Bitlis Valiliği, kaymakamlık, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün girişimleri sonucu tescillenerek, yurt içi ve dışında satışa sunulan Adilcevaz cevizi, hasat döneminde büyük ilgi görüyor.

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selami Savaş, AA muhabirine, taneyle de satılan Adilcevaz cevizinin büyük rağbet gördüğünü anlattı.

Cevizin tane ağırlığının 18 ile 25 gram arasında değiştiğini belirten Savaş, şöyle konuştu.

"İç randımanı yüzde 60'tır. İçi beyaz, kabuğu ise incedir. Cevizin içi, kabuğundan kolay şekilde ayrılır. Kabuğu pürüzsüz, meyve verimi yüksektir. Cevizimiz hastalıklara karşı dayanıklıdır. Adilcevaz cevizi protein, yağ ve karbonhidrat anlamında zengindir. Bu bakımdan büyük rağbet gören ceviz taneyle de satılır. Piyasadaki normal cevizlerin kilosu 10 ile 12 liraya satılırken, Adilcevaz cevizi kaliteli olduğu için 25 ile 30 liradan alıcı buluyor. Cevizlerimiz özellikle hediyelik olarak gönderiliyor."

Aşılı ceviz fidanı üretimi için valilik ve il özel idaresi kaynaklarıyla 540 metrekare sera kurduklarını dile getiren Savaş, Adilcevaz cevizinin üretimini yaygınlaştırmak için bu serada yaklaşık 6 bin fidan yetiştirildiğini kaydetti.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı imkanlarıyla Bahçedere köyünde aşılı ceviz fidanı üretmek için 480 metrekare alana sera kurulduğunu ifade eden Savaş, "Bu serada 2 bin 200 aşılı fidan bulunuyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, kaymakamlık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüzün işbirliğiyle 169 dekar arazide soğuğa dayanıklı cevizler tespit edilerek, aşılama sonucu bahçe kurulacak" ifadelerini kullandı.

Adilcevaz denince akla "ceviz" geldiğini vurgulayan Savaş, cevizin tadı ve aroması bakımından farklı olduğunu sözlerine ekledi.

- "Uzun yıllardır cevizi taneyle satıyoruz"

İlçede yaklaşık 30 yıldır ceviz satıcılığı yapan Ramazan Üstün de parlak sarı renkteki Adilcevaz cevizinin, altın gibi değerli olduğunu söyledi.

"İlçede uzun yıllardır cevizi taneyle satıyoruz" diyen Üstün, şöyle dedi:

"Bu dedelerimizden kalma bir gelenek. Bin adet cevizi 300 liradan satıyoruz. Bu da yaklaşık 12 kilogram geliyor. Kilogramını da yaklaşık 30 liradan satıyoruz. 1 kilogramda yaklaşık 100 ile 105 ceviz bulunuyor. Kalitesine göre cevizin tanesini 25 ile 30 kuruştan satıyoruz. Parlak sarı renkte olduğu için ceviz altın değerinde. Satarken de 'altın ceviz' diye satıyoruz. Ceviz içinin kilosu da 50 liradan alıcı buluyor."

Üstün, yurt içi ve dışına, telefon veya internet üzerinden verilen siparişlere göre ceviz gönderdiklerine değinerek, günlük ortalama 20 bin adet ceviz sattığını anlattı.

Editör: TE Bilisim