Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrah Op. Dr. Muzaffer Önder Öner ve Op. Dr. Mehmet Kadir Bartın, Türkiye’de sayılı merkezde gerçekleşen ameliyatın Van’da yapılmasının, hastanenin sağlık alanında bölgenin en önemli sağlık merkezlerinden biri olduğunun göstergesi olduğunu belirtti. Öner, “Daha önce sayılı merkezlerde yapılan kapalı yöntemle tüp mide ameliyatını (Laparaskopik sleeve gastrektomi) artık ilimizde de yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu ameliyat ile artık Van’da obez (şişman) hasta kalmayacak” dedi.

Ameliyat yeri belli olmadan yapılan operasyonun kısa bir süre içinde şişmanlığı sona erdireceğini ifade eden Dr. Önen, “Ameliyat kapalı yöntemle midenin tüp haline getirilmesi için yüzde 80’inin alınması suretiyle gerçekleştiriliyor. Bu ameliyat çok kısa sürede kilo kaybına neden olacak, hastanın yaşam kalitesini artırıp sağlıklı bir hayat sürmesini sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Obez olan hastalarda, obeziteye bağlı olarak diyabet, kalp hastalığı, damar tıkanıklıkları ve nefes darlığı gibi rahatsızlıkların ortaya çıkabildiğini dile getiren Öner, “Bu yandaş hastalıklardan dolayı hastaların sosyal yaşantıları ciddi anlamda etkilenmektedir. Bundan dolayı daha önce çok farklı yöntemler denenmiş olup ciddi başarı sağlanamamıştır” şeklinde konuştu. Daha önceleri ekonomik düzeyi üst seviyede olan hastaların zayıflamak için bu yöntemin uygulandığı merkezlere gittiğinin altını çizen Öner, bu zaruri ihtiyacın hastane hekimlerince yapılıyor olmasının bölge halkı için büyük bir nimet olduğunu sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim