Haber-Yorum: Önder ALTINAL


Bu sorumlulukların artması ve yasanın gelmesi ile birlikte elbette ki vatandaşın beklentileri de çok fazla oldu. Beklentiyi yükselten vatandaşların beklenti içindeyken çöp konusundaki duyarsızlığı ise şu sıralar çöp toplamaktan başka bir şey yapmayan belediyelerin durumu kadar önemli bir tartışma konusu...

Özellikle seçimin hemen ardında gerek büyükşehirde gerekse de ilçe belediyelerinde başlatılan çöp toplama kampanyaları dikkat çekmişti. Ancak yine de bazı ilçelerde toplanmayan çöpler tepkilere neden olmuştu. Hal böyle olunca da insanlar “Bizi bu belediyeler mi yönetecekler? Daha çöp toplayamıyorlar” demeye başladı. Ancak yeni kurulma aşamasında olunduğu için sadece çöp toplama konuları ile ilgilenen belediyelerin bu işteki payının yanı sıra vatandaş da çöp konusunda pek duyarlı görünmüyor. Özellikle akşam saatlerinden sonra iş yerlerinden çıkanlar ve cadde üzerlerinde sitelerde oturanlar vatandaşların çöplerini paketlemeden ulu orta caddeye atmaları sorunlara neden oluyor. Evet, çöp toplamayan belediyeler elbette ki suçsuz değiller. Ancak vatandaşında çöpleri bir poşete koymadan yol kenarına dökmesi de pek takdir edilir ve savunulur bir davranış değil.

ŞARTLAR ZORLAŞTIRILMAYA DEVAM EDİYOR

Geçtiğimiz Ramazan ayında yine bu konuyla karşı karşıya kalmış ve bir çöpçünün anlatımı ile bu konuyu değerlendirmiş ve gazetemizde yer vermiştik. Abdullah Amca adlı bir temizlik işçisinin ne zorluklara çalıştıklarını ve ayrıca çöplerin atılması konusunda ‘Şartları zorlaştırmayalım!’ başlığı altında haberimizi sizlere sunmuştuk. O haberde Abdullah amca çöp konusunda şunlara değinilmişti: “Abdullah Amca’nın en büyük dileği ise vatandaşların ve esnafların daha duyarlı bir hale gelmesi. Toplumun tüm kesiminin Van’ın geleceği için temiz bir çevre ortamını sağlaması gerektiğini isteyen Abdullah Amca bu ufak ve önemsenmeyen sorunların aslında çok şey ifade ettiği düşüncesinde.” Hal böyleyken Ramazan ayı geçti, Ramazan bayramı geçti günler ve haftalar geçti ama alışkanlıklar halen değişmiş değil. Bir çöp poşeti ile çöpleri dağıtmadan yol kenarlarına ya da çöp alanlarına bırakılarak deyim yerindeyse “Şartları Zorlaştırmadan” çöpleri dökmek varken, gerek akşam saatlerinde çalışan belediye işçilerine, esnafın deyişiyle çöpçülere eziyet etmenin anlamı nedir?

BELEDİYE YIKASIN BİZE NE!

Tüm bunların yanı sıra yine aynı şekilde çöp sorunu ile ilgili gazetemizde bir habere daha yer vermiştik. Şehir merkezindeki çöp bidonlarının toplanması bir anda tüm dikkatleri üzerine çekmiş ve merak konusu olmuştu. Ancak yetkililerden aldığımız bilgiler doğrultusunda bidonların yıkanması için toplandığına anlamıştık. Bunun üzerine bizlerde “Belediye çöp bidonlarını topladı, yıkadı ve yeniden yerlerine bıraktı” demiştik. Peki, bu konuya nereden geldik. Bildiğiniz üzere belediyenin bidonları koku vermesinden dolayı toplayıp yıkadığını yazmıştık. İşte bu yüzden her akşam poşetsiz bir şekilde dışarıya atılan o çöpler bu şekilde rahatsız edici kokular ortaya çıkarıyor. Özelliklede bir restorandın ya da bir manavın çöpleri açık bir şekilde atması vahim kokulara neden oluyor. Hal böyle olunca belediyede o çöp bidonlarından gelen kokular için o bidonları yıkattırıyor. Bu elbette ki yapılması gerekilen bir şey o bidonların yıkanması yanlış değil. Ancak vatandaşın rahata alışması ve çöp konusundaki bu pervasızca davranışları büyük sorunlar ortaya koyuyor. Başta bizde olmak üzere sergilediğimiz bu davranış belediye yapsın, temizlesin, yıkasın bize ne anlamına geliyor. Hepimizin bu konuda üzerine düşeni yapması gerekiyor.

BİR ÇÖP POŞETİ ALMAK BU KADAR MI ZOR?

Sergilenen daha doğrusu yeri geldiğinde bizim, hepimizin sergilediği bu davranış içler acısı bir davranıştır. Biz eğer ki bir çöp poşeti alıp çöplerimizi çöp poşeti ile toplu bir şekilde kapının önüne bırakmıyorsak bu bir acizliktir hatta 1 lira olan çöp poşetini alamamak tam bir rezilliktir. Ha eğer ki ciddi anlamda çöp poşeti alamama durumumuz varsa o zaman belediyelerimizden rica ederim bize çöp poşetleri versinler. Ama şuna da inanıyorum ki 1 liralık bir çöp poşeti alamamak bu kadar zor olmamalı. O çöpleri dışarıya o şekilde bıraktığınız zaman veya bıraktığımız zaman biraz olsun düşünmemiz gerekiyor. Gece sabahlara kadar o çöp toplayan emekçileri düşünmemiz gerekiyor. Her gece yeri geldiğinde ellerinde eldiven olmadan o çöpleri topladıkları zaman içimizin acıması gerekiyor. Tüm bunların yanı sıra hadi o insanları düşünmüyoruz bari kendimizi düşünelim gece o vakitlerde eve gittiğimiz zaman o çöp kokusunu neden alalım? Ya da tüm bunları yapıyorsak o zaman tüm bu yaptıklarımızın yanı sıra, bu düşüncesizliğimiz yanında birileri suçlamayalım. Atalarımızın dediği gibi ‘Her şeyi devletten beklemeyelim.’

Editör: TE Bilisim