Gevaş Bal Üreticileri Birliği Başkanı Fırat Çenberlitaş, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'ndeki arıcılar, ilkbahar ve sonbahar mevsiminde arılarını arı kuşuna kaptırdığını ifade ederek, "Arı kuşu sorunu, sadece arıcıları değil, bölge ekonomisini de etkileyen bir sorundur" dedi.

Konu ile ilgili bilgi veren Gevaş Bal Üreticileri Birliği Başkanı Fırat Çenberlitaş, "Bölge arıcılarının en büyük korkusu arı kuşudur. Arı kuşu, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkıyor. Bu mevsimde arıcılar, arılarını arı kuşuna kaptırıyor. Her kovanda üretim yüzde 30 oranında düşüyor. Yani her arıcı, arılarının yüzde 30'unu arı kuşuna kaptırdı. Şu anda sadece Gevaş'ta değil, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun bir sorunu bu. Bölgedeki üniversitelerin bu konuya el atmasını talep ediyoruz" dedi.

Van ilinde 90 bin arı kovanının mevcut olduğunu belirten Çenberlitaş, "Arıcılıktan 600 aile geçimini sağlıyor. Bölgemiz, arıcılığın yapılabileceği en uygun yer. Ayrıca kaliteli ve organik bal konusunda da ilimiz, ülkede sayılı illerden birisi. Burada üretilip dışarıya satılan bal miktarı oldukça fazladır. Ancak arı kuşu sorunu, birçok arıcıyı zor durumda bırakmıştır. Bunun çözülmesi lazım. Bu sorun sadece arıcıların değil, dolaylı yönden bakıldığında bölge ekonomisini de etkileyen bir sorundur" şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilisim