Van'ın Kurubaş Mahallesi'nde yaşayan çiftçi Direk, komşularının diktiği ağaçlar nedeniyle geçimini sağladığı tarlasına ulaşamayınca çareyi Trabzon'da gördüğü teleferik sistemini bahçesine kurmakta buldu. 7 çocuk babası Direk, önceleri bir saatte gittiği tarlasına 6 yıl önce kurduğu teleferik sayesinde 40 saniyede ulaşıyor.

 

UZUN BİR SÜRE DENEME AŞAMASINDAN GEÇTİ

Çiftçi Direk, ev ile tarla arasındaki mesafenin uzak olduğunu, komşularının diktiği ağaçlar nedeniyle ulaşım zorluğu çektiğini anlattı. Direk, çareyi, Trabzon'da gördüğü teleferik sistemini bahçesinde kurmakta bulduğunu belirterek, şöyle dedi: "Yıllardır kullandığımız yolu komşularımız ağaç dikerek kapattı. Bu nedenle ben de teleferik sistemi kurmaya karar verdim. Daha önce bir seyahatim sırasında Trabzon'da vatandaşların teleferik kullandıklarına şahit olmuştum. O günden bu yana teleferik fikri hep aklımdaydı. Daha sonra tarlaya giden yolumun da kapatılmasıyla bu fikri uygulamaya koydum ve teleferik yaptım. Teleferiği kurmak için çok uğraştım. İlk olarak İzmir'de bu işle uğraşan biriyle konuştum çok para istedi. Daha sonra Trabzon'daki arkadaşım vasıtasıyla Rize'den buraya teleferik ustası getirdik. Önce teleferik için proje çizdik. Daha sonra ev ile tarlada teleferik için kolon diktik. Uzun süre bir deneme aşaması oldu. Yaklaşık 10 gün çocuklarımla durmadan çalıştık."

 

“İLERLEYEN ZAMANDA BURAYA BİR RESTORAN AÇMAYI PLANLIYORUM”

Komşularının teleferiği gördüğünde çok şaşırdığını ifade eden Direk, “Teleferiği ilk yaptığım dönemlerde herkes garipsedi. Merak eden herkes gelip bakmak istedi. Birçoğu hayatlarında ilk defa teleferik gördü. Ne olduklarını bile bilmiyorlardı. Ben sürekli binince komşularım da duruma alıştı. Eskiden 4 kilometre dolaştıktan sonra tarlaya ulaşıyordum şimdi ise teleferikle 40 saniyede tarlama gidiyorum. Yine kendi imkânlarımla su taşıdığım tarlamda meyve ağaçları ve her türlü sebze ektim. İlerleyen zamanda buraya bir restoran açmayı planlıyorum. Turistik bir mekân kurmayı düşünüyorum.” Diye belirtti.

 

Direk'in eşi Necmiye Direk de teleferik fikrine ilk başta karşı çıktığını ve tehlikeli bulduğunu belirterek, “Daha önce buralarda hiç teleferik görmemiştik. Bu nedenle karşı çıktım. Eskiden uzun yolu gelmek çok yorucuydu ama şimdi 40 saniyede tarlamıza ulaşıyoruz. Mutfak için sebze lazım olduğunda hemen teleferikle tarlaya geliyoruz. Çok kolay oluyor, bu nedenle çok mutluyuz. Van’ımızı çok seviyoruz ancak sahipsiz olduğu için yeterince güzel şeylerle gündemde olmuyor. Eşimin böyle güzel bir çalışma yaptığı için onunla gurur duyuyorum. Eşim çok çalışkan.” Dedi.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: MERAL YILDIZ – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim