok yoğun oranda yerli turist ağırlıyor. Hem tarihi ve kültürel zenginliği hem de doğal güzelliği ile turların gözdesi olan Van’da İranlı turistler ise kente rekor ziyaretler gerçekleştiriyor. Son iki yıldır girişlerde tarihi oranlar gören Van’da yıl içerisinde neredeyse 1 milyona yakın isim ağırlanıyor. Bir dönemler nüfusunun 3-4 katı kadar Avrupalı turist ağırlayarak Avrupalı turistlerin gözdesi olan Van, bu potansiyelini kaybetse de İran ve diğer çevre illerden gelenlerin yeni çekim merkezi olmayı sürdürüyor.

ALIŞVERİŞİN VE EĞLENCENİN ADRESİ OLDU

Van son dönemlerde alışverişin ve eğlencenin yeni adresi olurken özellikle İran’dan gelen yüzbinlerce insanın yaşattığı ekonomik hareketlilik ile kriz döneminde ayakta durabilen şehirler arasında yer aldı. Türkiye’nin birçok ilinde ciddi krizler yaşanırken Van’da aylardır otellerde tam doluluk, alışveriş merkezlerinde ve mağazalarda büyük bir sirkülasyon yiyecek, içecek ve eğlence sektöründe ise büyük hareketlilik yaşanıyor. Her yıl daha çok İranlı’nın ziyaret ettiği kentte otel, mağaza, restoran sayısı da her geçen gün artıyor. Aktif olarak bir büyük AVM’nin hizmet verdiği anda yakın zamanda en az 3 AVM’nin de faaliyete başlaması için çalışmalar yürütülüyor.

Erdoğan, öğrenci velisinin darp ettiği öğretmenle görüştü Erdoğan, öğrenci velisinin darp ettiği öğretmenle görüştü

YAŞAMAK VE ÇALIŞMAK İÇİN DE CAZİP…

Bir dönemler kimsenin gelmek istemediği Van kenti son dönemlerde yaşamak ve çalışmak için de en cazip illerin başında geliyor. Her ne kadar ev fiyatları, kiralar konusunda Türkiye’nin büyük şehirleri ile yarışsa da Van hala yaşamanın ve çalışmanın en rahat olduğu 10 il arasında gösteriliyor. Kamu çalışanlarının zorunlu görev olmaktan çıkarıp kalmak için yarışır hale geldiği kentte huzurun da hakim olması ile birlikte cazibe de artıyor. Zorunlu hizmeti tamamlayıp görev süresini uzatan kamu çalışanlarının yanında Van, çevre illerin de en çok göç ettiği ve yaşamak için tercih ettiği ilk il oluyor.

BİRÇOK EKSİKLİĞİNE RAĞMEN BİR GELEN GİTMEK İSTEMİYOR!

Bir çok büyükşehirin gerisinde kalan kamu yatırımlarına rağmen Van hala konuşulmaya ve güzelliği ile anılmayı sürdürüyor. Hala uçuş seferlerinin az olması ile, ulaşımdaki sıkıntıları ile, hakettiği mega projeleri almaması ve Çevre Yolu gibi hayati projelerinin bir türlü tamamlanması ile anılsa da bu eksikliklerine rağmen Van bölgenin lokomotif ili olma görevini sürdürüyor. TRB2 adlı bölgenin de Doğu-Güneydoğu’nun da en önemli kenti olarak telafuz edilen Van, aynı şekilde siyasi partilerin de en çok önemsediği iller arasında yer alıyor. İki kutuplu siyaset arasında sıkışıp kalan kentte eksiklikler ve sorunlar bitmezken Van en çok sahiplenme sorunu ile öne çıkıyor.

VANLI DIŞINDA HERKES SAHİPLENİYOR!

En az Vanlılar’ın sahiplendiği ve kentin ciddi bir sahipsizlik yaşadığı yönündeki eleştiri, yorum ve tartışmaların hiç bitmediği son yıllarda buna rağmen dışardan gelen birçok isim kentte adeta büyüleniyor. Kültür ve Sanat dünyasının bilinen isimleri, önemli edebiyatçılar, film-sinema yıldızları ve daha nice önemli isimlerin de neredeyse her hafta ağırlandığı ve konuşulduğu kültürel alt yapıdaki eksikliğe rağmen önemli organizasyonlar gerçekleştiriliyor. “Van sahipsiz” söylemlerinin hiç eksik kalmadığı kentte STK’lar zayıf kalırken, yerel siyaset ise kente yeteri derecede etki edemezken kentin ayarındaki birçok şehirde önemli yatırımlar yapılırken Van bu gibi önemli projelerden mahrum kalıyor.

BU PROJELER BİR BİTSE…

Sadece Türkiye’nin en önemli sınır kenti olmakla kalmayan Türkiye’yi hem Orta Doğu’ya hem Orta Asya’ya da bağlayabilecek bir konumda olan Van kentinin ihtiyacı olan birçok proje ise bir türlü hayata geçirilmiyor. Van-Çevre Yolu 13 yıldır bitmezken, 50 yıllık hayal proje olan Sahil Yolu henüz yapılıyor. Van-Şırnak Karayolu, Kuzey Van Gölü Demiryolu Hattı gibi projeler bir türlü gerçekleşmezken bu projelerin bitmesi ile Van’ın adeta çağ atlayacağı ise sık sık gündeme geliyor. Turizmde potansiyelini henüz kullanamayan, yeterli bir tanıtım yapılmayan ve temel eksikliklere sahip olan Van’da Otogar gibi, kentin yükünü kaldırmayan yollar gibi, plajlar ve sosyal yaşam alanları gibi önemli eksiklikler ise hep konuşuluyor.

HER ŞEYE RAĞMEN VAN HALA ÇOK CAZİP

6 bin yılı aşkın bir yaşam geçmişine sahip kent bu yönüyle ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetin ruhunu taşımaya devam ederken, farklı medeniyetlerin bıraktığı miras sebebiyle de kadim bir şehir olmayı sürdürüyor. Son 20 yılda beklenen hizmetleri almayan kent hala Urartular gibi önemli devletlerin büyük izler bıraktığı bir medeniyet olarak bilinirken dört bir tarafındaki tarihi noktaları ve doğal güzelliği cezbediyor. Son dönemlerde üretimde de bir çıkış arayan kent, tarım ve hayvancılık özelliğini kaybetse de Van Gölü gibi en kıymetli doğal güzelliği ile de dünyaca bilinen bir şehir olmayı sürdürüyor. Son dönemlerde Van Gölü ile dünya çapında dikkat çeken, gölün temizlenmesi ile ilgili ulusal kampanyalar ve festivaller ile gündeme gelen Van, kentin turizmdeki en büyük gücü olmayı sürdürüyor. Buna rağmen Van kenti hala yıllardır eleştirilen konu olan, “Sırtı Van Gölü’ne dönük yaşamayı” sürdürüyor. Van’ın yüzünü tam anlamıyla dönemediği Van kenti, buna rağmen ülkenin en önemli organizasyonlarının uğrak mekanı olmayı sürdürüyor.

Editör: Şaban Beyazsaç