Sıcak hava ve güneşi gören vatandaşlar, bir cadde ve sokak aralarındaki kahvelerin önlerine konulan masalarda, dışarda çay içmenin keyfini çıkarırken diğer taraftan parklarda sıcak havanın ve güneşin keyfini çıkarıyor.

Geçtiğimiz haftalar içerisinde aşırı soğuklardan dolayı birçok akarsu ve gölün donduğu Van'da, son bir haftadır bahar havası yaşanıyor. Van'da güneşi gören vatandaşlar kendilerini sokaklara, bahçe ve parklara attı. Birçok vatandaş sokak aralarındaki kahvelerde dışarıda çay içerek Güneşli günlerin ve sıcak havanın keyfini çıkardı. Meteoroloji yetkilileri, bu mevsimde sıfır derecelerde seyretmesi gereken hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 6 ile 7 derece üstünde olduğunu ve hafta boyunca böyle devam edeceğini açıkladı.

İLK CEMRE DÜŞTÜ

Van’da bir yandan yaşanan bahar havası yüzleri güldürürken diğer yandan ise baharın habercilerinden olan ilk cemre havaya düştü. Dün itibariyle havaya düşen cemre ne anlama geliyor hangi tarihlerde düşüyor? İşte tüm bunların açıklaması: “Cemre, ilkbaharın gelişi ile birlikte önce havada, sonra suda, en son olarak da toprakta yaşanması beklenen sıcaklık artışlarını belirtmek için kullanılan bir tabirdir. Arapça kökenli bir kelime olan "Cemre", "Kor Ateş" manasına geldiğinden bir kor ateşin sıcaklığının (yani baharın gelişiyle birlikte dünyaya daha kuvvetli gelen güneş ışınlarının) hava, su ve toprağa etki etmesiyle ısınmanın gerçekleşmesi kastedilir. Bu etki için "düşmek" fiili kullanılagelmiştir. Dolayısıyla "Cemre düştü mü?", "Cemre düştü!" gibi benzetmeler halkımız arasında yaygındır. Cemrenin havaya düştüğü tarihler 19-20 Şubat, suya düştüğü tarihler 26-27 Şubat, toprağa düştüğü tarihler ise 5-6 Mart olarak kabul edilir.”


Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim