ŞEHRİVAN HABER: FATMA NUR POLATCAN-SONER İZGİ

Uzun yıllardır ulusal bir kitap fuarına ev sahipliği yapamayan, diğer kentleri uzaktan izlemekle yetinen ve lokal edebiyat gruplarının ulusal çaptaki yazarları okurlarla buluşturduğu Van’da Vanlı yazarlar çok anlamlı bir buluşmaya imza attı. Fuar talebi bir türlü karşılanmayan Van’da Van Yazar ve Şairler Birliği ciddi bir sorumluluk üstlenerek Türkiye Yazarlar Birliği ve İpekyolu Belediyesi desteği ile I. Van Yerel Kitap Fuarı’nı açtı. Yerel bir kitap fuarı olmasının yanında tamamı Vanlı olan yerel yazarları kapsayan ve ilk yıl 65 yazarın bir araya getirildiği fuarın açılış dün itibariyle büyük bir ilgiyle gerçekleşti. 11-14 Ocak 2024 tarihleri arasında devam edecek fuarın açılışına katılan yerel yazarlar ve vatandaşlar fuardan dolayı yaşadıkları memnuniyeti de Şehrivan aracılığı ile paylaştı.

VAN’IN İLK FUARI, BÜYÜK BİR İLGİYLE AÇILDI!

4 yıldır kitap fuarının düzenlenmediği Van’da yazar ve şairleri fuara hasret kalan vatandaşlarla bir araya getirmek amacıyla Van Yazar ve Şairler Birliği tarafından organize edilen I. Van Yerel Kitap Fuarı İpekyolu Atatürk Sanat Galerisi’nde yoğun katılımla açıldı. 11-14 Ocak 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuarda 65 Vanlı yazar, şair, akademisyen kitaplarını Vanlılar için imzalayacak. İpekyolu Belediyesi’nin desteklediği fuarla ilgili Şehrivan Gazetesi’ne konuşan yazarlar, fuarın devam etmesi temennisinde bulundu.   

PROF. DR. ZEKİ TAŞTAN BÜYÜK EMEK SARFETTİ

Fuarın organizasyonunu yapan ve fuarın gerçekleşmesi için uzun süredir büyük emekler harcayan Van Yazar ve Şairler Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Taştan açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra fuarla ilgili bilgileri katılımcılarla paylaştı. Fuar alanındaki yoğun ilginin olduğu alanda konuşan Taştan; “Van’da kültürel bir sinerji var. İl dışından birçok şair ve yazar getirilerek organizasyonlar yapılıyor. Biz de bu anlamda bir etkinlik düzenlemek istedik. Fuarımızın açılışı oldu. Çok güzel bir var. Bu bizi çok sevindirdi. Uzun süredir yazar ve şairlerden böyle bir talep vardı. Biz de bu hususta İpekyolu Belediyesi’nin de yer tahsis etmesiyle böyle bir fuar organize ettik.”

“65 YAZAR VE ŞAİR VANLILAR İLE BULUŞACAK”

“Fuarda 65 yazar, şair ve akademisyen var. Bu kişilerin Van üzerine çalışmaları var. Bu ilgi gelecek yıllarda da bu fuarın olacağını gösteriyor. Van’da, Vanlıları bir araya getiren tek fuar. 65 şair ve yazarın bir araya gelmesi büyük bir şans. İnsanlar buraya gelip 65 yazar ve şairle tanışıp konuşup etkileşimde bulunacak. Bu yüzden fuar oldukça önemli” dedi. 

SULHAN: BU FUAR VAN İÇİN BİR DEĞER

Fuarın önemine dikkat çeken Vanlı Şair Şevket Sulhan, “Şu anki fuar Van için bulanmayacak bir nimettir, bir değerdir. Van’da kültür ve edebiyat noktasında bugüne kadar yapılan en güzel ve en etkili fuarlardan birisidir. Edebiyat ve kültür noktasında insanları bir arada buluşturmak ve yerelde sanatçılara destek olmak noktasında çok güzel bir organizasyon. Fuarımız yoğun katılımla açıldı. İnsanlar yıllarca böyle bir fuarın olmasını beklemiş. Kalabalıktan biz bunu gördük. Van’da bu tür kültür ve sanat dalında programların yapılması çok önemli. Umarım bu tür programların devamı gelir. Valimiz sayın Ozan Balcı’ya ve bu fuarı organize eden Prof. Dr. Zeki Taştan’a teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı. 

DENİZ: VANLILARI BİR ARAYA GETİREN TEK FUAR

Yazar Murathan Mungan Van'a geliyor! Yazar Murathan Mungan Van'a geliyor!

Fuara katılım sağlamak amacıyla İstanbul’dan Van’a gelen yazar Adnan Deniz, fuarın kent için çok önemli olduğuna dikkat çekti. Deniz, bu tür etkinliklerin sürekli olması gerektiğini dile getirerek, “Fuar bir ihtiyaçtan doğdu. Bu bağlamda kültürün, sanatın yüceltildiği bir ortam her halükarda değerlidir. Bu fuarın bir ilk olması ayrıca taktire şayandır. Van halkını yazar ve şairle buluşturdukları için organizasyonu yapanlara minnettarız” diye aktardı. 

BEYAZ: BU FUAR KENT İÇİN BİR AVANTAJ

Bu tür fuarların devamının olması gerektiğini aktaran Yazar Murat Beyaz, “Bu fuarın yerelden başlayıp ulusala, ulusaldan da uluslararasına taşınmasını umut ediyorum. Fuarın yerel olması, yerel enerjinin bir arada bulunması olması çok önemli. İlk etapta böyle başlaması da önemli. Bu fuar bir avantajdır. Bizim çok önemli edebiyatçılarımız, şairlerimiz, yazarlarımız var. Yazar ve şairlerimizi gündeme getirme ve tanıtma anlamında eksiğimiz var. Bu eksiği de zaman içerisinde gidereceğiz inşallah. Fuarımız yoğun bir katılımla açıldı. Umuyorum ki fuarın devamı olur” diye konuştu.

Editör: Necmettin Dursun