Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara'da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yılmaz, milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücretle ilgili kritik tarihi açıkladı. Yılmaz, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun mevzuat gereği 1 Aralık'ta çalışmalara başlayacağını duyurdu.

Yılmaz şunları söyledi: "Bu yıl asgari ücrete yüzde 114 zam yapıldı. Asgari ücret artışı, enflasyonun çok üzerinde oldu. Üstüne bir de asgari ücrete kadar olan ücretlere vergi muafiyeti getirildi. Bunun bütçeye maliyeti 500 milyar lira oldu.

Asgari ücret belirlenirken müzakereler, üçlü mekanizmayla yürütülüyor. Sadece kamunun perspektifi, zammı belirlemekte yetmez. İşçi, işveren tarafları da var. Sosyal diyalog mekanizması yürütülmeden perspektif belirtmek doğru olmaz. İşverenler de işletmelerin devamlılığı, kayıtdışılığın önlenmesi gibi yaklaşımlarla masada olacaktır. Tarafların söyleyeceklerini görelim."

MEVCUT ASGARİ ÜCRET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret 1 Temmuz itibarıyla net 11 bin 402 liraya yükseltilmişti. Asgari ücret desteği ise 500 lira olmuştu.

ASGARİ ÜCRETİN NE KADAR OLACAĞI TAHMİN EDİLİYOR?

Asgari Ücret zammında henüz resmi bir açıklama yok, beklenti yüzde 40 - 50 aralığında olacağı yönünde. Bu da sadece enflasyon hesabıyla bile kaybın telafisi için yeni yılda asgari ücretin en az 15 bin 700 liraya çıkarılması gerektiği anlamına geliyor. Dolayısıyla masada enflasyon hesabı dikkate alınacağı için asgari ücret pazarlığının en az 15 bin 700 liradan başlaması bekleniyor.

YAPAY ZEKAYA ASGARİ ÜCRET VE EMEKLİ MAAŞINI SORDUK!

Asgari ücretin ve emekli maaşının konuşulacağı toplantıya birkaç gün kala vatandaşın gözleri belirlenecek tutarda. Herkes 2024 yılı için belirlenecek yeni tutarları merak ederken biz de Haber7 Teknoloji ekibi olarak yapay zekaya konuyla ilgili sorular sorduk.

Bugün faiz kararı açıklanıyor! Bugün faiz kararı açıklanıyor!

OpenAI'ın GPT-4 modelini kullanan Microsoft Bing'e ve Google'ın yapay zeka programı olan Google Bard'a sorduğumuz sorularda iki modelin de hem asgari ücret hem de emekli maaşı zamları ile ilgili tahminleri farklı yönde oldu. 

İLK OLARAK BİR ÖNCEKİ ASGARİ ÜCRETİ BAZ ALARAK SORUMUZU CEVAPLADI

GPT-4 modelini kullanan Microsoft Bing'e asgari ücretin ne kadar olacağını sorduğumuzda, asgari ücrete son yapılan yüzde 34'lük zammını baz alarak tahminde yürüttü ve asgari ücretin 2024 yılı için 15 bin 279 lira olacağını belirtti.

KENDİ TAHMİNİNE GÖRE ASGARİ ÜCRET 16 BİN TL OLACAK!

2024 yılı için en düşük emekli maaşının ne kadar olacağını da sorduk. Yapay zeka enflasyonun yüzde 65'ten fazla olacağını düşünüyor. Yapay zeka 2024 yılında enflasyonun yüzde 65'ten fazla olacağını düşünüyor bu nedenle en düşük emekli maaşının 10 bin TL'nin üzerinde olacağını belirtti.

GOOGLE BARD İSE DAHA KAPSAMLI BİR TAHMİNDE BULUNDU

Google Bard 2024 için en düşük asgari ücretin 16 bin 500 TL olacağını söyledi. Google'ın yapay zeka modeli en düşük emekli maaşının ise 9 bin TL, en yüksek emekli maaşın ise 11 bin olacağını söyledi.

Kaynak: HABER7.COM