ŞEHRİVAN HABER - Son yıllarda iklim değişikliği, kuraklık, kirlilik gibi türlü sorunlarla karşı karşıya kalan Van Gölü için tehlike çanları çalmaya devam ederken göldeki tek balık ile ilgili de endişe veren uyarılar yapılıyor.

Gölün kirliliği ve kuraklıkla birlikte Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefali (Van Balığı)'nın da soyunun tehlike altına gireceği konuşulurken gölde yaşayan balıkla ilgili şok bir açıklama geldi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nde yapılan çalışmalardan elde edilen verilerde Van Gölü'nde atık nedeniyle gölde yaşayan balıkların bağırsaklarında yüksek miktarda mikroplastik oluştuğu ve bu maddelerin de hem balık hem de balığı tüketenler açısından ciddi bir sorun oluşturabileceği açıklandı.

YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ataman Altuğ Atıcı öncülüğünde yine Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fazıl Şen ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Sepil’in yer aldığı bir projede çarpıcı bulgulara ulaşılırken Van Balığı'nın suda ciddi mikroplastik yuttuğu öğrenildi. Göldeki bu tehlike ile ilgili konuşan uzmanlar bu maddelerin balıkları tüketenler açısından da tehlike oluşturduğunu söyledi. Gölün bir çok bölgesinde atıklardan kaynaklı bu duruma rastanıldığı öğrenilirken bazı bölümlerde yüksek seviyede mikroplastik tespit edildiği de belirtildi.

Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti Askeri üstte patlama: 20 asker hayatını kaybetti
Kaynak: ŞEHRİVAN GAZETESİ