Ramazan’ın gelmesiyle yine gündeme gelen pide ve ekmek fiyatları, Van’da yeniden halk ekmek uygulamasının başlatılmasını gündeme getirdi. Kentte yaşayan yoksul vatandaşların büyük bölümü halen bir sonraki gün bayat ekmekleri evine alıp götürürken, Van Büyükşehir Belediyesi’nin bu noktada devreye girmesi de yeniden dillendirilmeye başladı. Vatandaş Büyükşehir Belediyesi’nden sosyal belediyecilik anlamında bu noktada bir adım beklerken, halk da ekmeği en çok bu kesim için istiyor. Bu ekmeğin gerekliliğini ise en çok; “Van’da ucuz diye sabahın erken saatlerinde uyanıp gidip bayat ekmek alan kişiler tanıyorum. Sırf evlerine cebindeki paraya göre ekmek sokmak için yapıyorlar bunu. Hiçbir şey için olmasa bile en azından sabah ayazında uykudan uyanan o gözler için halk ekmek dediğimiz uygulama Van’da başlatılmalıdır.” cümlesi özetliyor.

Ömer Faruk TOKTAŞ-Şehrivan ÖZEL

Ramazan’ın gelmesiyle yine gündeme gelen pide ve ekmek fiyatları, Van’da yeniden halk ekmek uygulamasının başlatılmasını gündeme getirdi. Kentte yaşayan yoksul vatandaşların büyük bölümü halen bir sonraki gün bayat ekmekleri evine alıp götürürken, Van Büyükşehir Belediyesi’nin bu noktada devreye girmesi de yeniden dillendirilmeye başladı. Vatandaş Büyükşehir Belediyesi’nden sosyal belediyecilik anlamında bu noktada bir adım beklerken, halk da ekmeği en çok bu kesim için istiyor. Şehrivan Gazetesi olarak Türkiye’nin batı illeri başta olmak üzere birçok bölgesinde uygulanan halk ekmek uygulamasının Van’a getirilmesi konusunda halkın görüşlerini aldık. Uygulama il ve ilçe belediyelerinin kendi bünyesinde oluşturduğu fırınlar tarafından ekmek üretilmesi ve satışının diğer ekmeklere oranla daha cüzi bir ücrete yapılması ile oluşuyor. Yoksul kesim için bir ilaç niteliğinde, çeşitli ekmek çeşitleri ile birlikte ise bir çok hastaya derman olacak bu uygulama için Van Büyükşehir Belediyesi’nin bir adım atması bekleniyor. Vatandaşlar büyük çoğunlukta halk ekmek uygulamasının Van’a kazanç sağlayacağını ve uygulamanın ilimize gelmesi ile yeni iş alanlarının oluşacağını düşünüyor. Can Erkek Kuaförü Yetkilisi Salih Kuşçu daha önce İstanbul’a birçok kez gittiğini ve bu uygulamanın Van’da olmasının birçok getiri sağlayacağını belirtti. Kuşçu “Halk ekmek uygulaması Van’a gelince bunun fırınından satım aşamasına kadar birçok yerde çalışmaları için elemanlar alınacak. Yani halk ekmek Van’a gelince hem yeni iş imkânları oluşacak hem de Van adına bir yenilik daha gelecek.” ifadelerini kullandı. Moda Kuyumculuk yetkilisi Nazım Aydın ise halk ekmek uygulamasından elde edilecek kazancın birçok alanda değerlendirilebileceğini belirterek “Belediye’mizin Van’ın refahı için durmadan mücadele ettiğine inanıyorum. Bizim bu önerilerimize de kulak vereceklerinden eminim.” dedi. Son olarak ise çiftçilik ile uğraşan Yunus Ebik bütçelerine uygun olduğu için birçok insanın sabahın erken saatlerinde kalkıp bayat ekmek aldığını belirterek “Hiç bir şey için olmasa bile en azından sabah ayazında uykudan uyanan o gözler için halk ekmek dediğimiz uygulama Van’da başlatılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

KUŞÇU: ‘BU EKMEK İÇİN KUYRUKLAR OLUŞABİLİR’

Can Erkek Kuaförü Yetkilisi Salih Kuşçu “Daha önce İstanbul’a birçok kez gittim. Halk ekmek ile ilk olarak orada tanıştım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kendi bünyesinde oluşturduğu fırınlar tarafından bu ekmeğin üretimini yapıp diğer ekmeklere nazaran daha makul bir fiyata satıyordu. Satışlarda yine belediyenin kendisi tarafından görevlendirdiği ufak büfelerde yapılıyordu. Vatandaş da büyük bir rağbet gösteriyordu bu ekmeğe. Bazen düşünüyordum ‘Acaba bu uygulama Van’da olsa neler değişir ve nasıl bir hava oluşur?’ Diye. Gerçekten Van’da halk ekmeği üretilmesi hiçbir şey kaybettirmez fakat büyük kazançlar sağlatır. Halk ekmeği için büfeler önünde belki de kuyruklar oluşacak. Üstelik halk ekmek uygulaması Van’a gelince bunun fırınından satım aşamasına kadar birçok yerde çalışmaları için elemanlar alınacak. Yani halk ekmek Van’a gelince hem yeni iş imkânları oluşacak hem de Van adına bir yenilik daha gelecek. Bu yüzden halk ekmeğin Van’da olmasını isterim. İnşallah Ramazan Ayı sağlam birlik ve beraberlikleri kendi yanında getirecektir. Bu ay bolluk, bereket ve ihsan ayıdır. Bu ay dayanışma ve zenginin fakirin halini anlayacağı bir aydır. Umarım bu seneki Ramazan Ayı da bu duygular eşliğinde birlik havasında geçer.”ifadelerini kullandı.

AYDIN: ‘BELEDİYEMİZ YETERLİ KAPASİTEYE SAHİP’

Van Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir uygulamayı Van’a getirebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirten Moda Kuyumculuk Yetkilisi Nazım Aydın “Halk ekmek uygulaması Batı’da ki birçok belediyenin uyguladığı bir uygulamadır. Van’da da uygulanırsa inanıyorum büyük getiriler kazandırır. Zaten bir il eğer ilerleme kaydetmek istiyorsa bu tür küçük adımlar atarak gelişir. Çok sevdiğim bir söz var memleketimiz için. ‘Van güzel daha da güzel olacak.’ Eğer daha güzel bir Van istiyorsak yeni uygulamalar oluşturmalıyız. Bu uygulamalar mütevazı uygulamalar da olsa çok şey kazandırır ilimize. Halk ekmekten elde edilecek olan kazanç da belediyeler tarafından birçok alanda kullanılabilir. Bu yüzden halk ekmek Van’da olmalıdır. Van diğer illerin yaptığı şeyleri yapabileceğini göstermelidir. Belediye’mizin Van’ın refahı için durmadan mücadele ettiğine inanıyorum. Bizim bu önerilerimize de kulak vereceklerinden eminim. Sonuçta Van’ın geleceğini olumlu etkileyecek adımlar oluşturulduktan sonra bu adımları kimin attırdığı ya da atacağı çok önem arz etmez.” Gibi ifadeler kullandı. EBİK: ‘HİÇ

OLMAZSA ONLAR İÇİN GELSİN’

Bütçesi kısıtlı olan vatandaşların sabahın erken saatlerinde bayat ekmek almak için bakkallara gittiğini ve halk ekmek uygulamasının bu yüzden faydalı olacağını belirten Çiftçi Yunus Ebik “Halk ekmek uygulamasına karşı yabancı olduğumu belirtmek istiyorum. Ama belediyeler tarafından üretilen bir ekmeğin söz konusu olduğunun da farkındayım. Bizim belediyemiz bu gibi bir uygulamayı yapabilecek kapasitedir. Bu uygulama Van’a getirilirse ekmeğin üretiminden satımına kadar birçok alanda çalıştırılmak üzere işçi alımı yapılır böylece işsizlik sorununa bir nebze de olsa çözüm getirilmiş olur. Üstelik Van’da ucuz diye sabahın erken saatlerinde uyanıp gidip bayat ekmek alan kişiler tanıyorum. Sırf evlerine cebindeki paraya göre ekmek sokmak için yapıyorlar bunu. Üstelik aldıkları ve tamah ettikleri ekmek satılamayıp elde kalan bayat ekmeklerdir. Düşünsenize bu ekmek gelse onlar da normal vatandaşlar gibi herkes için standart olan bir saatte uykularından uyanıp hor görülmeden sıcak ekmek alabilecekler. Hiçbir şey için olmasa bile en azından sabah ayazında uykudan uyanan o gözler için halk ekmek dediğimiz uygulama Van’da başlatılmalıdır. Belediyemiz daha önce de belirttiğim gibi bu uygulamayı başlatacak ve yürütecek kapasiteye sahiptir.” Diyerek sözlerini noktaladı.

ÇÖLYAK HASTALARI DA UNUTULMASIN!

Konu ile ilgili görüş bildiren Murat Yılmaz ise; “Halk uygulaması ekmeğin fiyatının 1 TL’ye yaklaştığı şu sıralar fazlasıyla şart oldu. Şu gerçek ki herkes evine giderken ekmeğini öyle rahatlıkla alamıyor. Biz ekmek alıyoruz diye herkesi de öyle biliyoruz ama durum yoksul vatandalar açısından daha farklı. Halk ekmek bu noktada ciddi bir rahatlık sağlayacak. Belediye varsa yoksul için de vardır. Haliyle önceliklerden biri bu uygulamadır. Üstelik Batı’da halk ekmek olayı çoktan aşılmış. Örneğin buğday ürünleri tüketemeyen çölyak hastaları için de bu halk ekmekten özel ekmekler çıkarılabilir. Van’da da sayısı oldukça fazla olan çölyak hastaları da bu noktada kendilerine ekmek çıkarabilecek bir fırın bekliyor. Olmayınca da Ankara, İstanbul’dan ekmek istiyor. Eğer sosyal belediyecilik diyorsak, buradan başlanabilir.”

Editör: TE Bilisim