Ardahan lezzetlerinin sergilendiği Lezzet-i Kür Restoran’da tulum peyniri, telli peynir, koloti peyniri, küflü peynir, tam yağlı peynir, az yağlı peynir, eski kaşar, gravyer peynir, civil peyniri, tulum peyniri, karın kaymağı peyniri, küp peyniri, salamura, çeçil peyniri, çökelek, lor, rokfor peyniri, yeşil peynir gibi tam 15 çeşit Ardahan yöresine has peynir çeşitleri kahvaltıda sunuluyor. Sadece peynir çeşitleri değil Ardahan ve ilçelerinde yaşayan Kafkas arılarından elde edilen bal da görücüye çıkıyor. Bilim insanlarının alternatif tıp diye bahsettikleri kuşburnu ve bazı şifalı bitkiler de masayı süsleyen lezzetler arasında yerini almış durumda.

Ardahan denince akla ilk gelen ürünlerden biri de kaz ve kaz yumurtası. Rus işgali yıllarında bölgeye yerleştirilen Malakan'dan (Rus halkı) bölgeye geçen kaz, artık Ardahan’ın vazgeçilmezleri arasında kendine yer bulmuş durumda. Hem çevirmesi hem de fırına verilerek yapılan kaz, yöresel lezzetler arasından kendini yurtdışında pazarlamayı başarabilen ürünler arasında ilk sırada. Kurutularak ve dondurularak uzun süre muhafaza edilebilen kaz, yurtiçi ve yurtdışında kazseverlere kargoyla çok rahat ulaştırabiliyor. Ardahan’da kısa bir tur atanların gözlerine hemen ilk çarpacak nesnelerden biri olan kazın yumurtası da kendisi kadar değerli. Kaz yumurtası diğer yumurtalara oranla daha büyük ve besin olarak daha zengin. Ardahan’ın her köşesinde kolayca ulaşılabilen kaz yumurtası sofraların vazgeçilmezleri arasında.

Sabah kahvaltısında Lezzet-i Kür’de 'Meşhur Ardahan Kahvaltısı' sınırsız sunuluyor. Adından anlaşılacağı gibi Lezzet-i Kür, menderesler çizerek akan ve iki ülkenin sınırlarını aşarak Hazar Gölü’ne dökülen ve de adına yüzlerce destan ve menkıbe yazılan Kür Nehri’nin tam kıyısında. Kür Nehri şu an yaban ördeklerine ve turnalara ev sahipliği yapıyor. Meşhur Ardahan kahvaltısı yapmaya gelen herkesi selamlayan turnalar nehre ve adını verdiği restorana ayrı bir renk katıyor.

Editör: TE Bilisim