ŞEHRİVAN ÖZEL: FATMA NUR POLATCAN-ZENÜN YEŞİL

2019 yılında Kapıköy’ün modernizasyonu sonrası İran ile hatırı sayılır ölçüde ilerleyen ticari ilişkilerde her gün yeni adımlar atılmaya devam ederken ekonomik iş birliğinin daha da öteye taşınması için girişimler de sürüyor. Bir dönemler sorun yumağına dönen ve bir türlü çözülemeyen sıkıntılar gündemden düşmezken ardı ardına yapılan temaslar ile bu anlamda önemli aşamalar kat edildi. Önce Kapıköy modernize edilip açıldı. Ardından İran tarafı da banzer bir yenileme yaptı. Daha sonra en büyük talep olan 7/24 çalışma talebi karşılık bulurken geçtiğimiz haftalarda ise transit geçişler resmen başladı. Gümrük işbirliği konusunda önemli adımlar atan iki ülkenin temasları sürerken Van’dan bir heyet özellike tacir/tüccarın karşılaştığı bazı problemler başta olmak üzere iki ülke ve Van özelindeki konular için İran’ı çıkarma yapıp önemli adımlar attı.

İRAN’A ÖNEMLİ BİR ZİYARET DAHA

Türkiye’nin yaklaşık 560 kilometrelik bir sınırı paylaştığı ve önemli bir komşu olan İran ile ilişkileri devam ediyor. 2014 yılında kurulan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi mekanizması çerçevesinde kurumsal bir çerçeveye oturan İran ile ilişkiler günümüze kadar sürüyor. İki ülke arasında yıllardan beri üst düzey ziyaretler gerçekleşirken, Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu ve beraberindeki 20 kişilik heyet, kentte yıllardır yaşanan sorunların çözümü için İran’a 5 günlük bir ziyaret gerçekleştirdi. İran’daki kentleri bir bir gezip önemli görüşmeler yapan heyet İranlı bürokratlar tarafından çiçeklerle karşılanıp sorunların yakından takipçisi olurken, ziyaretle ilgili Şehrivan’a konuşan Vatso Başkanı Zahir Kandaşoğlu, “Van, bu ziyaretin meyvelerini yiyecek” diyerek kentin bu ziyaretin olumlu etkilerini göreceğini dile getirdi.

KANDAŞOĞLU VE 20 KİŞİLİK HEYET İRAN’A ÇIKARMA YAPTI

Ziyaretle ilgili Şehrivan’a konuşan Vatso Başkanı ve Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, ziyaretle ilgili bilgi vererek, “Bugüne kadar İran’a hep gelip gidiyorduk. İran’daki yetkili isimlerle aylardır iletişimiz var. İran’dan bizi birkaç ziyaret ettiler. Van için girişimlerde bulunmamı önerdiler. İran’daki valiler ikili diyalog için ülkelerini ziyaret etmemizi istedi. Onlar da bizim girişimlerimizi görmüş ve hoşlarına girmişti. Biz de hazırlığımızı yaptık. Bayramı bekliyorduk. Bayramdan hemen sonra çıktık ve 20 kişilik ekiple İran’a geldik. Gıdadan medikale, turizmden ulaşımdan her sektörden kişiler bizimle İran’a geldi. Her sektörden kişiler var. Görüşmelerimiz çok iyi geçti. Üzerinde durduğumuz, ele aldığımız konular ciddiye alındı. Yıllardır çözülmeyen sorunları çözmeye yönelik görüşmelerimiz oldu” ifadelerini kullandı.

KANDAŞOĞLU: VAN’IN SORUNLARI BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ DEDİK

Kandaşoğlu, ziyaretlerde konuşulan konuları dile getirerek, “Bütün dünyada siyasi sorunlar var. İran’da buna rağmen ihracat, ithalat yapılıyor. Biz Van olarak İran ile yan yanayız, komşu ülkeyiz, insanlarımız her gün iç içe, her gün gidiş-gelişler var ama Van’ın ne ithalatı ithalat, ne ihracatı ihracat. Bu sorunların bir an önce çözüme kavuşması lazım dedik. Daha önce bu sorunları yazılı şekilde de bildirmiştik. Üniversiteler bizi destekledi, STK’lar bizi destekledi. Araçlarımız tek bir petrolden akaryakıt alabiliyordu, biz bu durumu konuştuk. Tüm petrollerden akaryakıt alınabilecek. Tüccar ve esnaflarımız günübirlik geçişlerde sıkıntılar yaşıyordu. Ciddi sıralar oluyordu. Bu durumu da konuştuk. Ciddi toplantılar, görüşmeler yaptık” diye aktardı.

Ölmüş çocuğun fotoğrafını kullandı, para topladı! Ölmüş çocuğun fotoğrafını kullandı, para topladı!

“VAN BU ZİYARETİN MEYVESİNİ YİYECEK”

Van’ın bu ziyaretin meyvesini yiyeceğini belirten Kandaşoğlu, “Bu görüşmelerimiz daha samimi, daha ciddi, birbirimize güvenerek konuştuğumuz görüşmeler oldu. Van’ın yaşadığı sorunlar için konuştuk. Net konuştuk. Birbirimize yakın olduğumuzu ama maalesef birbirimizden faydalanamadığımı, doğru dürüst ticaret yapamadığımızı konuştuk. Onlar da bize hak verdi. Birlikte daha güçlü işler yapalım diye konuştuk. Devrim niteliğinde bir ziyaret oldu. Van’ı ilgilendiren bütün konular için farklı farklı illere gittik. Çok ciddi çalışmalar yaptık. Van dönüşte bunun etkisini, faydasını görecek. Van bu ziyaretin her gün meyvesini yiyecek. Her gün bir sorun yaşanmayacak” dedi.

“KAPIKÖY’DEKİ GEÇİŞLERDE YAŞANAN SORUNLAR VE YIĞILMALAR KONUŞULDU”

Ziyaretle ilgili Şehrivan’a konuşan iş insanı Halil Tandoğan, ziyarette Van’ın sorunlarının konuşulduğunu aktararak şunları söyledi: “Biz Vatso olarak yaklaşık 20 kişi İran’a ziyaret programı düzenledik. Tek tek illeri gezdik. Van’ın İran’la olan ticaretimizin eksik kalan yanları, daha iyi olması için neler yapılması gerektiği konuşuldu. Kapıköy’deki geçişlerde yaşanan sorunlar ve yığılmalar konuşuldu. Bu sorunların çözüleceğine dair sözler alındı. İkili görüşmelerimiz oldu. Birçok iş insanı ile bir araya geldik. İş anlaşmaları yapıldı. İş bağlantıları olacak. Çok iyi karşılandık. Kapıda çiçeklerle karşılandık. Van’ın sorunları tartışıldı. İki ülke arasında köprü bağı kurmak için oraya gittik.”

Editör: Zenün Yeşil