Ömer TOKTAŞ - Önder ALTINAL / Şehrivan ÖZEL


 

Her bayram olduğu gibi bu bayramda vatandaşlar alışveriş amaçlı birçok esnafın kapısını çaldı. Giyim sektöründen gıda sektörüne birçok alanda canlılığın oluştuğu bayram telaşının sona ermesi ile birlikte piyasada ki canlılık da sona erdi. Bayramlarda adeta bir gelenek haline gelen alışverişlerin adresi esnaflar bu alışverişlerin son durumunu Şehrivan’a anlattı. Bu bayram ki satışlarının ve beklentilerinin normalin altında olduğunu belirten esnaflar bayram ile birlikte gelen hareketliliğin geçici bir canlılık olduğunu ve büyük mağazaların satış politikalarının küçük esnafı gölgede bıraktığını belirttiler.

ADIYAMAN: SATIŞLAR PARALEL GİDİYOR

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ambar Giyim Yetkilisi Erol Adıyaman “Piyasa bu bayram arifesinde gerçekten kalabalıktı. Diğer bayramlara oranla yoğunluk tabi biraz daha azdı. İnsanlar artık bayramlarda tatillere çıkıyor. Bu sene vatandaşlar önceki bayram arifelerinde olan yoğunluktan ders alıp işlerini son güne bırakmamışlardı buda bizim iş yerlerimizde ki yoğunluğu bir nebze azaltmıştı. Bizim satışlarımızda bu bayram diğer bayramlarla paralel gidiyor. Biz bayramda kampanyalardan ziyade müşteriyi tatmin edecek indirimler yaptık. Bu indirimler ile birlikte bizim iş yerlerimize olan rağbet de arttı tabi ki. Her esnafın bayramdan bir beklentisi vardır. Her ne kadar bayram alışverişleri beklentilerimizi tam anlamı ile karşılamasa da bir nebze olsun tatmin olduk.” İfadelerini kullandı.

KARABACAK: DURGUNLUĞUN SEBEBİ İŞSİZLİK!

Piyasada ki durgunluğu işsizliğe bağlayan Hardeys Giyim Yetkilisi Müslüm Karabacak “Bayramda tüm esnaflarda olan bir durgunluk vardı. Sadece biz giyim mağazaları değil çoğu esnaf bayramda beklediklerini alamadı. Piyasada kötü bir para akışı, aslında hiç para akışı yoktu. Ben bu bayram ki satışlarımıza bakarak rahatlıkla söyleyebilirim ki çoğu baba çocuklarını doğru düzgün giydiremedi. Bu durgunluğun sebebini de işsizliğe bağlıyorum. Eğer yaşadığınız ilde işçi alımları yerine işçi çıkarmalar söz konusu ise tabi ki piyasalar duracaktır. Öyle de oldu. Biz büyük mağazalar gibi değiliz belli başlı bir müşteri kitlemiz var onlar olmayınca da iş yapamıyoruz.” Dedi.

İÇEN: HÜKÜMET SADECE SİYASET YAPIYOR

Bayramda ki bu canlılığın bir gelenek haline geldiğini vurgulayan Kare Giyim Yetkilisi Sinan İçen “Bayramda satışlarımızın kötü geçtiğini söyleyemeyiz. Bu bayramların aslında geleneksel bir yanıdır. Bayramda ihtiyacı olanda olmayan da evine bir şeyler sokuyor ve böylece satış piyasası bir hareketlilik kazanıyor. Bunun yanında bahsettiğim bu hareketliliğin geçici bir hareketlilik olduğunu da belirtmek isterim. Bayram dönemlerinde esnafın durumu zaten hep böyledir. Ben bayramların bile istenilen canlılıkta geçmemesinin şimdi ki hükümetten kaynaklandığını düşünüyorum. Çünkü ülkemizin başında siyasetten başka bir şey yapmayan bir hükümet var.” diyerek ekledi.

BEYAZIT: BÜYÜK MAĞAZALAR İŞLERİ AZALTIYOR

İş yerlerinin çoğalması ile birlikte kişi başına düşen payın azaldığını belirten Expo Spor Yetkilisi Şaban Beyazıt “Aslında bu bayram önceki bayramlara oranla biraz daha durgundu fakat çok şükür demeliyiz. Önceki bayramlara oranla satışların düşmesini de çoğalan iş yerlerine bağlıyorum. Ben iş yerimi 8 yıl önce açmıştım. O zamandan beridir burada hizmet veriyorum vatandaşlara. Bu süreç içerisinde benim iş yerim gibi birçok yer açıldı. Buda pastadan kişilere düşen payın azalmasına sebep oldu. Buda haklı bir azalmadır. Sonuçta herkes kendi ekmeğini kazanıyor. Bununla birlikte büyük mağazalarda bizim işlerimizde ki azalmanın bir sebebidir. Sonuçta biz kıyafetleri üretmiyor, toptan satın alıp perakende satıyoruz. Çok büyük kampanyalar yapamıyoruz. Ama fabrika mağazaları indirim yapınca müşteriler oraya koşuyor.” İfadelerini kullandı.

ŞEKER: DÜŞÜŞ KURBAN BAYRAMINA KADAR SÜRECEK

Piyasada Kurban Bayramı’na kadar bir durgunluk yaşanacağını belirten Metin Şeker “Diğer bayramlara nazaran bu bayram piyasamızda ciddi bir düşüklük vardı. Pek tatmin edici bir bayram geçirdiğimiz söylenemez. Bunun sadece Van için geçerli olduğunu söylemek aslında yanlış olur. Çünkü ülke genelinde olan bir düşüş olduğunu zannediyorum bu bayramda. Sonuç itibari ile de elde edebildiğimiz kadar bir satış ile bu bayramı geride bıraktık. Doğal olarak bayramdan sonraki bu dönemde daha da bir düşüş gözlenecek. Kurban Bayramı’na kadar da piyasanın bir durgunluk içerisinde işleyeceğini de söyleyebilirim.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim